donacija

PONOVNO ODUSTAJANJE OD LICITACIJE ZA PRODAJU MEMORIJALNOG KOMPLEKSA “BOŠKO BUHA” NA JABUCI

  26 januar 2022

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika otkazala je javno nadmetanje preduzeća “Putnik Prijepolje”, čija je licitacija, po drugi put, bila zakazana za 28. januar.

Proces prodaje Memorijalnog kompleksa “Boško Buha” na Jabuci obustavljen je nakon negodovanja i šire društvene kampanje koju su i ovaj put vodili Društvo konzervatora Srbije i nekoliko strukovnih udruženja i građanskih inicijativa.

Nekada sinonim druženja, letnjih i zimskih kampova za decu i mlade Kompleks “Boško Buha” na Jabuci, je tema koja je i posle tri godine od prvog odustajanja od licitacije, po drugi put uzburkala i podelila javnost o viđenju rešenja i budućnosti sada već u potpunosti devastiranog prostora, koji je bio ponuđen na prodaju za 44,6 miliona dinara. U okviru plnirane licitacije dela imovine UTP “ PutnikPrijepolje” na Jabuci, nalazio se hotel sa površinom od 4.770 kvadrata, 12 manjih turističkih objekata, zgrada kulture i  oko 5 hektara građevinskog i poljoprivrednog zemljišta.

Pokrećući proteklog meseca  širu društvenu kampanju, inicijative građana za zaštitu ovog nepokretnog kulturnog dobra, kao i strukovna udruženja na čelu sa DKS, su iznosile argumente protiv prodaje, kako bi država iskoristila svoje pavo prečine i otkupila ovaj prostor koji ima poseban značaj u antifašističkoj borbi, stradanju dece u NOB-u kao i činjenicu da je građen “pionirskim dinarom” i koji je u Titovoj Jugoslaviji imao poseban značaj za pionire i omladince iz svih republika. Obraćanjem Zavodu za zaštitu spomenika, ka više Ministarstava Vlade RS i medijima, je rezultiralo još jednom Odlukom o odlaganju prodaje koju je donela Agencija licenciranih stečajnih upravnika u utorak 25. februara, tri dana uoči zakazane licitacije.

gr Bosko Buha1

Nasuprot ovim stavovima DKS-a i građanskih inicijativa za konvertovanje imovine MK “Boško Buha” u javnu svojinu, veći broj građana Jabuke i okolnih mesta uz granicu sa Crnom Gorom je sa optimizmom priželjkivao novog vlasnika koji bi sa investiranjem u ruinirani kompleks doneo nove razvojne šanse za ovaj kraj. Ovakvim očekivanjima se pridružio i predsednik opštine Prijepolje Vladimir Babić, koji je upitan da za List Polimlje prokomentariše očekivanja i suprostavljene stavove u javnosti, izrazio nadu da će prodajom ovog kompleksa i značajnim investicijama, Prijepolje se vratiti na turističku mapu Srbije sa koje je nestalo već tri decenije:      “ Obradovao sam se kada sam čuo da je ponovo oglašena licitacija i sa novim vlasnikom ovaj devastirani prostor napokon biti priveden nameni. Naročito sam se obradovao kada su mi rekli da je za kupovinu zainteresovan ugledni privrednik poreklom iz Prijepolja koji trenutno ima turističko ugostiteljske objekte i lanac od 15-ak hotela u zemlji i inostranstvu što je izuzetna kompatibilna prednost. Investicija u ovakvom prirodnom ambijentu kao što je ceo kraj od Jabuke do granice koja bi iznosila više od 15 miliona evra, bila  bi taj tako neophodni zamajac razvoja Prijepolja, ne samo zbog činjenice da bi se tu otvorilo više stotina radnih mesta, već i zbog ogromnih potreba takvog turističko-sportsko-istorijskog kompleksa za jačanjem lokalnih proizvođača hrane, uslužnih delatnosti i proizvodnje, koja bi imala višestruki socio-ekonomski razvojni uticaj na celu opštinu Prijepolje ali i na Zlatiborsku, Zlatarsku i Polimsku regiju. Potpuno sam uveren da bi delovi kompleksa koji su zaštićeni kao kulturno dobro bili uređeni i upravo kao istorijski raritet, prezentovani kao sadržaj od posebnog značaja u turističkoj ponudi Prijepolja. Naročito sam siguran da ukoliko bi MK “Boško Buha” kupio investitor koji je svoje odrastanje na Jabuci delio sa najsvetlijim danima ovog kompleksa, da bi upravo on najviše i uložio u zaštitu kulturno istorijskog nasleđa svog kraja”, izjavio je  Babić, tri dana uoči licitacije.

Nakon odlaganja Odluke o prodaji, država Srbija, njena nadležna Ministarstva i institucije, moraju u predstojećem period usaglasiti različite stavove za rešenje ovog problema i odlučiti se hoće li uvažavajući predloge struke i građanskih inicijativa, otkupi imovinu MK “Boško Buha” i uloži novac u revitalizaciju ovog prostora kao javnog dobra ili će na trećoj licitaciji pronaći investora koji bi uz razvoj turističkog kompleksa imao obavezu da u posebnoj celini odvoji i zaštiti spomenike i delove kompleksa koji imaju kulturno-istorijsku vrednost od posebnog značaja za širu zajednicu.

Goran Reković

Baner oglasavanje

polimlje111

Čestitke

Marketing

 

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Vesti dana

MiniCalendar

maj 2022
npusčps
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Kursna lista

Broj poseta sajta

10036923
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
5908
9850
56937
135230
395059
10036923

Vaš IP: 18.205.176.39
2022-05-22 09:48