KIKINDA: Nasilnički niz

  29 jul 2016

Odužila se bila tužilačka istraga o prebijanju sedmoro mladića i devojaka u aprilu 2015. godine na tri lokacije u centru grada, iako je zbog teških povreda jednog mladića izazvalo reakciju državnog vrha i vanrednu sednicu lokalnog Saveta za bezbed­nost, tako da je osumnjičeni za aprilski nasilnički niz ponovio krivična dela u oktobru, tada povredivši četvoricu maloletnika, opet u centru grada

Miroslav Dragin i Željko Bodrožić

(NAPOMENA: Imena okrivljenog, svedoka i lokala su izmenjena)

Da je Osnovno javno tužilaštvo u Kikindi tokom proleća i leta 2015. godine bilo efikasnije verovatno bi Pandurović D. (25) bio sprečen da u oktobru te godine pretuče četvoricu maloletnih Kikinđana, jer bi dotle već bio kažnjen što je u aprilu istukao u nizu, na nekoliko lokacija u centru grada, sedmoro mladića i devojaka, a jednom naneo teške telesne povrede, što je potom izazvalo reakciju jedne ambasade u Beogradu i sazivanje vanredne sednice gradskog Saveta za bezbednost. Uprkos svoj toj larmi, podignutoj zbog iskazanog nasilništva i nanetih povreda, slučaj se otegao, a da nije, četvorica mladića bi bili spašeni od batina i preživljene traume, a i Panduroviću bi bila učinjena usluga, jer bi na vreme bio poslat na "hlađenje" u zatvor i ne bi imao priliku da napravi novo krivično delo i sebi produži zatvorsku kaznu.

Sedmoro u nizu - u kafiću, ispred kioska i ispred kluba

Nakon što je u noći između 3. i 4. oktobra prošle godine ponovio krivično delo, Pandurović je priveden i određen mu je pritvor, da bi Tužilaštvo već 26. oktobra podnelo optužni predlog i za prvi i za drugi slučaj, a sudinica Dušica Vukašinović za 27. novembar zakazala glavni javni pretres i istog dana donela presudu kojom je optuženi proglašen krivim i osuđen na 11 meseci zatvora.

A prva krivična dela Pandurović, koji je živeo u selu nadomak Kikinde, počinio je u prvim satima 12. aprila. Pre toga, iako je slovio za mladića sklonog tuči, nije bio krivično gonjen, ali jeste prekršajno. Te noći njegov pir je počeo oko 2 sata iza ponoći u kafiću "Tatami", u centru grada, kada je u alkoholisanom stanju pao na maloletnu Sabrinu Ć, koja je sedela u separeu. Po njenom svedočenju, rekla mu je samo da bude pažljiviji, a on joj je potom izuo cipelu i u nju sipao pivo. Nekoliko trenutaka kasnije, pošto je Sabrina iščupala cipelu iz njegovih ruku, Pandurović joj je zadao udarac zatvorenom šakom u predelu vilice i, po nalazu lekara, naneo joj lake telesne povrede usta i desni. Ukrvavljena devojka je potom izašla iz kafića, a za njom je krenuo drugar, maloletni Robert Š, kog je Pandurović uhvatio za uvo, okrenuo ga i udario ga šakom u glavu.

Time je, barem prema optužnom predlogu, završena nemila epizoda u "Tatimiju" i "naš junak" je krenuo sa kompanjonima ka obližnjem kiosku brze hrane. Na platou ispred tog objekta odmah se umešao u raspravu koju su vodili Milošević Z. i maloletni Jovanić Đ. i udarcem oborio Miloševića, a potom ga uz asistenciju nekoliko N.N. lica tukao nogama po telu. Tada nailaze Maksimović M. i Lukić A, koji pokušavaju da razdvoje napadače od oborenog Miloševića, no, Pandurović prvo šakom udara Maksimovića u glavu i baca ga u nesvest, a zatim, zajedno sa već navedenim N.N. mladićima, nekoliko puta udara u glavu i Lukića i takođe ga obara na zemlju. U međuvremenu Milošević dolazi k svesti i podiže se, ali ga Pandurović tada udara glavom - "navlači ga", što bi se uličnim žargonom reklo, i ovaj ponovo pada. U sudskim papirima stoji da je Milošević zadobio nagnječenja glave na nekoliko mesta i oderotine po licu, Maksimović takođe, a da su Lukiću bili okrnjeni gornji i donji prednji zubi, otečena gornja usna i oderana donja.

