ЗНАЧАЈНА УЛОГА МЕДИЈА

  27 jun 2016

 

Извештавајући о кривичним поступцима у Врању, Пријепољу, Кикинди, Лозници анализираће се локални примери и истовремено прикупити подаци за компаративну анализу и сет препорука

У склопу пројeкта „Независно новинарство за независно судство“ у четвртак, 23. јуна, је у Врању одржан округли сто на тему „Улога и функција медија у различитим фазама кривичног поступка“. Реч је о првом од пет округлих столова који ће бити организовани у склопу пројекта који финансира Делегација Европске уније у оквиру Медијског програма.

О различитим фазама кривичног поступка, улози медија и извештавања на почетни ток поступка, говорио је начелник Одељења за сузбијање привредног криминалитета у Полицијској управи Врање Саша Недељковић, а о тужилачкој истрази и фазама кривичног поступка и медијском утицају на те фазе поступка пред тужилаштвима Лепосава Јовчић из Вишег јавног тужилаштва.

О важности поштовања презумпције невиности у медијском извештавању излагања су имали представници Вишег и Основног суда, Јелена Петричевић-Младеновић и Стојадин Станковић.  Врањски адвокат Александар Стојковић говорио је о кривичном поступку и медијском извештавању из угла адвокатуре, а новинари Вукашин Обрадовић и Дејан Димић о изазовима медијског ивештавања о кривичним поступцима и поштовању Кодекса новинара Србије.

- Ваше учешће у дискусији – рекао је Вукашин Обрадовић, директор Врањских Новина – незаобилазан је и непроцењив допринос јавој дискусији и већој видљивостиправосудног система и његовог функционисања сагледаног из различитих углова. Пројекат „Независно новинарство за независно судство“ омогућиће да грађани и стручна јавност добију релевантне информације из прве руке и да се осветле могућности, али и досадашња сарадња надлежних институција и медија. Како би ове теме биле медијски видљиве, а грађани боље и јасније разумели процесе, потребно је да представници државних органа и медија сарађују и дискутују на постизању заједничког циља остваривања јавног интереса и јачања демократских институција и принципа.

Пројекат се реализује у четири града (Врање, Кикинда, Пријепоље, Лозница) и обухвата продукцију истраживачких новинарских чланака о правосудном систему и кривичним поступцима, продукцију компаративне анализе и сета препорука (у области кривичних поступака), приручник за медије како извештавати о правосудном систему (са фокусом на кривичне поступке) и отварање јавних дебата о овим темама у оквиру пет округлих столова (биће организовани у наведеним градовима и завршни у Београду).

Извештавајући о кривичним поступцима у Врању, Пријепољу, Кикинди, Лозници анализираће се локални примери и истовремено прикупити подаци за компаративну анализу и сет препорука (биће достављени и надлежним министарствима) како би на националном нивоу идентификовали проблеме у спровођењу кривичног поступка и предложили њихова евентуална решења.

Организатори округлог стола у Врању били су партнери на овом пројекту - Недељник Врањске и Комитет правника за људска права Јуком.

М.М.М.

eu

 

Muharem Mutabdzija

Muharem Mutabdzija,

Glavni i odgovorni urednik nedeljnog lista "Polimlje".

FTN Polimlje 300x300

Marketing

petar pan markica

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

april 2021
npusčps
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

6559671
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
627
5732
25464
135654
192867
6559671

Vaš IP: 3.236.228.250
2021-04-22 03:54