ПРИЧА СА ДИВЉАКА: БРАТСКИ, ПА КАКО НАМ БУДЕ!

  01 avgust 2018

Мујо и Мевлудин Џановић заједно воде малињак са око 12 хиљада садница и при том знају која је чија малина, деле трошкове и приходе сразмерно, не причају много ни о цени ни о кишној години, мада кажу да би и једно и друго могло бити много боље. Не спадамо у „малињаке – агрономе“ каквом се већина наших колега представља. Не делимо савете ни „рецепте“ а наше четворогодишње искуство своди се на: радити, не гледати ни у небо ни у ценовник, производити најквалитетније и надати се добру!

Нема тога који није, пролазећи oкрпљеном али на неким местима и даље излоканом „старом џадом“ од Беговог моста преко Каћева до Аљиновића, запазио овећи малињак на супротној страни, у засеоку Дивљаци који се издваја од осталих како по модрини којом привлачи пажњу тако и по несумњивој „дисциплини“ у редовима који доминирају упркос кишном лету. И заиста, међу десетинама малињака који су подигнути у Каћеву и на Дивљацима, овај чији су власници браћа Џановић, плени пажњу и не оставља никога равнодушним. Многи би на неки од колаца закачили „нешто црвено“, како би перфектан малињак заштитили „од очију“.

-Ма, хајде. Какве враџбвине, какви бакрачи. Малињак неће бити ништа бољи и ништа гори са тим или без тога. Ако ниси спреман да га „мириташ“ и пазиш свакодневно, да од маја до јесени не излазиш из њега, не треба ти ништа „црвено“. А ако си у овај посао ушао директно из кафића, тешко да може помоћи ни да га окитиш „црвендаћима“ ко свирача на бољој свадби. Малинарство је привлачна делатност, али мало ко верује колико ту треба рада и знања, каже Мујо.

mmm22 2

                                                         Ортаци, а рођена браћа

Све што зна о воћарству, а зна много, Мујо је научио од чувеног воћара Фехма Мушовића са Суходола. Радио је много код њега и пажљиво учио занат. Сад је Мујо малинар за пример, воћар који не може да стигне да одговори на позиве оних мање вештих за пролећно орезивање воћњака.

Комплетан посао у овом пољопривредном газдинству је конципиран на „братско-ортачким“ темељима. Мујо и Мевлудин са супругама и децом, а прискочи кад год може и отац Рушид, ураде најмање 90 одсто свега што је потребно у малињаку. У пуном јеку бербе плате неколико десетина дневница берачима и то је, кажу, једини директан трошак за рад који имају.

mmm22 3

                                                 Мујо Џановић

-Најлакше је посадити малину. Многи су се залетели па су се и овуда код нас множили малињаци са тридесет, четрдесет, педесет...седамдесет хиљада садница. Многи су посадили а многи се и – удавили: или одустају, или нагло смањују број садница. Ми смо пролетос засадили нових 3000 садница а у берби ове године имамо око 8000. Ево, видели сте, беремо оне последње плодове а имамо у рачунима 7500 килограма предате малине за ову сезону. То говори и о њеном квалитету јер смо у првој берби, рецимо, са хиљаду садница „микера“ имали 1500 килограма предате малине. Ове године имамо готово килограм по садници „виламета“, у јеку бербе скинемо 800-900 килограма дневно, а то може да пружи само идеално уређен малињак, каже Мевлудин.

mmm22 4

                                    Мевлудин Џановић

Оно по чему малињак браће Џановић привлачи пажњу пролазника „сјеничком магистралом“, заслужује посебну причу.

-Опекли смо се са осигуравајућим кућама које „док те маме, шећером те хране“...наплаћују услуге још боље него што причају, а признају само штету коју заокруже. Е, он да смо одлучили да се „сами осигуравамо“. Поставили смо ову мрежу, зову је „засенска мрежа“, али нас је она више пута заштитила и од пролећног мраза и закаснелих снегова и олуја. Није, међутим, довољно само раширити мрежу, има ту много финеса које се тичу начина постављања, одређивања висине и растојања, избегавања жичаних носача...али да вас не замарам тиме. Углавном, ми смо за цену једногодишњег осигурања малињака добили заштиту која се већ четири године одлично показује. А још увек је као нова, каже Мујо.

Е та „засенска мрежа“ даје ону препознатљивост малињаку и по томе се разликује од десетина других оформљених по разним локацијама Хисарџика, Каћева, Сопотнице...

