Okrugli sto:TRAŽE SE MLADI

  28 jun 2019

„Institucionalni okvir za lokalnu omladinsku politiku“ bila je tema današnjeg Okruglog stola u Prijepolju koji UG „Nova vizija“ organizuje u okviru programa „Aktivno učešće mladih:ka boljoj lokalnoj zajednici“ u saradnji sa Fondacijom Ana i Vlade Divac. Učestvovali su predstavnici Kancelarije za mlade, lokalne samouprave, institucija, ustanova i civilnog sektora. Svi su se složili da mladi moraju biti više uključeni u donošenje odluka.

„Ma kakvi da su mladi, oni su takvi postali“, rečenica je koja možda najbolje definiše odnos prema mladima danas, odnosno svaku opasku da mladi nisu dovoljno agilni u društvenom angažmanu. Učesnici Okruglog stola složili su se, a istraživanja su i egzaktno pokazala, da se politika prema mladima uglavnom svodi na deklarativnost, da se nedovoljno ulaže u programe za mlade, da se budžetska sredstva lokalnih zajednica pre svega odnose na finansiranje sportskih klubova, a nedovoljno je transparetno koliko istovremeno odlazi za druge aktivnosti koje uključuju i kulturne programe.

Prijepolje nema Savet za mlade, očekuje se usvajanje Lokalnog akcionog plana za naredne tri godine, ali je vidljivost problema mladih nedovoljna. Baš kao što je to i u celom regionu.

Predstavnici Kancelarije za mlade su se složili da je saradnja sa institucijama i lokalnom samoupravom neophodna, da programa ima ali da mladi moraju pokazati više interesovanja i inicijative kako bi se iz budžeta izdvojila veća sredstva.

Ih 2 1

Edib Kajević, član Opštinskog veća predložio je da Kancelarija za mlade inicira izjašnjavanje mladih kakve bi programe želeli, šta ih zanima i da se to preporuči ustanovama koje se finansiraju iz budžeta, što bi moglo da utiče i na planiranje budžetskih sredstava za narednu godinu.

Ovaj okrugli sto realizovan je u okviru programa „Aktivno učešće mladih:ka boljoj lokalnoj zajednici, a obuhvatio je i pribojsku i novovarošku opštinu u kojima će se razgovarati na istu temu. Sve je deo velikog četvorogodišnjeg regionalnog projekta “Mreža omladinskih fondova Zapadnog Balkana i Turske“ koji u Srbiji realizuje Fondacija Ana i Vlade Divac.

Koordinator ove organizacije Bojana Jevtović istakla je danas da je ovaj Okrugli sto bio jedan od najotvorenijih, da se diskutovalo analitično, uz konstruktivne predloge koji svakako mogu doprineti da prisustvo mladih u lokalnoj zajednici bude vidljivije, a njihov angažman kvalitetniji. Istraživanje koje je u okviru projekta obavila „Nova vizija“ doprineće da se implementiraju određene preporuke kad je reč o unapređenju položaja mladih u ove tri opštine.

Istraživanje je pokazalo da se kreiranju i sprovođenju omladinskih politika na lokalnom nivou u opštinama Prijepolje, Priboj i Nova Varoš ne poklanja velika pažnja i važnost. Neinformisanost ili mala informisanost o postojanju kancelarija za mlade, Saveta za mlade, njihovom funkcionisanju, donošenju i važnosti planova za sprovođenje strategija za mlade na lokalnom nivou nam kazuju da pitanje mladih nije trenutno tema od značaja i ako bi trebala da bude.

Neke od preporuka za unapređenje položaja mladih u ovim opštinama je, osim obaveznog formiranja Savet za mlade“ kao stalnog savetodavnog tela koje će da podstiče i usklađuje aktivnosti u vezi sa razvojem, ostvarivanjem i sprovođenjem omladinske politike i koje će da predlaže mere za njihovo unapređenje je i kreiranje akcionog plana za mladeu u saglasnosti sa Nacionalnom strategijom za mlade. Neophodno je osnažiti kancelarije za mlade u sve tri opštine kroz otvaranje posebne budžetske pozicije zanjihovo funkcionisanje odvojenu od pozicija namenjenim za programe sporta i kulture mlade . Bilo bi veoma korisno u sve tri opštine doneti odluku da se jadan član Opštinskog veća bavi omladinskom politikom i problemima mladih.

Ovo istraživanje ne može dati celovitu sliku ali može da posluži kao osnov za neka buduća istraživanja vezano za funkcionisanje Kancelarija za mlade, stavove mladih o funkcionisanju lokalnih zajednica u oblasti politika za mlade, potrebe mladih u lokalnim zajednicama i sprovođenje omladinskih politika u lokalnim zajednicama. Za sada je izvesno da je zabrinjavajući broj mladih koji odlaze iz ovih opština koje se nalaze među najnerazvijenijim i imaju status devastiranih opština u Srbiji.

Indira Hadžagić

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

oglas totaltv

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

novembar 2020
npusčps
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

5714203
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
1044
3636
1044
156553
106305
5714203

Vaš IP: 100.24.113.182
2020-11-30 05:49