Nešto pre 3 sata posle ponoći Pandurović se upućuje u stotinjak metara udaljeni klub "Ludilo". Policajaca nema na ulicama, a niko ih ni ne zove da prijavi prethodno nasilje u kafiću i ispred kioska. I samo što je ušao u klub usledilo je novo nasilništvo, još jezivija od prethodnih. Na ulazu je nastala gužva i po sudskim spisima, grupa momaka je nasrnula na Dragišu M. Njegova devojka Helena D. je bila odgurnuta, a potom je pokušala da mu pomogne. Po njenom svedočenju, nakon što je dobio nekoliko udaraca u ulazu, Dragišu je potom ispred kluba tukao Pandurović, koga poznaje i zato je pokušala da ga smiri, ali je ubrzo i ona dobila pesnicom po licu. Po presudi, osuđeni nasilnik je nesrećnog Dragišu oborio na zemlju, seo mu na grudi i zadao mu 20 udaraca zatvorenim šakama po glavi.

Nakon toga Pandurović i ekipa odlaze, a obezbeđenje kluba uvodi, bolje rečeno unosi, povređene Dragišu i Helenu i pozivaju im taksi. Ubrzo su se obreli u bolnici, a odande je pozvana policija, koja je sutradan privela Pandurovića i podnela krivičnu prijavu.

Uzbuna zbog teških povreda stranog državljanina

Kroz dva dana policija je izdala šturo saopštenje, poput mnogih ranijih o tučama u gradu, a događaj je prevazišao običnu vest iz crne hronike nakon nekoliko dana, kada je iz lokalne vlasti i lokalne policije procurelo da je s vrha države tražena informacija o tuči ispred kluba "Ludilo". Naime, Dragiša M. vodi poreklo iz Kikinde i naš je državljanin, ali je i američki, nastanjen u Nemačkoj, gde radi u jednoj vojnoj bazi. Da stvar bude gora, njemu je dežurni lekar u bolnici te kobne noći konstatovao lake telesne povrede, što je navelo policiju da tako vrednuje krivično delo, međutim, sutradan je utvrđeno da je mladić zadobio prelom poda leve očne duplje i brojne povrede na licu i potom je prebačen u Nemačku na hitnu operaciju. Slučaj je prijavljen Ambasadi SAD, a odande je već neko pozvao nekog u Vladi Srbije.

Kikindske nasilnicko 2

Usledila je vanredna sednica lokalnog Saveta za bezbednost, pod rukovodstvom predsednika opštine Pavla Markova, a on je potom i izvestio novinare o zaključcima, naglasivši da će vlast "učiniti sve da Kikinda ostane mesto u kom će se svi žitelji i gosti bezbrižno kretati, oslobođeni straha da će ih neko na ulici, u kafiću ili bilo gde drugde, napasti i povrediti".

- Svi organi koji vode računa o javnom redu i miru moraju da svoj posao obavljaju maksimalno. U suprotnom, moraćemo da zatražimo smenu onih koji nisu sposobni da nam obezbede sigurnost - poručio je tada Markov.

Mnogi mediji su objavili priču o nasilju u centru Kikinde, a po nezvaničnim informacijama iz policije, bila su šestorica napadača, ali je krivična prijava podneta samo protiv predvodnika Pandurovića. Saznalo se i da je Dragiša M. iskoristio odmor da bi tokom uskršnjih praznika bio u Kikindi, a da se u Nemačku vratio, pošto je napadnut u gradu iz čiste obesti i siledžijstva, sa frakturom lobanje, oštećenim okom i unakaženim licem.

