donacija

ZAČARANI KRUG ( NE) LEGALNE GRADNJE: PREDSEDNIK OPŠTINE PRIMIO NEZADOVOLJNE GRAĐANE

  29 jun 2022

Zašto su ljuti stanari  zgrade kraj Novog mosta na levoj obali Lima?

Predsednik opštine Vladimir Babić  danas je primio grupu građana, stanara zgrade  kraj Novog mosta , na levoj obali Lima. Oni su Babića upoznali sa brojnim problemima zbog kojih su, prema njihovim rečima,  prinuđeni da trpe  praktično  od useljavanja u ovaj stambeni objekat,  i  zahtevali od predsednika  da se u  rešavanje što hitnije uključe  nadležne inspekcijske službe. Najodgovorniji za nagomilane probleme su, kako kažu, vlasnici ugostiteljskih objekata, zbog kojih  je njihova zgrada, iako izgrađena na najlepšoj lokaciji u gradu,odavno nepoželjna za stanovanje.

„Kada smo ovde kupovali stanove računali smo da će, zbog atraktivne lokacije, ovo biti najmirnije mesto za odrastanje naše dece. U međuvremenu dobili smo nesnosnu buku, uzurpiran parking prostor, „miomirise“  koji dolaze iz kuhinja restorana i zbog čega je nemoguće   otvoriti prozore ili izaći na terase. Posebna priča su uništene zelene površine koje su, maltene, pretvorene u prašinu i sada bahatim vozačima služe  za  parkiranje. Zelena površinu koju smo sami uredili i ogradili , vlasnik jednog ugostiteljskog objekta  uništio je sekirom i nakon toga  krenuo sa izgradnjom. Takođe, bespravnom izgradnjom zatvorena je kosa ravan, trotoari oko objekta, ventilacioni otvori u podrumima i pristup telefonskim instalacijama“, naveli su samo neke od problema stanari zgrade koja je, podsetili su, jedina  koja ima upotrebnu dozvolu.

„Kap u prepunoj čaši“ koja se puni poslednjih desetak godina je, kako su izneli, postavljanje privremenog objekta, odnosno nadstrešnice nad  terasom  restorana koja je  izgrađena na zajedničkoj površini svih stanara.

„ Mi smo od 2013. godine svaki problem prijavili nadležnim službama. Ovde smo vam doneli više od tridesetak prijava. Najčešće smo se žalili na nelegalnu gradnju, postavljanje objekata i buku koja dolazi iz lokala. Na sve naše prijave u ovom periodu doneto je samo jedno rešenje o uklanjanju objekta ali se nije postupilo po rešenju“, rekli su i zapitali da li lokalna vlast ima moć da reši njihove nagomilane probleme.

nezadovoljni građani 2

Predsednik opštine Vladimir Babić dao je garanciju svim stanarima koji su se zbog ovakvih i sličnih problema obraćali lokalnoj samoupravi, da bi Nacrt Odluke koja će se sutra naći na sednici , vrlo brzo mogap rešiti njihove probleme.

„ Na sutrašnjoj sednici SO naći će se na usvajanju  ovaj dokument i iako se usvoji on će vrlo brzo  rešiti svu problematiku   vezanu za nelegalnu gradnju u opštini Prijepolje. Do sada nismo imali valjan dokument, odnosno pravilnik po kojem bi inspekcijske službe na adekvatan način mogle  da reaguju i sankcionišu ovakve i slične probleme. Spremni smo da se uhvatimo u koštac sa nelegalnim objektima kao i ljudima koji remete normalno funkcionisanje građana u svojim domovima“, rekao je Babić i dao garanciju stanarima   da će se konačno staviti tačka na ovakve i slične probleme.

 „ U spornoj situaciji inspektor je doneo Rešenje o uklanjanju privremenog objekta, a  Rešenje o izvršenju prosleđeno je  JKP „Lim“ koje je odgovorilo da nema ljudkih niti tehničkih mogućnosti da ukloni objekat. Od 2015. godine postoje rešenja o uklanjanju objekata   i za druge lokale , ali se ni u jednom slučaju nije postupilo po rešenju.Ranije smo imali dve odluke koje nisu bile jasno definisane i usaglašene sa zakonom, zbog čega smo uradili Nacrt Odluke o postavljanju i uklanjanju privremenih objekata na javnim i drugim površinama. Od dana stupanja na snagu, ovom Odlukom lice je dužno da u roku od 90 dana pribavi odobrenje, odnosno ukloni objekat o svom trošku. Takođe, za takvu vrstu objekata predviđen je i postupak, odnosno saglasnost  stanara  za postavljanje objekata,koji će se definisati ugovorom“ predočio je okupljenima Branko Brajović šef Odseka inspekcija u Opštinskoj upravi Prijepolja.

Predsednik Babić dodao je i  da je više puta bio jasan u vezi nelegalnih objekata a svoj stav iznosio javno, podržavajaći proces donošenja novog Pravilnika:

 „Ne slažem se da treba rušiti objekte koji su izgrađeni pre pet ili deset godina. Ne pada mi na pamet da rušim grad u kojem većina objekata nema građevinske dozvole, ali ko god posle Odluke koja će, nadam se, biti usvojena sutra, izgradi ili postavi nelegalni objekat, neka računa i na rušenje. Odgovorno tvrdim da takvih objekata u Prijepolju više neće biti“, rekao je Babić.

Epilog današnjeg sastanka je da se sačeka usvajanje gore pomenute  Odluke. Stanari zgrade smatraju  da su bili dovoljno strpljivi  ali će ipak dati prostora čelnicima Opštine da  postupe po zakonu. „Isti aršin za sve“, poručuju stanari.  

.

Baner oglasavanje

polimlje111

Bajramske čestitke

Marketing

 

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Vesti dana

MiniCalendar

avgust 2022
npusčps
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Kursna lista

Broj poseta sajta

11035209
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
3276
13356
47629
208790
354041
11035209

Vaš IP: 3.238.225.8
2022-08-19 07:45