POLJOPRIVREDNE DILEME:OSCILACIJE NA TRŽIŠTU MALINE

  27 Oktobar 2016

Nebojša Žunić, član Opštinskog veća koji prati razvoj poljoprivrede u opštini Prijepolje smatra da bi naredna godina mogla biti prekretnica za srpske malinare jer su na pomolu brojne dileme poput kvaliteta i niže otkupne cene. Kada je konkretno reč o opštini Prijepolje, manjak radne snage mogla bi biti ozbiljna prepreka za proizvođače.

Malinarstvo je poslednjih nekoliko godina na ovim prostorima doživelo pravu ekspanziju. Procenjuje se da je u prijepoljskoj opštini pod zasadom maline više od 500 hektara zemlje. Dok su jedni u proizvodnji “crvenog zlata” videli “slamku spasa”, drugi su registrovali samo “zlato” i način da se što pre dođe do profita, pri tom zanemarujući kvalitet i zaboravljajući da je malina trnovita voćka kojoj se mora posvetiti posebna pažnja. Nagli razvoj malinarstva je u proces proizvodnje uključio i “igrače” koji su dobru zaradu videli upravo na ovom terenu, pa su se pored proizvođača i hladnjačara u utakmicu uključili i lobisti velikih hemijskih kompanija. Utisak je da se u opštem metežu zaboravilo da je neprikosnoveni sudija - kupac !

Na to je podsetio ovogodišnji Međunarodni sajam hrane i prehrambenih proizvoda održan nedavno u Parizu. Izvoznici tvrde da je interesovanje kupaca za srpsku malinu bilo najmanje u poslednjih deset godina!? Šta se zapravo dešava na evropskom tržištu i hoće li manje interesovanje kupaca imati negativne refleksije na proizvodnju i dalji razvoj prijepoljske maline?

Nebojša Žunić, član Opštinskog veća koji prati razvoj poljoprivrede u opštini Prijepolje smatra da bi naredna godina mogla biti prekretnica za srpske proizvođače jer su na pomolu brojne dileme poput kvaliteta i niže otkupne cene.

“ Manjak interesovanje za srpsku malinu za mene lično ne predstavlja veliko iznenađenje jer rast proizvodnje ne prati potrebe tržišta. Najveći porast proizvodnje beleži Poljska gde je država poslednjih godina uložila ogromna sredstva za podsticaje kako bi svoju malinu opet vratila na tržište. S druge strane, zbog nepovoljnih vremenskih uslova koje smo imali ove godine prepolovljen je prinos maline. Tržište je reagovalo povećanjem otkupne cene što je uticalo i na formiranje izvozne, a ona je značajno veća u odnosu na cenu poljskog prizvoda. Ipak, mislim da je presudio najbitiniji faktor, a to je kvalitet maline. Naime, proizvođači su poslednjih godina, pored “vilameta”, počeli uzgajati i druge sorte ovog voća, ali je interesovanje kupaca ostalo nepromenjeno. I dalje se traži vilamet kojeg je sve manje na tržištu. Pojedini domaći izvoznici pokušavaju da opstanu mešajući “polku” i “polanu” sa “vilametom” čime se gubi kvalitet, a to evropski kupci ne praštaju.

Kada je konkretno reč o opštini Prijepolje, jedno od većih iskušenja pred kojima bi se mogli naći malinari jeste - manjak radne snage.

“ U Prijepolju, rekli bi, vlada pravo “šarenilo” kako u pogledu parcela tako i u količini sortimenta i prinosa. Zaista se stiče utisak da je proizvodnja izmakla kontroli i proizvođači bi trebalo da povedu više računa o izboru sorti ali i veličini parcela jer bi se zbog manjka radne snage mogli suočiti sa ozbiljnijm problemom. U malinjaku koji zauzima hektar zemlje svakodnevno se angažuje 15 radnika, što znači da će za 500 hektara u jeku sezone trebati 7.500 berača. Manjak radne snage uticaće na povećanje dnevnica što bi, u varijanti manje otkupne cene, bio značajan rashod za proizvođače. Smatram da malinarstvo ne bi trebalo da pređe okvire porodičnog biznisa, prvenstveno zbog kvaliteta koji gubimo usled većeg obima proizvodnje. Mislim da su mnogi izveli pogrešnu kalkulaciju a vreme će pokazati da su u pravu oni koji tvrde “da se na zemlji niko nije obogatio ali se od nje može solidno živeti”, veruje Nebojša Žunić.

Iako su ovogodišnje izložbe stoke u šest sela prijepoljske opštine pokazale znatno poboljšanje rasnog sastava, posebno u oblasti govedarstva, podaci govore da je u poslednjih nekoliko decenija došlo do drastičnog pada grla stoke i da se ova grana poljoprivrede, uprkos idealnim uslovima za stočarstvo, nedovoljno razvija.  

“ Na teritoriji opštine se devedesetih godina gajilo oko 15 hiljada grla stoke, danas oko 6 hiljada. Od 4000 priplodnih junica samo je 400 umatičenih, što dovoljno govori da nisu prepoznate povoljnosti koje nudi država za svako umatičeno grlo stoke. Subvencija po jednoj priplodnoj kravi iznosi 25000, a 7000 za svako umatičeno grlo ovce.

Lokalna samouprava je kroz subvencije države prepoznala šansu za razvoj stočarstva u ovom kraju i mislim da bi paralelno sa malinarstvom trebalo razvijati i ovu granu. Prirodni potencijali opštine, iako nude velike mogućnosti, nisu iskorišteni na pravi način i mi ćemo se u narednom periodu ozbiljno pozabaviti ovom problematikom, kaže Nebojša Žunić.

J. B.

Jasmina Beganović

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

Februar 2019
NPUSČPS
12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

2922528
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
1582
3250
16061
59535
87515
2922528

Vaš IP: 52.91.176.251
2019-02-23 11:40