Нова Одлука о такси превозу: МАКСИМАЛНО 185 ТАКСИ ПРЕВОЗНИКА

  25 jul 2019

Одлука која је усвојена на седници Скупштине општине пре месец дана усклађена је са изменама Закона о превозу путника, а најзначајнија измена односи се на лимитиран број такси возила у односу на број становника. Инсистира се на професионализму у раду и спречавању злоупотреба. Таксисти ће имати једнообразне фирме које ће бити истакнуте на возилима а које је прописала општина Пријепоље. Отвара се „листа чекања“ за оне који желе да се баве овом делатношћу. Таксисти морају прилагодити своја возила новим прописима до новембра ове, односно следеће године.

Иако је пре две године општина Пријепоље донела нову Одлуку о такси превозу, пре месец дана на седници Скупштине општине, донета је нова, усклађена са изменама Закона о превозу путника које су донете ове године.

Приликом доношење Одлуке о такси превозу пре две године уочено је непримерено понашање такси превозника, угрожавање саобраћаја, заустављање мимо саобраћајних прописа, угрожавање путника и пешака, непрописно стајање по мостовима, на пешачким прелазима, раскрсницама, на сред коловоза, приликом уласка и изласка путника. У Пријепољу, осим недостатка јавног паркинга, недостају и обележена такси стајалишта, тако да је прави хаос у граду кад је реч о овој делатности. Неки од одборника су чак сматрали да је непримерено да град са једва 37.000 становника има преко 500 такси превозника. То је речено на скупштинској расправи кад је одлука освајана у марту 2017.

Нова одлука, коју је Скупштина општине усвојила у јуну ове године, а којом се регулише ова област доноси и новине. Заменик председника општине Станко Кијановић сматра да су измене Закона о превозу путника донете управо да би се инсистирало на професионализму и спречавању злоупотреба у такси превозу. То су, каже Кијановић, тражили и таксисти и грађани и све новине које је „рекао“ закон уграђене су и у нову општинску Одлуку о такси превозу.

Донет је и програм о броју таксиста, тако да је тај број за пријепољску општину лимитиран и износи 185 субјеката који су регистровали ову делатност били као физичка или правна лица. Сви остали мораће да чекају на ред.

-Водиће се уредно листа чекања и свако ко је заинтересован, поднесе захтев, моћи ће да региструје делатност кад се „упразни“ место, односно кад неко одјави делатност. Сви који желе да се баве такси превозом мораће да испуњавају услове прописане законом и они су уграђени и у Одлуку о такси превозу. Сви који се баве такси превозом мораће да имају тачно одређене фирме и број регистрованог возила истакнуте на крову које ће бити једнообразне и које прописује општина. Ово је законом предвиђено јер су уочене злоупотребе, па они који имају на регистрационом таблицама ознаку да су таксисити и после одјаве фирме баве се овом делатношћу без истицања фирме на крову. Оно што је свакако значајно је да сви возачи морају имати квалификацију везану за ову професију и да су се бавили пословима возача најмање пет година, каже Кијановић.

Наравно, све новине не односе се на старе таксисте али ће и они морати да понешто примене од нових прописа, како би могли да наставе да се баве делатношћу. Тако до почека новембнра ове године морају да преузму „фирме“, које је прописала општина. Кад одјављује делатност такси превозник је дужан да врати ову ознаку Општинској управи. До новембра наредне године морају сва возила, на пример, имати и климу.

Ih Taksi oznaka propisana

Понашање таксиста је такође законом и сходно томе уређено и овом одлуком. Таксиста мора имати уредно такси возило, мора и сам бити уредно одевен и не сме пушити за време вожње у такси возилу. Али и таксиста може да одбије да превози пијане или дрогиране путнике. Свако такси возило мора имати таксиметар и таксиста је дужан да га укључи на поласку. Тарифе су прописане. Старт до 22 сата је 30 динара, вожња по километру је 60 динара. Од 22 сата до 6 ујутру старт има исту цену али је вожња по километру 75 динара. Посебна тарифа важи за неасфалтиране путеве и за вожњу недељом и празницима. Тада вожња по километру износи 120 динара. Општинска управа издаје и оверава ценовник. Надзор обавља саобраћајни инспектор.

И.Х.

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

septembar 2019
npusčps
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

3749737
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
474
4202
4676
54732
161197
3749737

Vaš IP: 35.175.191.150
2019-09-17 04:24