Малињак је смештен у Дивљацима, засеоку чудног имена, на „тромеђи“ Ивања, Сопотнице и Каћева, на око 850 метара надморске висине. Око хиљаду метара је дуго црево којим, директно из реке Зебуђе, снабдевају водом системе „кап по кап“ у свим парцелама које су Џановићи наменили малинама. Свежи плодови које смо затекли у гајбама, обрани тог јутра, потврђују њен висок квалитет.

-Упркос овој киши која је многима донела проблеме, губитке и све оно о чему малинари причају, све што смо предали у откуп отишло је у прву класу. Кад сам береш своју малину нема забушавања и импровизације, радиш онако како је најбоље и то се познаје, каже Мевлудин.

mmm22 5

                                                      „Засенска мрежа“ боља од осигурања!

Џановићи су „сто посто“ малинари. Пошто су им парцеле на готово планинској надморској висини, Мевлудин и супруга, а често и Мујо, беру малине доле у нижим пределима. Пре би се рекло „утоварају“ него беру:

-Па ја и жена беремо сто гајби дневно, каже млађи Џановић. Код Шабана Инајетовића, Зорана Васиљевића и још неких доле, пролетос смо брали по сто килограма за дан. Мерили смо на оној електронској ваги, убрао сам 108 килограма једног дана! Ове године дошло је: берачи – газда „пола пола“, тако да се лепо заради од брања. А ми имамо тим за малине, нема посла који не можемо да урадимо баш онако како треба, прича Мевлудин.

О експанзији малинарства у овим крајевима Џановићи имају своје, прилично критички инторнирано мишљење. Кажу да је велики број засада формиран – напамет!

-Анализа земљишта је основа. То је неко и урадио, али код нас је чудан обичај: чим посадиш коју хиљаду садница малина, одмах се проглашаваш за агронома, делиш савете около, не слушаш никога, радиш по некој својој теорији. И, после ти крив неко други. Малина није коров и не може да се сади баш на свакој парцели у општини, без обзира каква је структура земљишта, положај парцеле, осунчаност и тако даље. А ми смо, све гледајући један од другога, само садили. Па то је најлакше. Тако се понашамо и у откупу јер код нас сваки други откупљује, ради за некога, муља нешто и све то по леђима произвођача. Јер, чим се појави много оних који нуде малину ту је одмах упитан квалитет а и довољан разлог да се тржиште нагло засити. Кад се малина сади а ти у кафани рачунаш колико ћеш зарадити, слаба је то фајда. У овом послу може да се опстане само ако немаш велике апетите и очекивања да лако згрнеш неке паре и ако трошкове радне снаге сведеш на најмању могућу меру. Све друго је велики ризик, објашњавају Џановићи.

Имање Џановића има око 8 хектара, пет хектара је обрадиво, остало је под шумом и ниским растињем. Смештен је у Дивљацима, засеоку чудног имена, на „тромеђи“ Ивања, Сопотнице и Каћева, на око 850 метара надморске висине. Припада месној заједници Ивање, свачије и ничије, што се види по квалитету пута преко Каћева. Кажу да је доле преко Ивања нешто боље и брже, али...“у Солуну динар сомун...“. Малине су основна делатност ове породице. Кад нема посла у сопственом, раде у малињацима у долини. Има ту и неких других сезонских пољопвривредних послова, али они у малинама виде шансу за економски опстанак.

-Ова година ће бити „решето“ које ће преживети само озбиљни малинари, они који су у овом послу због себе а не због рекламе или финансијских вратоломија. Киша је донела проблеме тамо где није било планског рада, али је и помогла изданцима који су основ наредне бербе. Ко ове године није имао добар род, онда нешто није у реду. Друга је ствар што је много малине пропало због кише, кажу Џановићи.

Оно што импресионира је начин како функционишу Мујо и Мевлудин са својим породицама. Све раде као да је заједничко, од везивања до бербе, а знају шта је чије.

-Кога баш занима, ове парцеле са багремовим кољем су моје, каже мало у шали мало у збиљи млађи Џановић.

М.М.Мутабџија

 

Muharem Mutabdzija

Muharem Mutabdzija,

Glavni i odgovorni urednik nedeljnog lista "Polimlje".

soko

Marketing

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

januar 2020
npusčps
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

4340572
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
2185
3135
28641
130489
145111
4340572

Vaš IP: 34.229.131.116
2020-01-26 20:16