Razgovor s povodom - RIFAT KURTOVIĆ: PONOVO SE ČUJE GLAS MUJEZINA

  20 avgust 2018

Posle pola veka, u džamiji u Vakufu obnovljena je tradicija mujezina koji objavljuje vreme namaza i poziva vernike. Rifat Kurtović od januara ove godine svakoga dana obavlja ovu poverenu mu dužnost. On je do sada i pet puta išao na hadž. Razgovarali smo uoči Velikog, Hadžijskog ili Kurban Bajrama, najvećeg islamskog praznika

Posle pola veka, mujezin se vratio u prijepoljsku džamiju. No, kad ja to tako kažem, Rifat Kurtović me ispravi jer, veli, on je 30 godina mujezin vakufske džamije. Naime, od devedesetih, on je puštao „snimljeni“ poziv na molitvu, odnosno ezan, od sabaha do jacije. Na munaru se peo samo kad nestane struje. Od januara ove godine pokrenuta je inicijativa džematlija u Vakufu da se poziv objavljuje „uživo“, napravljena je i selekcija ko je sposoban da to obavlja jer je neophodna: prisutnost, kvalitet ezana, sluh, melodičnost i boja glasa, kapacitet i da to „ne vuče“ na neke dijalekte, da ne liči na sevdalinku ili neki drugi melos. Izbor je pao na nekoliko osoba ali celodnevnu prisutnost slabo je ko mogao da održi. Tako je odlučeno da to bude Rifat Kurtović i do sada je dobio samo pohvale.

I muftija Dudić, kaže, rekao mu je da je „najbolji mujezin u Sandžaku“ jer zaista „uči“ a ne recituje, ne peva.

-Obaveze jesu velike jer to zahteva da čovek bude i fizički i psihički spreman, da bude koncentrisan i smiren. Ovdje nema montaže, niti reprize jer sve ide „uživo“, preko mikrofona i odlazi u etar i javnost, kaže Kurtović i dodaje da se odrekao „mnogih ličnih malih zadovoljstava“. Recimo, ne sme da pije čak ni limunadu, o gaziranim sokovima da i ne govori, ne pije hladnu vodu jer mora da „čuva glas“.

IH Rifat 2

Svakoga dana, desetak minuta pre nego što je vreme ezana (koji traje dva i po minuta) odlazi u džamiju u Vakufu da bi pozivao vernike. I tako pet puta dnevno. Ima 67 godina.

A Rifat Kurtović je odrastao na Hamamu, u „srcu“ grada, u porodici u kojoj se držalo do vere i upražnjavao islamski način života.

-Bili smo prava čaršijska porodica u kojoj se svaki red znao, kaže Kurtović.

Kao dece svi su išli u mejtef u Veliku džamiju, tako da je i on bio „opismenjen“ osnovama islama. Posle je u džamiju išao u vreme ramazanskog posta i petkom u podne, na džumu. I tako sve do odlaska u Zagreb, gde je upisao Višu grafičku školu. Tada je postao član Saveza komunista Jugoslavije. I prestao je da ide u džamiju i upražnjava religiju. Do nestanka SKJ.

-Ja sam zaista vjerovao u tu ideju i u bratstvo i jedinstvo, u Jugoslaviju. Posle nestanka partije kojoj sam pripadao, vratio sam se u džamiju, vratio sam se islamu i to je za mene ta jedna jedina „božja partija“ jer od tada do danas više nikada nisam bio član ni jedne od ovih „dunjalučkih“ stranaka. Od tada sam širio svoja znanja o islamu, kaže Rifat Kurtović.

Tako je valjalo razmišljati i o petom islamskom „šartu“ ili obavezi svakog muslimana da treba, ako je fizički i mentalno sposoban i ima te pare, da ode na hadž, baš kao što je dužan da posti, klanja i daje „zekjat“.