Četvorica maloletnika žrtve drugog divljanja u centru

Da se vratimo u zvanične okvire, to jest, prijavi, istrazi, tužbenom predlogu i suđenju. Kikindsko tužilaštvo otvara istragu u zakonskom roku, i kreće u prikupljanje dokaza. Ne traži pritvor za osumnjičenog i saslušava ga 12. juna, a u narednim nedeljama i mnoge druge prisutne te noći na Pandurovićevoj "trasi ludila" okončanoj ispred "Ludila".

Osumnjičeni je na saslušanju negirao krivicu, priznajući da je bio u alkoholisanom stanju i da se ne seća svih detalja. Oštećeni su potvrđivali da ih je Pandurović povredio, ali nisu bili sigurni za ostale učesnike u tuči, a osnovano se sumnjalo da ih je ispred kioska bilo još najmanje četvorica, a ispred kluba još petorica. Ostali svedoci takođe nisu navodili poimence druge nasilnike iz te noći.

Istraga se odužila, a jedno od opravdanja kikindskog Tužilaštva da već dugo imaju manjak tužilaca i da je taj deficit u ljudstvu naročito primetan u poslednje tri godine, otkako je na snazi novi Zakon o krivičnom postupku, koji je tužilaštvima proširio posao. Zato se istrage sporije sprovode, a tako je bilo i sa ovom. I taman nešto malo pre isteka roka za podnošenje optužnog predloga, Pandurović je u istom stilu "nastupio" na gradskoj sceni.

U kasnim večernjim satima, nakon što je bio na svadbi u susednom selu, Pandurović se uputio ka Kikindi. I oko 23 sata ispred kafane "Pripovetka" prvo je bez posebnog razloga napao dvojicu maloletnika - Z. Miloševa i R. Radosavljevića. Obojica su "zaradili" po udarac pesnicom u glavu i obojici su kasnije konstatovane lake telesne povrede. Malo kasnije nastradali su G. Aleksić i S. Savović, takođe maloletnici, koje je Pandurović presreo ispred obližnjeg kioska brze hrane, istog onog iz prvog slučaja iz aprila. Aleksića je prvo ubo u predelu grudi drvenom drškom, jedan ipo metar dužine, i potom ga udario po ruci, a Savovića je drškom više puta udario po leđima i nogama, a potom ga šutirao po telu i pesnicom dva puta opalio po licu. Drška je bila od zastave Srbije koju je Pandurović poneo sa svadbe i njome je obojici naneo lake telesne povrede.

Ubrzo je obaveštena policija i nasilnik je uhapšen i priveden. Tužilaštvo je zatražilo pritvor do 30 dana, što je sud prihvatio i od 4. oktobra 2015. godine Pandurović je iza rešetaka. Istraga je ovaj put bila ekspresna, a osumnjičeni je ponovo negirao da je počinio krivično delo, priznavši i ovaj put da je bio pijan, kao i da je moguće da je nekoga zakačio zastavom prilikom mahanja.

Već 26. oktobra zamenik OJT je podigao optužni predlog za ovaj slučaj, a istog dana i za slučaj iz aprila. Pandurović je optužen da je u aprilu počinio krivična dela nasilničkog ponašanja (iz člana 344 st. 2 u vezi st. 1 Krivičnog zakonika) i teške telesne povrede (iz člana 121 st. 1 KZ), a u oktobru krivično delo nasilničkog ponašanja (iz člana 344 st. 2 u vezi st. 1 Krivičnog zakonika) i Tužilaštvo je zatražilo kaznu od po šest meseci za dela nasilničkog ponašanja, odnosno jedne godine zbog nanošenja teških povreda. Krivičnom gonjenju pridružili su se i svi oštećeni.

Priznanje okrivljenog na sudui osuda na 11 meseci zatvora

Na glavnom javnom pretresu 27. novembra prošle godine Pandurović je priznao sve tačke optužnih predloga i sudinici Dušici Vukašinović nije bilo teško da ga proglasi krivim. Olakšavajuće okolnosti su mu bile što dotad nije bio osuđivan i što je oženjen i otac malog deteta.

