Odbornička pitanja 2019: OTVORI LI SE RUDNIK I KOME PARE ZA „HALAL“

  02 avgust 2019

Poslednja tačka dnevnog reda sednica Skupštine opštine su odbornička pitanja. I u ovom sazivu odbornici dosta pitaju, pre svega opozicija. Na brojna pitanja odgovara se i na samoj sednici. Šta su pitali odbornici tokom prošle i ove godine i koliko ta pitanja zadiru u ozbiljne probleme ove opštine u čijoj je nadležnosti njihovo rešavanje i da li bi većina građana postavila baš ta pitanja ili ih muče neke druge brige?

Jedno od pitanja koja su često postavljana tokom prošle godine odnosila su se na rudnik Čadinje. Odbornici R.Rakonjac i B.Beganović interesovali su se šta je sa najavljenim otvaranjem rudnika i da li je urađena studija uticaja na životnu sredinu. Na prošlogodišnjoj junskoj sednici Skupštine opštine predsednik opštine Draguljub Zindović odgovorio je na ova pitanja i kazao da su „upravo zato što se čekaju eleborati procene uticaja na životnu sredinu stali radovi na otvaranju rudnika. Potpisani su ugovori i jedan broj ljudi je već radno angažovan u drugim mestima gde kompanija „Metalfer“ ima pogone i rudnike. I to je dobra stvar. Sigurno država neće dozvoliti, a ni mi, na osnovu elaborata koje rade republički organi, da se nešto desi što će značajno narušiti i štetno uticati na životnu sredinu. Nema profita bez razvoja primarnih delatnosti i mi naš strateški razvoj moramo zasnivati na primarnim delatnostima. Bez poljoprivrede i industrije, nema razvoja Prijepolja. Rudnik bi bio dobra šansa za našu opštinu, sa dobro plaćenim radnim mestima, opština će privlačiti stručnjake da dođu i ostanu ovde“.

Tokom prošle godine brojna su bila odbornička pitanja koja su se odnosila na ujede pasa lutalica zbog čega se svake godine iz budžeta odlivaju velika sredstva. Zašto se problem pasa lutalica ne rešava sistemski? Još jedan otvoreni komunalni problem koji se s godinama usložnjava. Često pitanje odbornika opozicije odnosilo se na stanje deponije u Stanjevinama, rešavanje problema deponovanja smeća u prijepoljskoj opštini. Iako su odgovori bili na sednicama, oni su se odnosili uglavnom na do tada preduzimane inicijative i razgovore u nadležnom ministarstvu jer je Vlada Srbije već donela uredbu kojom se pitanje deponija rešava, odnosno navedene su regionalne deponije na koje će opštine deponovati svoje smeće uz izgradnju transfer stanica. Stanjevine su ruglo koje „čeka“ iako je već odavno vreme isteklo.

Na ovogodišnjoj februarskoj sednici odbornici opozicije (E.Hodžić, S. Ćosović) postzvili su pitanja vezana za Halal sertifikat. Ali i odbornik koalicione većine M.Drobnjak tražio je informaciju o broju firmi i iznosima subvencija za Halal sertifikat od 2013.do 2016.godine. Hodžić je pitao konkretno predsednika opštine da li se može dobiti spisak firmi koje su dobile subvencije iz budžeta ili novac za plaćanje halal i drugih sertifikata u 2018.godini, s obzirom da je to komisija koju je predsednik opštine formirao.

Na istoj sednici predsednik opštine Zindović je odborniku Hodžići, između ostalog, rekao da to nisu pitanja za predsednika opštine. Ali s obzirom da su odbornici opozicije tražili da se ovo puitanje uvrsti i u dnevni red, kazao je da će biti pripremljena dokumentacija za ceo period od 2013.godine, odnosno od kada je uvedeno sufinansiranje ovog sertifikata. Kako je naglasio Zindović „standardizaciju i subvenciju Halal sertifikata uvela je OG SDP i taj sertifikat je subvencioniran od 2013. do 2016.godine, pre nego što je ova koalicija došla na vlast“. Predsednik opštine D.Zindović je u odgovoru odborniku Hodžiću još rekao i da se „firme i ustanove javljaju sa svojim potrebama shodno zahtevima korisnika svojih usluga i da ne bi bilo da sporim islamske običaje i da se suprotstavljam pravilima islamskog života, na šta nemam pravo, nikad nisam tražio da se ukine Halal sertifikat. Znam da se radi u mnogim ustanovama i kompanijama širom Srbije, a ko je vlasnik kompanije koja to vrši ne znam. Sredstva za ove namene su pozicionirana na kontu poljoprivrede i Skupština je kroz budžet usvojila i sredstva za ove namene“.