-Tog trenutka nisam imao pare za hadž ali za godinu dana Allah dž.š. mi je dao nafaku, pa sam prvi hadž za sebe obavio 2002.godine. Naredne tri godine obavio sam i hadž za „bedel“(zamjena) za moju rahmetli suprugu Jasminu i moje rahmetli roditelje. Prije tri godine sam i peti put obavio hadž za bližnjeg rođaka jer on to nije mogao iz zdravstvenih razloga. Pa, mislim da sam u Prijepolju najviše puta bio u Meki. Za razliku od nekada kad se išlo kako se moglo, kad je put bio dug, sad je lakše jer se putuje avionom, sve je dobro organizovano, uključujući smještaj i hranu.

Ih Rifat 3

Kako izgleda „hadžiluk“?

-Ide se prvo u Medinu i obavi 40 namaza za 8 dana u Poslanikovoj džamiji, uz obilazak značajnih istorijskih mjesta. Potom se u „ihramima“, bijelim ogrtačima, polazi za Meku. Tu se prije Bajrama obavi „umra „ili „mali hadž“. Hadž je kompletan uz obred „umre“, boravak na Arefatu i noć na Muzdelifi. Hadžija je samo onaj koji je boravio na Arefatu na Dan Arefata, a to je deveti dan Zul-hidže.Toga dana sve buduće hadžije moraju biti na visoravni Arefat i „doviti“, moliti se Allahu dž.š. za sve ( sebe, familiju, kasabu, dunjaluk, do ahireta) da mir vlada među svim ljudima. Prvog, a potom i svih ostalih dana Kurban ili Hadžijskog Bajrama obavlja se kamenovanje ibliza (kučuk-šejtan) na Mini, sa 49 kamenja koje sa sobom nosi svako. Kažu da bude i po tri miliona ljudi ali ja vjerujem da bude i duplo više. Kad sam prvi put bio pre 16 godina bila je velika gužva, bilo je baš tijesno, a kad sam išao 2015. bilo je daleko komotnije, prošireni su kapaciteti, bolje je organizovano jer raste broj vjernika koji obavljaju hadž, priča Rifat Kurtović svoja bogata iskustva.

Nekada je iz Prijepolja na hadžiluk odlazio tek jedan ili dva vernika. Danas ide i i po pet, šest.

Šta je tačno hadž?

-Hadž je kad se prvo donese odluka ili nijet, obuče ihram, boravi na Arefatu i Muzdelifi, na Mini obiđe oko Kjabe sedam puta i učini „tavaf“ (obilazak) od Safe do Merve (to su dva brda oko Kjabe).

Pitam Rifata Kurtovića, koji ima najveći broj hadžiluka među prijepoljskim vernicima, kakvi su njegovi lični osećaji.

-Poslije obavljenog hadža čovek se promijeni u pozitivnom smislu. Hadž se mora čuvati jer se izgubi lošim djelima i mislima i nepridržavanjem islamskih načela-šartova.

Koja je poruka pravog vernika?

-Širiti samo istinu i mir, da ničija ljudska prava ne budu ugrožena, bez obzira na religiju ili rasu. Ljude treba dijeliti samo na dobre i loše, na ljude i neljude. Mora se istina razlikovati od laži i licemerja. Pravi vjernik mora biti darežljiv, imati merhameta i naučiti se strpljenju-sabur.

Rifat Kurtović je otišao u penziju sa punih 40 godina radnog staža. Radio je u Štampariji „Mileševo“ 20 godina, pa u „Grafokartonu“, a potom je 1997. otvorio svoju grafičku radnju „Poligraf“. Iako je već pet godina u penziji i dalje radi svoj grafički posao, u svojoj maloj radnji, u svojoj porodičnoj kući na Hamamu. Obavlja sve grafičke usluge. I sa puno volje, živosti i entuzijazma priča o tome, kao da - tek počinje.

Indira Hadžagić

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

februar 2020
npusčps
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

4452339
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
4405
5587
14958
87426
154830
4452339

Vaš IP: 34.204.191.0
2020-02-19 22:59