SASTANAK PRIVREDNIKA I RUKOVODSTVA OPŠTINE: PRVI KORAK KA REŠAVANJU NAGOMILANIH PROBLEMA

  15 oktobar 2020

 

Medju brojnim problemima na koje su opštinskom rukovodstvu ukazali privrednici, zajednički , a rekli bi i gorući, su infrastruktura, struja, voda, radna snaga, konverziji zemljišta. Neki od njih su već u fazi rešavanja, istaknuto je na današnjem sastanku opštinskog rukovodstva i privrednika.

Kako bi izašli u susret privrednicima i pomogli im u prevazilaženju problema, opštinsko rukovodsvo danas je organizovalo radni sastanak na kojem je reč data – privrednicima.

Njih je pozdravio Zoran Petrić, član Opštinskog veća zadužen za koordinaciju i komunikaciju sa privrednicima i naglasio da je cilj sastanka uspostavljanje saradnje i poverenja i da je dijalog najbolji način da se rukovodstvo bliže upozna sa prioritenim problemima privrednika .

„Očekujemo da čujemo vaš glas, planove i probleme a na nama je da vam izadjemo u susret i pomognemo da ih prevazidjete“ rekao je Petrić i poručio da će se sastanci ubuduće redovno održavati jer je to, kako je istakao, pravi način za stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta u opštini Prijepolje.

Privrednike je pozdravio i predsednik opštine Vladimir Babić i pozvao ih da iznesu konkretne predloge i sugestije koje će rukovodstvu opštine biti smernica u daljem i efikasnijem delovanju.

IMG 20201015 110429

„ Očekujemo da ćete nam izaći u susret svojim sugestijama i predlozima kako bi zajedno, i u skladu sa mogućnostima , radili na rešavanju problema . Privreda je oblast koju bolje poznajete i zato je veoma važno da čujemo vaše mišljenje, kako bi naše polje delovanja prilagodili potrebama privrede “, rekao je Babić.

Privrednike su pozdravili Esad Hodžić, potpredsednik opštine   i Izudin Šantić, predsednik Skupštine opštine, nakon čega su prisutni upoznali rukovodstvo sa  problemima u svom poslovanju. Gorući, a rekli bi i zajednički, su infrastruktura, struja, voda, radna snaga, neprilagodjen sistem obrazovanja potrebama privrednika, više puta pomenuta je i konverzacija zemljišta, javni pozivi čije kriterijume ne mogu da zadovolje lokalne kompanije.

Na sastanku je bilo je reči i o komunalnim problemima, nedostatku parking prostora, Šarampovskom mostu čija je izgradnja „zakočila“ poslovanje svih privrednih subjekata, posebno onih čije su firme ili trgovine pozicionirane u ovom delu grada. Privrednici iz Ivanja i Velike Župe koji svakodnevno koriste put kroz Raišnjevo, istakli su da je urgentno asvaltiranje puta, a hitnost zahteva i put do Balića gde se na imanju od 7 hekatara eksploatiše malina.

Zajednički problem dele privrednici u Industrijskoj zoni na Kolovratu gde često dolazi do prekida struje, zbog čega ne mogu da povećavaju kapacitete ili su prinudjeni da koriste sopstvene agregate koji su, kako su naglasili, značajna stavka u rashodima preduzeća.

Sa istim problemom susrećue se i preduzeće „Rapid“ iz Suvodola gde se zbog čestih prekida obustavlja proizvodnja u pogonu. Situacija je alarmantna i u Velikoj Župi gde uspešno posluje nekoliko firmi.

Zbog više delatnosti kojima se bave problemi su višesložni u preduzeću ES – Komerc koje raspolaže sa 20 maloprodajnih objekata, hladnjačama na dve lokacije, pogonima za proizvodnju testenina, preradu voća i povrća... Pored prisutnog problema struje koji bi se, kako je naglasio Dženan Jusović, izvršni dorektor preduzeća, mogao rešiti samo izgradnjom trafostanice, preduzeće kuburi i sa problemom kvaliteta vode koji mora zadovoljiti odredjene standarde, s obzirom da se bavi proizvodnjom zdrave hrane. Slične probleme deli i preduzeće „Zenit“, koje zbog problema sa strujom ne može da proširi svoje kapacitete.

Tekstilna industija ima problema sa nedostatkom radne snage jer dualno obrazovanje, rekla je Suanita Čelebić, direktorka preduzeća Trendtex, nije dalo očekivane rezultate.

Privrednike koji su zainteresovani za izgradnju stambeno- poslovnih objekata u gradu „zakočila“ je adminstracija. Medju njima su preduzeća „Rapid“ i „Protekt point“. Njihovi predstavnici tvrde da se papirologija vezana za konverziju zemljišta prebacuje „sa jednog na drugi teren“, odnosno od jedne do druge službe, zbog čega se potpise čeka i po nekoliko meseci.

Problem je, tvrde, u nestručnom kadru i poručuju da je krajnje vreme da se „ pravi ljudi postave na pravo mesto“.

Neki problemi koje su naveli privrednici već su u fazi rešavanja.

„ Od direktora užičke Elektrodistibucije, sa kojim smo razgovarali, dobili smo uveravanja da je trafostanica u Velikoj Župi jedan od prioriteta u EPS-u Srbije i da bi se sa izgradnjom moglo krenuti već naredne godine  Preduzeli smo odredjene korake koji su nam naloženi kako bi ubrzali proces izgradnje“, rekao je Zoran Petrić.

Predsednik Babić obećao je privrednicima da će zaključak sa sastanka biti prosledjen relevantnim službama, a da će naredni pokazati dokle se stiglo u  rešavanju iznetih problema.

J.B.

Jasmina Beganović

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

oglas totaltv

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

oktobar 2020
npusčps
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

5535633
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
212
2398
18110
84288
126995
5535633

Vaš IP: 35.170.78.142
2020-10-25 03:27