Sastanak Opštinskog veća i predsednika Saveta MZ:SREDSTVA ZA PRIORITETNE PUTNE PRAVCE

  16 oktobar 2020

Putevi, vodosnadbevanje i struja najveći problem u mesnim zajednicama. U Stranjanima krivolov. U Džurovu tone most preko Lima. MZ Kosatica izradila projekat i obezbedila 60 hiljada evra za povezivanje sa Zlatarom.

Predsednik opštine Prijepolje Vladimir Babić organizovao je radni sastanak opštinskog rukovodstva sa predsednicima saveta Mesnih zajednica. Sastanak je organizovan na inicijativu Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj i opštinske Komisije za izradu plana kapitalnih investicija.

U uvodnom delu, prisutne predstavnike mesnih zajednica, član opštinskog veća u čijoj su nadležnosti ove jedinice lokalne samouprave, Predrag Čičić upoznao je sa budućim ciljevima nove opštinske vlasti:

“Opštinsko veće će u narednom periodu ozbiljnije raditi sa mesnim zajednicama. Planiramo da radimo kapitalne investicije u našoj opštini i želimo da čujemo glas mesnih zajednica, njihove predloge i planirane investicije za naredne tri godine. Apelujem na predsednike Saveta da se u svom radu i planiranju rukovode podjednakom teritorijalnom zastupljenošću svih delova mesnih zajednica iz kojih dolaze.“

Slaba angažovanost predsednika Saveta , neredovno informisanje građana i mali broj aktivnosti na terenu, prema rečima predsednika opštine Vladimira Babića, odlike su dosadađnjeg rada mesnih zajednica.

“Vi ste prvi kojima građani treba da se obrate sa svojim inicijativama i problemima. Morate biti upoznati sa resursima, infrastrukturom i socijalnom slikom na vašoj teritoriji. To su informacije koje su značajne za lokalnu samoupravu kako bi mogli da odgovorimo na njihove potrebe. Tražimo od vas da sastanci Saveta budu javni, transparentni i da se održavaju u zakonom predviđenom roku, svaka tri meseca. Ukoliko se ne bude radilo u okviru ta tri meseca stiče se uslov za uvođenje prinudne uprave“, rekao je predsednik Babić.

On je istakao da mora da se prekine sa dosadašnjom praksom nasipanja i asvaltiranja puteva stihijski, do nečijih stambenih ili pomoćnih objekata. U cilju uvođenja reda Opštinska uprava je kategorisala opštinsku putnu infrastrukturu prvog i drugog reda. Ukupna dužina opštinskih putnih pravaca prvog reda iznosi oko 310 kilometara, od čega je asvaltirano svega 121 kilometar. U kategoriju drugog reda potpada mreža puteva u dužini od 72 kilometra, a samo 12,5 kilometara je pod asvaltom. Evidentirano je i 350 kilometara nekategorisanih puteva.

“U prethodnom periodu na uticaj mesnih zajednica gledalo se pro forme. Sredstva raspoređivati na prioritetne pravce prema selima, a ne prema nečijim kućama. To su greške prethodne strukture vlasti. Mi se spremamo za novi budžet i za plan kapitalnih investicija za 2025. godinu. Nama treba vaša pomoć i ozbiljnost, kako bi vaše planove uvrstili u budžet, jer prva pobeda građana je kad njihov putni pravac uđe u budžet. Sve što smatrate da je za vašu mesnu zajednicu bitno, što može da je promoviše mora biti dostavljeno Opštinskoj upravi. Za probleme ne smemo da saznajemo sa društvenih mreža već od vas jer ste vi prvi servis građana“, rekao je predsednik opštine Prijepolje Vladimir Babić.

Predsednicima Saveta podeljeni su upitnici kroz koje će Opštinska uprava biti informisana o stanju na terenu, broju stanovnika, poljoprivrednim resursima, javnim objektima i njihovom stanju, stanju putne infrastruktur i slično.

Na sastanku je rukovodstvo opštine upoznato sa dosadašnjim radom Saveta MZ. Većina predsednika Saveta rekli su da nisu imali dovoljno razumevanje od prethodne opštinske strukture. Kao najveći problem na terenu, uz putnu infrastrukturu navode i snabdevanje električnom energijom i vodonabdevanje.

