INFRASTRUKTURA OSNOV OPSTANKA SELA

  21 novembar 2016

Za asfaltiranje, rekonstrukciju i održavanje putnih pravaca u prijepoljskim mesnim zajednicama lokalna samouprava je iz budžeta izdvojila više od 165 miliona dinara. Najveći deo sredstava, odnosno više od 132 miliona dinara već je realizovan a u toku su javne nabavke za radove vredne preko 20 miliona dinara.

Seoski putevi u prijepoljskim mesnim zajednicama, bili su na spisku prioriteta prethodne lokalne vlasti. Istina, za rešavanje ovog bitnog problema koji se prvenstveno tiče daljeg razvoja i opstanka sela, uložena su značajna sredstva, ali situacija na terenu skoro da je ostala nepromenjena. Sa izuzetkom nekoliko mesnih zajednica u kojima se poslednjih godina značajnije razvijalo malinarstvo i gde su u asfaltiranje ili nasipanje puteva uložena značajnija sredstva, najveći broj sela u prijepoljskoj opštini i dalje je...daleko.

Iako su relativno blizu grada do njih se, uglavnom zaobilaznim i džombastim putevima, putuje i po par sati. Do drugih je asfalt „skoro stigao“, ali su iz nekog razloga obustavljeni radovi.

U najvećem broju mesnih zajednica, nasipanje puteva je među gorućim problemima. Meštani tvrde da se oni već godina rade po sistemu „ drži vodu dok majstori odu“ i „traju“ samo do prvih kišnih dana. Kad vode odnese „svaku stopu nasutog puta“, opet su prepušteni sebi i izolovani od sveta.

Kakva je zaista situacija na terenu i koliko su prijepoljska sela, zbog loših puteva, udaljena od grada?

„Najkritičnija situacija je u mesnoj zajednici Toci, tačnije u selima Zabrdnji i Crkveni Toci gde su meštani, zbog loših puteva, praktično odsečeni od sveta. Slična je situacija i u Đurašićima gde se bukvalno nijednoj kući ne može prići. U ovim selima kiše su odnele puteve i ono što u ovom trenutku možemo učiniti jeste njihova sanacija, a u narednoj godini planiraćemo i ozbiljnije radove. Verujem da bi se ljudi vratili selu da su rešeni infrastrukturni problemi i mi ćemo naše aktivnosti usmeriti u tom pravcu, kaže Mira Bojović, član Opštinskog veća zadužena za razvoj mesnih zajednica u opštini Prijepolje.

Za asfaltiranje, rekonstrukciju i održavanje putnih pravaca u prijepoljskim mesnim zajednicama lokalna samouprava je iz budžeta izdvojila više od 165 miliona dinara. Najveći deo sredstava, odnosno više od 132 miliona dinara već je realizovan a u toku su javne nabavke za radove vredne preko 20 miliona dinara.

„Tokom proteklih nekoliko meseci značajnija investisiona ulaganja imali smo u mesnim zajednicama Rasno, Kolovrat, Brodarevo, Velika Župa, Kosatica, Sopotnica, Prijepolje, gde je asfaltirano više ulica, dok su u ostalim mesnim zajednicama realizovani radovi na održavanju, popravci i sanaciji već postojećih puteva. Vodili smo računa da radovi budu zastupljeni u svim mesnim zajednicama i da se realizuju na kvalitetan način. Do sada smo imali situaciju da se jedan isti put nasipao i nekoliko puta zbog, generalno, sitnog propusta,odnosno ne izgradnje kišnih kanala . Očekujemo i veće angažovanje meštana koji bi, kroz organizovane akcije mogli poboljšati kvalitet života u svojim mesnim zajednicama, smatra Mira Bojović.

Ako vremenski uslovi dozvole do kraja godine biće sanirano još desetak puteva. Radovi na popravci i održavanju postojećih planirani su u Zalugu, Kolovratu, Stranjanima,Zvjezdu, Velikoj Župi, Ivanju i Nepeku dok je u Aljinovićima planirana rekonstrukcija vodovoda.

J.B.

Jasmina Beganović

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

april 2020
npusčps
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

4662086
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
2224
3636
19162
9591
151646
4662086

Vaš IP: 18.232.188.251
2020-04-03 10:25