Општински буџет у 2020.години : ИМА СЕ, (НЕ)МОЖЕ СЕ

  20 januar 2020

Из 2019.пренето преко 120 милиона неутрошених средстава и управо то представља један од озбиљних проблема кад је реч о буџетским планирањима. Најкапиталније инвестиције и трећу годину су реконструкција пута Коловрат-Сељашница и адаптација зграде Општинске управе.

Буџет општине Пријепоље за 2020.годину износи милијарду и 333 милиона динара, а оно што постаје карактеристика је стални суфицит, односно неутрошена средства се преносе из године у годину и за разлику од 2019.када је из претходне пренето преко 111 милиона динара, у ову из прошле та сума је достигла 120 милиона динара. Поставља се питање да ли реално планирамо, да ли су нам приоритети „политичко задовољавање“ или су разлози комплекснији, а један од аргумената је везан и за јавне набавке и тендере који су оставили могућност да „незадовољници“ у трци за извођаче радова у жалбеном поступку постају „основна карика“ која месецима зауставља све планирано.

Но, у овом тексту бавимо се расподелом, односно планираним трошењем буџетских пара у години која је пред нама, а која је карактеристична јер је и изборна година.За путну инфраструктуру и организацију саобраћаја планирана средства износе око 343 милиона динара. Списак „капиталних издатака“ је подугачак и обухвата 141 ставку. Осим неизвршених уговора који се преносе из претходне године( доминантни износи односе се на пут Коловрат-Сељашница), за исти пут и наставак санационих радова, планирано је у овој години још 28 милиона динара. Ако се изузме 30 милиона који су планирани за израду пројектне документације, остали износи крећу се од 200.000 динара и ретко премашују 2 милиона динара, а махом је реч о асфалтирању путних праваца. Оно што је индикативно ( треба ли рећи и не примерено за једну званичну одлуку која је законски акт) је да су многи путни правци „насловљени“ именима и презименима појединих људи који станују у одређеним насељима. За лед расвету уложиће се нових 20 милиона динара, а за завршетак радова на згради Општинске управе планирано је још 11 милиона динара. Највише пара, кад је реч о путним правцима, по 5 милиона динара, намењено је путевима у Гробницама и Раишњеви. Реконструкција сеоских водовода и даље је у плановима, за Равне је то 10 милиона, а за Јабуку и Камену Гору по 6 милиона динара, иако је реч о прилично деликатним захватима који траже нове пројекте, те се годинама планови преписују али решење је на чекању.

За пољопривредни развој, према Одлуци о буџету за годину која је пред нама, издвајања ће премашиту 25 милиона динара, не мења се износ од око двадесетак милиона динара кад је реч о учешћу буџетских пара у финансирању спорских клубова. Услуге локалне самоуправе коштају нас око 259 милиона динара. Буџетски корисници и ове године могу очекивати пристојна буџетска редства. Пре свих предшколске установе којима је намењено око 136 милиона динара (прошле године то је било око 115 милиона динара). Следе основне школе којима, према плану, из буџета припада око 96 милиона динара. За три средње школе предвиђено је нешто више од 44 милиона динара. Комунална делатност биће покривена са око 90 милиона динара. Међутим, ЈКП „Лим“ за одржавање јавне хигјене и за субвенције намењене водоснабдевању припада око 40 милиона, а посебно се уговарају послови на одржавању јавне расвете, колектора и уређених водотокова. Заштита животне средине је „ставка“ која је ове године „тешка“ свих 22 милиона динара и верујемо да се иде у сусрет плановима за изградњу регионалне депоније за четири општине.

Социјална давања крећу се у границама прошлих буџетских планова (око 70 милиона динара). За „развој културе и информисања“ из буџета ће бити уложено скоро 107 милиона динара. Цифра „ђутуре“ изгледа позамашна, но кад се „рашчлани“ онда се добија нешто конкретнија слика. У односу на период од пре три године, утростручена су средства намењена пројектима из области информисања (10 милиона динара). Дом културем, као највећи корисник из области културе може очекивати преко 38 милиона динара, Библиотека „Вук Караџић“ 23, а Музеј 17 милиона динара. И даље се увећавају средства намењена Туристичкој организацији. Ове године она премашују 18 милиона динара. Занимљиво је да из годне у годину расту средства која се из буџета улажу у ову организацију и за само неколико година она су скоро четири пута већа, за разлику од неких других установа где је тај износ готово непромењен.

Оно што карактерише буџетске ставке већ годинама је издвајање за изгубљене судске спорове. За ову годину планирано је да се из буџета издвоји 30 милиона динара али нас искуство из претходних година учи да се ребалансом редовно управо ова ставка чак и удвостручује. Још једна ставка се истиче у буџетском плану за ову годину. То је текућа буџетска резерва која је удвостручена у односу на 2019.годину. Оно што треба истаћи је однос социјалним подстицајима. За такве намене планирано је близу 42 милиона динара буџетских средстава. То су давања намењена превозу ученика средњих школа (преко 7 милиона динара), ученичким и студентским стипендијама (6,5 милиона динара), вантелесној оплодњи (6,5 милиона динара), породиљама (5 милиона динара), те персоналном асистенту (преко 10 милиона динара).

Многи радови су започети, много је и уговорених обавеза и очекивања одговорних су да све то буде реализовано у 2020.години. Оно што је за све грађане“видиљиво“ су радови на путу ка Сељашници, мост у Шарампову и „стање“ у Стањевинама.

О јавној гаражи и јавном паркингу ни ове године нема „ставке“.
Индира Хаџагић

            

 

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

oktobar 2020
npusčps
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

5452702
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
1668
7525
15865
1668
126896
5452702

Vaš IP: 3.235.137.159
2020-10-01 10:42