Одржана седница Скупштине општине: ОДБОРНИЧКА ВЕЋИНA НИЈЕ УСВОЈИЛА ДНЕВНИ РЕД

  24 septembar 2019

Двадесет четврта седница Скупштине општине која је била заказана 22. јула на захтев једне трећине одборника опозиције, па одложена због недостатка кворума, окончана је данас“брзопотезним“ неизгласавањем дневног реда. Овај поступак, који је први пут демонстриран, различито тумачи опозиција и коалициона већина. Да ли је ово „демократски чин“ или“недостатак одговорности“?

Од 41 одборника пријепољске Скупштине општине у уторак је на заседање дошао 31 и председавајућа Стана Марковић је констатовала да има кворум и да нема допуна дневног реда, барем не у складу са Пословником. Позвала је одборнике да се изјасне о дневном реду који је предложен на захтев једне трећине одборника. Но, за предложени дневни ред гласало је само 10 одборника опозиције. Констатујући да Скупштина општине није усвојила дневни ред и да се нису стекли услови за даљи рад, председница Марковић је закључила двадесет четврту седницу. Разрешење директора Центра за социјални рад, информација о затварању несанитарне депоније Стањевине, санација пута Коловрат-Сељашница и обележавање 800 година манастира Милешева, биле су тачке дневног реда за двадесет четврту седницу Скупштине општине коју је још 22. јула, заказала председница Стана Марковић, на захтев једне трећине одборника. У јулу, на заказано заседање, дошло је само седам одборника опозиције и председавајућа.

Реч је о темама које су опозициони одборници захтевали да се нађу на претходној седници, одржаној 26.јуна, али скупштинска већина то није прихватила, па су одборници опозиције, осим Дијане Милановић (СРС) чији је предлог да се јавност информише о наставку радова на мосту у Шарампову као депуна дневног реда прихваћен, напустили седницу.

После закључивања двадесет четврте седнице, актери су различито тумачили овај поступак.

Председница Скупштине општине Стана Марковић каже да је седница одржана јер је постојао кворум, а то што одборници нису прихватили предложени дневни ред сматра „демократским чином“ пошто одборници имају право да се изјашњавају по сопственом нахођењу.

Ih SO XXIV sep. 2019

Шеф најбројније опозиционе одборничке групе Есад Хоџић (СДП) сматра, пак, да се не може говорити да је седница одржана.

-Овим поступком актуелна власт је упала у два проблема. Седница није одржана јер ако није утврђен дневни ред самим тим није ни одржана. Због тога ће оштинска власт већ за два дана прекорачити законски предвиђен рок да се одржи седница јер размак између две седнице не може бити дужи од 90 дана. Озбиљнији проблем је што су показали неодговорност и недостатак жеље да се суоче са горућим проблемима ове општине. Очигледно, они желе да сакрију од грађана зашто су сеоски путеви девастирани, зашто се не поправљају, зашто се Стањевине не затварају, зашто нам је смеће на сваком кораку, зашто се не завршава зграда Општинске управе, зашто се не реконструише мост у Шарампову и још много других проблема који би кроз ове тачке били обухваћени. Хтели смо да кроз једну парламентарну и демократску дискусију укажемо да је неодговорно и недопустиво за један сеоски пут потрошити 2 милиона евра, односно за један километар тога пута близу пола милиона евра, а то је цена која се плаћа за изградњу ауто пута. Хтели смо указати да се овај пут гради без грађевинске дозволе и да то отвара могућност импровизацијама и махинацијама кроз разне „накнадне“ радове. Такође смо хтели да укажемо да ће општински буџет бити угрожен због незаконитог заузећа приватних површина изградњом пута. Хтели смо указати и на незаконито и неодговорно поступање власти због непоштовања судске одлуке у случају директорице Центра за социјални рад јер после правоснажне пресуде на месту директора ове установе седи лице које нема никаква овлашћења. Изненађен сам оваквим понашањем одборничке већине и ово је превршило меру, каже Хоџић.

Шеф најбројније одборничке групе која чини коалициону власт Веско Зиндовић (СНС) сматра да нема ништа спорно у неизгласавању дневног реда.

-Тачно је да су тачке дневног реда које је предложила опозиција горуће и да те проблеме грађана треба што пре решавати. Садашња општинска власт , чији је носилац СНС са коалиционим партнерима, свакодневно ради на решавању проблема које је опозиција ставила као тачке дневног реда. Општинска власт и сви одборници из коалиционе власти у свакодневном су контакту са грађанима, транспарентно говоре и обавештавају шта се догађа и шта смо предузели да се проблеми решавају, тако да нема потребе да поново причамо на исту тему на седници Скупштине општине. Сигуран сам да је усвојен дневни ред и да је почела расправа, поједини одборници опозиције покушали би да на ове невоље грађана добију јефтине политичке поене. Иначе, они су могли и сами да их решавају јер је већина њих била високо позиционирана у општинској власти у претходним мандатима. Ово није блокада Скупштине општине јер ће ускоро бити заказана нова редовна седница са темама које су такође од виталног значаја за грађане Пријепоља.

Индира Хаџагић

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

oktobar 2019
npusčps
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

3868315
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
3828
9313
13141
81099
92211
3868315

Vaš IP: 18.210.22.132
2019-10-15 10:34