PROTIVGRADNE STANICE:ZAKONSKA REGULATIVA ZAKOČILA RAKETE

  12 decembar 2016

Da li će aktuelna vlast uspeti da zaštiti prijepoljsku opštinu od gradonosnih oblaka koji joj sve češće prete, videćemo već naredne godine.

Kako zaštiti letinu od vremenskih nepogoda je, poslednjih godina, jedno od gorućih pitanja u opštini Prijepolje. Sa razvojem poljoprivrede ovaj problem postaje sve aktuelniji, jer u situaciji kad oluja ili sneg unište useve, seljaku država malo može da pomogne. Čak ni osiguranje za koje se opredelio značajan broj proizvođača ne može da pokrije troškove štete, jer osiguravajuće kuće, kada je konkretno reč o malini, uglavnom pokrivaju samo štetu nastalu na plodu ali ne i stablu ove voćke. Najbolje rešenje, smatraju stručnjaci, bila bi ugradnja protivgradne mreže ali ona je za sada luksuz čak i za veće proizvođače.

Od protivgradnih stanica, malo je koristi, tvrde seljaci, jer od 14 koje pokrivaju opštinu Prijepolje, samo je polovina u funkciji. Bez posade ostale su stanice u Hisardžiku, Kaćevu, Mrčkovini i Džurovu, dok u Kamenoj Gori i Pravoševi zbog nerešenih imovinskih odnosa već godinama ne rade. Na pitanje zašto su strelci odustali od “nebeske artiljerije” Ifet Hamzić, šef Stručne službe u opštini Prijepolje, odgovara da su jedini razlog novčane naknade a da je ova problematika vrlo složena i regulisana Zakonom koji praktično ne dozvoljava lokalnim samoupravama da mimo njega deluju

“Kategoričan stav revizorske komisije pre dve godine bio je da lokalna samouprava nema pravo da plaća protivgradne strelce jer je to obaveza Hidrometeorološkog zavoda Republike Srbije, što je regulisano i zakonom iz 2015. godine. Do prošle godine mesečna nadoknada za ovaj posao bila je 4 hiljade a od prošle 2 hiljade i četiristo dinara, odnosno 4 hiljade i 800 dinara za dva strelca koliko ih je angažovano na jednoj protivgradnoj stanici. U zakonu je takođe navedeno da visina nadoknade strelaca ne može biti veća od 20 posto od prosečne neto zarade u Republici, a Vlada na predlog nadležnog organa utvrđuje broj strelaca na lansirnim stanicama za svaku protivgradnu sezonu. Po ovoj logici opština nije nadležna za nadoknade strelcima, ali smo ranijih godina, kako bi stimilisali njihov rad, svakom strelcu godišnje opredeljivala po 10 hiljada dinara. Ovu praksu prekinula je revizorska komisija, objašnjava Hamzić.

Iako više od 50 posto opština u Srbiji iz budžeta izdvaja sredstva za nesmetano funkcionisanje protivgradnih stanica, problematika je složena i za lokalnu samoupravu predstavlja “mač sa dve oštrice”.

“ Opština nakon tendera i javne nabavke, rakete može da donira Sektoru za vanredne situacije MUP- a Srbije i njihov zadatak je da maksimalno omogući tempo aktiviranja protivgradnih stanica, uz podelu raketa, proveru opreme i potpisivanjem ugovora o radu sa angažovanim strelcima, što takođe ne ostavlja prostor lokalnim samopravama da utiče na rad lanserskih stanica. Na sastanku održanom pre dve godine u Privrednoj komori Užice koji je bio vezan upravo za ovu problematiku, odlučeno je da osiguravajuće kuće učestvuju u finasiranju protivgradnjih stanica sa 10 posto od ostvarenih prihoda, što je regulisano zakonom iz 2015. godine. Pomoć se odnosi za nabavku raketa i ne daje mogučnost podrške strelcima. Videćemo kako su druge opštine rešile ovu problematiku i najverovatnije ćemo prihvatiti njihov model rada , jer bi to bio pozitivan potez koji bi lokalna samouprava trebala da napravi, smatra Hamzić.

Do tada će pogled proizvođača biti uprt u nebo a letina prepuštena ćudima prirode koja je ove godine pokazala kako za kratko vreme može uništiti višemesečnu muku seljaka i umanjiti prihode. Kada je konkretno reč o opštini Prijepolje, najviše su stradali usevi u onim selima gde nije delovala protivgradna zaštita. Šteta se meri milionskim iznosima, ali poljoprivrednici od opštine nisu dobili ni dinara, jer u poslednje dve godine u budžeti nije bilo para za nadoknadu štete.

Da li će aktuelna vlast uspeti da zaštiti prijepoljsku opštinu od gradonosnih oblaka koji joj sve češće prete, videćemo već naredne godine. Ono što je u ovom trenutku sasvim izvesno jeste da je problem opet u žiži javnosti a od lokalne vlasti stiže i obećanje – da će u vrlo kratkom roku biti aktivne sve protivgradne stanice na teritoriji opštine. Ovo su obećali članovi Opštinskog veća koji su nedavno posetili mesnu zajednicu Kaćevo. Oni su u razgovoru sa meštanima kazali da će budžetom opštine biti obezbeđena sredstva za nesmetano funkcionisanje svih 14 protivgradnih stanica u opštini Prijepolje.

J.B.

Jasmina Beganović

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

april 2020
npusčps
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

4664707
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
4845
3636
21783
12212
151646
4664707

Vaš IP: 3.215.182.81
2020-04-03 22:00