Бројеви и слова: ШТА СУ РАДИЛИ ИНСПЕКТОРИ

  12 decembar 2019

Четири веома важне области за сваку локалну самоуправу и њене грађане покривене су инспекцијским контролама и надзором. То су:грађевинарство, комунална делатност, саобраћај и заштита животне средине. О њиховом раду ни један одборник већ годинама није рекао ни речи у оквиру скупштинске расправе

Ни овога пута, као ни минулих година, одборници Скупштине општине Пријепоље нису рекли ни једну реч о раду инспекцијских служби. При Општинској управи у Пријепољу инспекцијским надзором и контролама покривене су четири области:грађевинарство, комунална делатност, саобраћај и заштита животне средине. Интересантно је да ни један одборник није ни једном речју споменуо инспекцију, оценио рад, упутио примедбе или похвале. Као да и нема инспекције, а судећи према извештају, инспектори су веома запослени. Није ни чудо јер су проблеми у грађевинарству, комуналној области, саобраћајни хаос али и напади на животну средину изражени већ годинама.

Грађевинска инспекција Општинске управе обавља послове утврђене Законом о планирању и изградњи и контролише да ли се поштују и примењују законски прописи и акта у области грађевинарства, да ли се поштују прописани услови за изградњу објеката и предузимају мере да би се спречиле неправилности. Током прошле године инспекција је имала 42 контроле по службеној дужности и 22 по пријавама странака током изградње објеката. У 10 случајева покренут је поступак и донета решења о обустави   радова и уклањању објеката због започете градње или доградње без грађевинске дозволе. Да ли ови подаци говоре да се у Пријепољу мање гради или да се више поштује процедура тешко је рећи само на основу бројева али могло би да указује и на једно и на друго јер пре пет година, грађевинска инспекција је за годину дана имала 52 контроле по службеној дужности, а чак 64 пута су изашли на терен по захтеву странака да би проверили да ли се гради у складу са грађевинским дозволама које издаје надлежна служба Општинске управе. Донета су 22 решења да се уклоне бесправно започете изградње објеката, односно доградње или санације.

Током прошле године на основу Закона о озакоњењу објеката грађевинска инспекција је донела чак 2.910 решења који се односе на озакоњење бесправно подигнутих објеката.

Саобраћај у Пријепољу је свакако посебна прича и спадамо у ред јединствених градова који немају јавни паркинг, нити гараже. У граду је прави метеж кад је реч о овој области коју општинска власт, иако је то искључиво у њеној надлежности, не успева да реши већ годинама, а стање је све горе кад је реч о непрописном паркирању али и возилима која без таблица стоје по тротоарима. Но, ово је за једну другу причу, а кад је реч о саобраћајном инспектору он је, према извештају за 2018.годину, поступао у 185 предмета, од тога по захтеву странака у 74 случаја. Од укупног броја контрола, домнето је 9 решења , поднета су 24 захтева за покретање прекршајног поступка, а у чак 152 контроле није било елемената за предузимање инспекцијских мера. Донета решења махом се односе на забрану обављања такси службе до добијања одобрења у складу са општинском одлуком. И већина прекршајних пријава односи се на рад таксиста, односно 22 таксиста нису вратила такси исправе Општинској управи у случају привременог или сталног прекида обављања ове делатности. Пред Прекршајним судом изречено је 11 казни. Ако и овде упоредимо бројеве са оним од пре пет година, саобраћајни инспектор је у складу са својим овлашћенима поступао по службеној дужности готово на истом нивоу.

КОМУНАЛНИ И ЕКОЛОШКИ ПРЕГЛЕДИ

Као и у случају саобраћаја, локална самоуправа није успела да реши неке од основних проблема у области заштите животне средине али и јавне хигјене који остају непромењени већ годинама.

Комунална инспекција имала је 237 контрола-надзора, од тога, занимљиво је, већином по захтеву странака (126). Пре пет година број контрола био је 296, од тога 160 по службеној дужности. Треба нагласити да комунална инсекција поступа не само кад је реч о понашању везаном за комуналну хигијену, односно водовод и канализацију, већ и кад је реч о буци, односно раду угоститељских објеката али и спровођењу одлука везаних за стамбене заједнице. Инспектори су донели 95 решења и 17 захтева за покретање прекршајног поступка. На шта су се односила решења? Чак 80 се односило на регистрацију стамбених заједница и избор управника стамбених заједница. Само једно на уклањање отпада из корита реке. Само једно на раскопавање јавне површине. Кад је реч о покретању прекршајног поступка, већина (13 од 17) односи се на радно време угоститељских објеката, а само 2 на померање, односно превртање контејнера.

Како се наводи у извештају комуналне инспекције,обухватањем приградских насеља изношењем смећа „смањио се број дивљих депонија“, односно „изградњом канализационе мреже дошло је до побољшања одржавања комуналне хигјене и у граду и у приградским насељима и бродаревском крају“. Мало би се ко сложио са констатацијом да је смањен број дивљих депонија али свакако би са следећом констатацијом из извештаја комуналне инспекције да свакодневно наилази на „низ проблема везаних за померање контејнера, њихово оштећење, депоновање чврстих предмета, превртање“ и због тога редовно интервенишу заједно са ЈКП“Лим“. У извештају се још констатује да ЈКП“ЛИм“ „редовно чисти јавне површине, одвози комунални отпад на депонију, одржава зеленило и пере улице по програму“.

Контролом пијаце, инспекција је навела на је много мање продаваца и да има довољно слободних тезги, те да само у појединим случајевима промет робе се обавља на тротоару, а не на пијаци.

Инспектор за заштиту животне средине у 2018.године имао је 89 предмета, а од планираних 77 редовних надзора обавио је 51, уз још 18 ванредних, било је је и превентивних и саветодавних посета. Донео је 10 решења и поднео 7 прекршајних пријава( махом због буке у кафићима).

Шта грађани мисле о појединим областима, колико се поштују прописи, у којој мери контроле и пријаве инспектора одговарају слици на терену, то остаје загонетка годинама јер одборници не анализирају рад инспекцијских служби, не постављају питања инспекторима или начелницима Општинске управе кад је реч о овим областима које су, иначе, у искључивој надлежности локлане самуправе и локлане власти.

Понекад се само ваља запитати: је ли истина оно што је стварно?

Индира Хаџагић  

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

april 2020
npusčps
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

4659964
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
3738
3731
17040
7469
151646
4659964

Vaš IP: 3.235.30.155
2020-04-02 23:50