Samo sedam dana posle sednice Skupštine opštine na kojoj su postavljana pitanja o subvencijama i firmama koje su dobile pare iz budžeta za sertifikate, Opštinska uprava je uputila pisani odgovor.

Prema ovoj informaciji, opština Prijepolje je dodelila podsticajna sredstva za refundaciju troškova uvođenja i sertifikacije sistema kvaliteta i bezbednosti hrane u 2018.godini iz budžeta opštine Prijepolje za osam podnosilaca zahteva. Sredstva za Halal sertifikat dobili su: DOO Delmes, Radnja za preradu i konzervisanje voća i povrća Vagončič, Ugostiteljska radnja , autoservis i prenoćište BIS, DOO Eurohorizont, SZR Arena Brodarevo i Trgovinska radnja i pekara Evropa Brodarevo.

Kad je reč o odborničkom pitanju M.Drobnjaka, dostavljen je spisak korisnika subvencija iz budžeta opštine za sertifikaciju sistema kvaliteta od 2013.do 2016.godine. U 2013.godini sredstva za ove namene nisu dodeljena. U 2014.godini subvencije za Halal sertifikat su dodeljene : MEM Voćar DOO u iznosu od 99.000 dinara. Po 300.000 dinara iz budžeta dobili su:Ugostiteljstvo Karahodžić, SZTUR „Mes-promet“, STR i pekara „Evropa“, PPP prerada i prodaja mesa „Fetahović“, dok su subvencije za sistem kvaliteta ISO 22000 po 300.000 dinara dobili: TUR „Melkom“, Poljoprivredno gazdinstvo „Dosković“, STUR „Čarli“ i STR „Vujašević“. Naredne, 2015.godine po 300.000 dinara za Halal sertifikat dobili su: Ugostiteljstvo „Karahodžić“, „Mes prom“, PPUDOO „Rapid Husović“ i STR i pekara „Evropa“ Brodarevo. U 2016.godini za iste namene ,iste pare, po 300.000 dinara dobili su: SZTR „Ćatić“, Agencija „Ideal Tim“ Mesarska radnja „Melić plus“, DOO „Delmes INT“ i Trgovinska radnja i pekara „Evropa“.

Na martovskoj sednici Skupštine opštine odbornik I. Šantić je pitao da li će odgovorna lica, predsednik opštine i predsednik Skupštine opštine i kada izvršiti pravosnažnu sudsku presudu Apelacionog suda u Kragujevcu kojom je potvrđena prvostepena presuda Višeg suda u Užicu kojom je poništen konkurs za imenovanje direktora Centra za socijalni rad Sabire Hadžiavdić?

Predsednica Skupštine opštine Stana Marković je odgovorila na istoj sednici da Skupština opštine nije predlagač rešenja o imenovanju direktora javnih ustanova, već samo usvaja rešenja po dostavljenim aktima i pribavljenim saglasnostima nadležnog ministarstva. Skupština je, navela je Marković, sudsku presudu prosledila Opštinskom veću na postupanje u skladu sa ovlašćenjima. Predsednik opštine Dragoljub Zindović je na istoj toj sednici takođe odgovorio odborniku Šantiću da predsednik opštine nema odgovornost u ovoj sudskoj presudi, da „nije naloženo ni predsedniku opštine, ni Opštinskom veću da nešto izmeni, uradi ili izvrši.Skupština oštine je donela rešenje o izboru direktora Centra za socijalni rad i sud je ukazao na to skupštinsko rešenje. U donošenju tog rešenja nisam učestvovao ni tad, niti sad mogu da učestvujem“.

Naravno, izdvojili smo samo neka od odborničkih pitanja koja su postavljana u proteklih godnu dana na sednicama Skupštine opštine Prijepolje. Neka od tih odborničkih pitanja bila su i predlozi za dopunu dnevnog reda sednica. Dominantna su pitanja vezana za deponiju smeća, ali postavljaju se i pitanja koja se odnose na seoske vodovode ili putne pravce.

Na neka od pitanja odgovori se čekaju jer nema mehanizama da se na primer državne institucije ili ustanove obavežu da odgovore na odbornička pitanja. Tako su brojna odbornička pitanja minulih godina ostala bez odgovora.

Da li su nabrojana pitanja i ona pitanja koja bi i građani prijepoljske opštine postavili da imaju priliku? Da li su kroz ovu formu tretirani najvitalniji problemi? Da li ukazuju na određene vitalne anomalije, eventualne zloupotrebe, malverzacije, nelegalne ili nezakonite radnje, neispunjene obaveze, ne realizovane planove ili obećanja?

Na građanima je da ocene koliko njihovi predstavnici u Skupštini opštine „gađaju“ u centar i suštinu.

Indira Hadžagić

  

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

jun 2020
npusčps
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

4929960
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
1049
2779
22289
22289
131342
4929960

Vaš IP: 18.206.187.81
2020-06-07 11:03