Tako je zbog nanošenja lakih telesnih povreda prvo Sabrini Ć. (povrede zuba sa otokom desni i krvarenjem) u kafiću "Tatami", te Z. Miloševiću, M. Maksimović i A. Lukiću ispred kioska, i na kraju Heleni D. (nagnječenje lica i nagnječenje dela kičme) ispred kluba, osuđen je na tri meseca zatvora.

- Okrivljeni je u uračunljivom stanju i sa umišljajem, zlostavljanjem i vršenjem nasilja prema drugom teže remetio javni red i mir i značajnije ugrožavao spokojstvo građana, pri čemu je petorici lica nanesena laka telesna povreda, čime je učinio krivično delo nasilničko ponašanje - kaže se u presudi.

Isto je navedeno i kod druge osude za nasilništvo, samo što je četvoro zadobilo lake povrede, i takođe mu je određena kazna od tri meseca.

A zbog nanošenja teških telesnih povreda Dragiši M. (prelom poda leve očne duplje, nagnječenje i krvni podliv oka i okoline oka, nagnječenja nosa, razderotina gornje usne) osuđen je na šest meseci zatvora.

- Okrivljeni je bio svestan svog dela i hteo njegovo izvršenje i bio je svestan da je njegovo delo zabranjeno, pa je tako, u uračunljivom stanju i sa umišljajem, drugog teško telesno povredio, svestan zabranjenosti svog dela, čime je učinio krivično delo teška telesna povreda - presudila je sudinica, a potom donela jedinstvenu kaznu od 11 meseci zatvora. Kako je Pandurović bio u pritvoru od 4. oktobra, taj period mu je uračunat u kaznu.

Kako su se i Tužilaštvo i branilac osuđenog odrekli prava na žalbu, presuda je postala pravosnažna istog dana kada je donesena - 27. novembra i osuđenik je upućen u zrenjaninski zatvor na izdržavanje kazne. Njegov zahtev da mu bude određen kućni pritvor, odnosno da dobije "nanogicu", je odbijen.

Teško povređeni Dragiša M. se uspešno oporavio nakon operacije u Nemačkoj, a nedavno se tamo venčao sa Helenom D. Njih dvoje i drugi oštećeni su upućeni da imovinsko-pravni zahtev mogu da ostvaruju u parničnom postupku.

Slučaj jasno pokazuje kako je sporost državnih organa, šta god da joj je uzrok, odškrinula vrata za novo nasilništvo, kako je velika većina svedoka događaja nespremna da svedoči i uperi prstom u krivce, tako da su se drugi nasilnici izvukli i ostali u domenu N.N. lica, i kako policija zbog manjka kadra, znanja ili već nečeg trećeg, nema dobar uvid u bezbednosnu situaciju u gradu, a i ne uživa poverenje građana što joj znatno otežava dokazne radnje, i na kraju, a može biti i na početku - kako politički pritisak utiče na rad policije i tužilaštva, a i kako su razne vanredne sednice i vanredni proglasi bez ikakvog efekta, što pokazuju brojna nasilništva i tuče od tog aprila prošle godine do danas.

 

       

Članak je objavljen u okviru projekta Nezavisno novinarstvo za nezavisno sudstvo kojifinansira Evropska unija (preko Delegacije EU u Srbiji) u okviru Medijskog programa 2014. Objavljivanje ovog članka omogućeno je uz finansijsku pomoć Evropske unije. Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost nedeljnika Vranjske, Polimlje, Kikindske, Lozničke i YUCOM-a i ne odražavaju mišljenja i stavove Evropske unije.

eu

Muharem Mutabdzija

Muharem Mutabdzija,

Glavni i odgovorni urednik nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

oglas totaltv

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

novembar 2020
npusčps
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

5714149
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
990
3636
990
156499
106305
5714149

Vaš IP: 100.24.113.182
2020-11-30 05:23