Општински буџет у 2019. години: ПАРА ИМА, НЕДОСТАЈУ ПРОЈЕКТИ

  21 januar 2019

Суфицит премашио 100 милиона динара. Највише новца, скоро 113 милиона динара, планирано за пут Коловрат-Сељашница. На списку „капиталних“ који има 37 ставки и инвестиције од само милион динара. За неколико година утростручена средства за „туризам“. За израду пројеката из буџета ће бити уложено 36 милиона динара али се у Одлуци о буџету не спомиње који су то пројекти

Буџет општине Пријепоље у 2019.године износи милијарду и 251 милион и 156 хиљада динара, а оно што постаје карактеристика је стални суфицит, односно неутрошена средства се преносе из године у годину и у 2019. Пренето је преко 111 милиона динара. Поставља се питање да ли реално планирамо, да ли су нам приоритети „политичко задовољавање“ или су разлози комплекснији, а један од аргумената је везан и за јавне набавке и тендере који су оставили могућност да „незадовољници“ у трци за извођаче радова у жалбеном поступку постају „основна карика“ која месецима зауставља све планирано.

Но, у овом тексту бавимо се расподелом, односно планираним трошењем буџетских пара у години која је пред нама. Планирани капитални издаци износе 343 милиона и 592 хиљаде динара. Те паре биће расподељене на 37 ставки, а највећи износ је за пут Коловрат-Сељашница, скоро113 милиона динара. Следи финансирање обавеза за реконструкцију јавне лед расвете од 20 милиона динара и реконструкција зграде Општинске управе 15 милиона динара. По 10 милиона динара планирано је да се уложи у изградњу гараже за возила ЈКП“Лим“ и завршетак водовода за насеље Равне. Све остало „капитално инвестирање“ не премашује износе од 6 милиона динара. Веома много пажње и на јавној расправи и на седници Скупштине општине посвећено је пројектима који недосатају и без којих се не може више конкурисати за било која средства. То постаје врло озбиљан проблем пријепољске општине, па је планирано да се за израду пројеката уложи ове године 36, а следеће две по 40 милиона динара. Оно што недостаје за сада је информација о каквим је пројектима реч, шта су приоритети и каква је визија улагања у наредном периоду, уз процену сталног опадања броја становника због поновног таласа миграција који нас је сврстао међу општина где је најизраженије исељавање. Број запослених у Општинској управи нас, пак, сврстава у општине које су се „рационално понашале“ али стално се истиче да нам недостају стручни кадрови, па је логично питање кога смо то све запошљавали и да ли ће „усвојену“ а накарадну „праксу“ мењати политичке номенклатуре. IH Budet 2

За функционисање Општинске управе, односно „за опште услуге локалне самоуправе“ издваја се скоро 258 милиона динара. У тај износ „улази“ и текућа буџетска резерва која је стигла до 48 милиона динара. Од осталих корисника буџета, у првом плану је предшколско збрињавање деце за шта је планирано улагање од скоро 115 милиона динара. За комуналну област планирана средства износе нешто више од 93 милиона динара. Основном образовању припада око 85 милиона динара. Највеће инвестиције очекују се у ОШ“Владимир Перић Валтер“ ( 21 милион динара), а следи школа у Сељашници којој је опредељено скоро 10 милиона динара. За три средње школе из буџета ће бити издвојено 48 милиона динара, а за социјалну и дечју заштиту око 65 милиона динара. Од установа културе највише паре одлази у Дом културе, око 37 милиона динара. Библиотеци „Вук Караџић“ припада око 22 милиона, а Музеју око 15 милиона динара. Исту ту суму добиће и Туристичка организација. Занимљиво је да из годне у годину расту средства која се из буџета улажу у ову организацију и за само неколико година она су утростручена, за разлику од неких других установа где је тај износ готово непромењен. Слично је и са улагањем у информисање. Годинама је тај износ био само 3 милиона динара по чему је пријепољска општина била на зачељу у држави. Потом је стање „поправљено“ тако што су средства дуплирана пре неку годину, а за 2019. медији могу да пројектима конкуришу за износ од 10 милиона динара. За пољопривреду буџетска средства крећу се око 27 милиона, колико и за развој спорта, а за здравствену заштиту 20 милиона динара колико и за локални економски развој. Поново ће месне заједнице моћи да располажу средствима. То је укупно 28 милиона динара. Реч је о износима који по месној заједници не прелазе милион и по динара, осим у Бродареву где је тај износ двоструко већи јер је ова месна заједница једина која има стално запосленог за кога се обезбеђује плата.

Треба истаћи и улагања која су у домену социјалне заштите кроз разне видове дотација. За превоз средњошколаца издваја се 8 и по милиона динара, колико ова општина плаћа и персоналне асистенте што је сврстава у круг оних које су „социјално осетљиве“ за најрањивију скупину деце којима треба помоћ да би савладали основну наставу. Општина издваја и по 6 и по милиона динара за стипендирање најбољих ученика и студената и вантелесну оплодњу, а 6 милиона припада и породиљама.

Буџет општине је за 6,2 одсто већи него у прошлој години. Многи радови су започети, много је и уговорених обавеза и очекивања одговорних су да све то буде реализовано у 2019.године. Оно што је за све грађане“видиљиво“ су радови на путу ка Сељашници, корито Милешевке, мост у Шарампову, депонија у Стањевинама.

О јавној гаражи и јавном паркингу није било речи.

Индира Хаџагић

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

FTN Polimlje 300x300

Marketing

petar pan markica

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

jun 2021
npusčps
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

7023568
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
9577
8480
18057
179688
233803
7023568

Vaš IP: 3.80.5.103
2021-06-22 20:11