Kada je reč o vodosnadbevanju, predsednik opštine je rekao da je potrebno uraditi preprojektovanje vodovodne mreže za Kamenu Goru i Hisardžik, jer su istekle građevinske dozvole.

O snadbevanju strujom, prisutnima se obratio član opštinskog veća zadužen za energetiku i privredu Zoran Petrić, koji je rekao da je na sastanku sa predstavnicima Elektrodistribucije informisan da na teritoriji opštine ima 1300 kilometara niskonaponske mreže, od toga 560 kilometara na drvenim i 740 na betonskim stubovima:

“Distribucija nema dovoljno ljudstva da celokupnu mrežu u kratkom periodu postavi na nove stubove. Prošle godine je urađeno 40 kilometara, a u ovoj 30“.

U Mz Stranjani imaju problem sa krivolovom, ali i napuštenim lovačkim psima koji nisu više za teranje divljači, pa napadaju stoku. Prema rečima predsednika Saveta MZ, Vuleta Pušice obavešten je i MUP.

Kemal Hadžalić iz MZ Velika Župa obavestio je predstavnike lokalne samouprave o bezbednosnom problemu sa kojim se deca koja pohađaju osnovnu školu susreću na putu. Nedostatak trotoara od Vinicke do škole u dužini od 150 metara. Nedostatak trotoara je problem i za đake na Kolovratu, od Žunića Potoka do mosta na Kolovratu, naveo je Dragomir Rvović.

Sanel Dizdarević upoznao prisutne sa činjenicom da samo zahvaljujući dobroj volji meštana MZ Mijane, Nekropola stećaka u Hrtima je još uvek na UNESKO listi. On je rekao da bi nadležni trebali da se više potrude oko ovog lokaliteta jer je to potencijalni turistički resurs.

Anes Rovčanin iz MZ Brodarevo je pozvao Opštinsku upravu da iznaže načina da se imovinski reše odnosi u ulici 29. novembra, kako bi napokon bila asvaltirana. Kao drugi problem je naveo prevoz srednjoškolaca koji plaćaju punu cenu autobuske karte što predstavlja značajan izdatak za kućni budžet mnogih domaćinstava, pa neki đaci i ne odlaze u školu.

Većina predsednika MZ je kao problem navelo transport drvne građe teškim kamionima kao jedan od razloga za urušavanje putne infrastrukture. Prema rečima predssednika MZ Džurovo Predraga Ratkovića, upravo transport građe preko mosta u Bistrici koji ovu mesnu zajednicu povezuje sa magistralnim putem, razlog je zašto ovaj most polako tone.

Predsednik opštine ih je pozvao da u što skorijem roku obaveste Opštinsko veće na kojim putnim pravcima je potrebno postaviti saobraćajne znake sa ograničenjima težine, kako bi u narednom periodu saobraćajni inspektor mogao da prati situaciji i izriče mere za nepoštovanje propisa.

Kada je reč o primedbama da pojedini građani izbacuju smeće i prave mini deponije po selima, Babić je pozvao prisutne da u narednom periodu prate situaciju. Da fotografišu nesavesne prekršioce, koji će biti kažnjavani.

Kao jedan od pozitivnih primera dobre organizacije i rada u mesnim zajednicama sigurno je delovanje Saveta MZ Kosatica, kojim presedava Goran Lovović. Meštani su se organizovali i tokom prošle godine su izvodili u svojoj organizaciji ,nekoliko puta, radove na putevima. Pomagalo im je Šumsko gazdintvo kroz mehanizaciju. Ove godine su pripremili projekat i uradili potrebnu dokumentaciju, u pisanoj i elektronskoj formi, za put prema Zlataru. Obezbedili su i 60 hiljada eura, a od opštinara su dobili obećenje da će biti pomognuti i budžetskim sredstvima verovatno u dvostrukom odnosu.

A.R.

Marketing

oglas totaltv

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

oktobar 2020
npusčps
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

5535685
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
264
2398
18162
84340
126995
5535685

Vaš IP: 35.170.78.142
2020-10-25 03:59