Туристичке слике краја:КАД „ФРЦАЈУ“ ДАСКЕ

  02 jul 2019

Идете ли у Сопотницу?

„Споменик природе Слапови Сопотнице је заштићено добро на основу примарних природних и флористичких обележја, естетско-амбијенталних и морфо-хидролошког вредности. У кориту реке Сопотнице, од њеног извора на 1120 m, па до ушћа у Лим на 470 m, на само 5 km дужине и 650 m висинске разлике, јављају се многобројни прегиби са водопадима и слаповима. Као посебан природни феномен издваја се осам бигрених тераса у горњем току реке“. Лепо. Имамо и доста репортажа и утисака усхићених посетилаца нашег Споменика природе и најрепрезентативније „природне лепоте“ краја, која се налази у свакој туристичкој публикацији. Лепо.

Ја сам први пут била у Сопотници пре 30 година. Извештавала сам са Првих „Сопотничких извора“, како се звала манифестација која је уприличена да се сагледају изворни облици музицирања у овом крају. Пут беше прашњав. Могло се преко Ивања и преко Лучица. Бројни „урбани ликови“ били су задивљени лепотом природе. И тако, спорадично, одлазила сам с породицом, пријатељима...Да бих избегла стереотипе „крканлука“ и „облоковања“ и бесмисленог шминкања и приказивања , предложила сам, а моји другови и другарице из генерације прихватили, да годишњицу матуре обележимо баш у Сопотници. Шетња, домаћи специјалитети краја, Планинарски дом као амбијент, музика наше младости „с компјутера“. Многи су први пут били на Сопотници. Било је за памћење. Посебно залазак сунца који смо сви испратили...Било је то пре целе деценије.

Прошлог викенда дошли Пријепољци који су се одселили на Флориду. Хоће са децом и најближим баш у Сопотницу. Дан ко уписан, има излетника. И све како треба је с водопадом. За фотографисање.

Али?

Ih Sopotnica 3

Е, то „али“ има везе са нама овдашњим. И онима који би требало да се „старају“ о туристичким атракцијама краја.

Елем, да ли сте скоро прелазили мост у Лучицама? Ако нисте онда не знате, ако јесте онда знате. А ако су прелазили они што се питају,како то да нису реаговали до почетка туристичке сезоне? Шта реаговали?! Па, даске на мосту се буквално распадају. Овај једини прелаз пеко Лима на ширем подручју „хрђа“ деценијама. Ружно делује али то није за „фарбање“. Али да свуда около даске „скачу“ и распадају се под точковима аутомобила, е то је срамота! У крају у коме барем даске има колико хоћеш! Па, зар је то скупо?! Па, зар то нико не примећује, нико не обилази, нико не види, нико не апелује, нико не тражи паре, никоме не смета?! И то се зове „репрезентативна туристичка понуда“? До те „природне лепоте“ коју људи једино могу „унередити“ својим деловањем, ваља доћи. А каквим то путем?! Брука, Пријепољци! Срамота нека нас је све одреда. А посебно оне који се „питају“, који се хвале и самохвале подухватима. Ако је ишта од стида „остануло“ јер како би се рекло „филозофски“:“Стидим се, дакле постојим“!

Мост у Лучицама је запуштен. Под хитно ваља реаговати. Рупчаге по путу нећемо спомињати али хоћемо „зарасло шибље“ које и онако узак пут чини још ужим.

Ih Sopotnica 2

Дакле, шта се чека?! И на кога то, молићу лепо?!

Индира Хаџагић

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

septembar 2020
npusčps
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

5427965
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
4275
3801
17927
103827
120971
5427965

Vaš IP: 3.228.10.17
2020-09-24 23:21