"REW energy" ŠIRI ZONU HE „BRODAREVO 1 i 2“

  05 avgust 2019

3. avgusta stupila na snagu Odluka Vlade Srbije o izradi izmena i dopuna Prostornog plana područja posebne namene hiodroelektrana „Brodarevo 1“ i „Brodarevo 2“ na reci Lim.

U „Službenom glasniku RS“ broj 54 od 27. jula ove godine objavljena je Odluka Vlade Srbije o izradi izmena i dopuna Prostornog plana područja posebne namene hiodroelektrana „Brodarevo 1“ i „Brodarevo 2“ na reci Lim. Odluka je stupila na snagu osmog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku RS“, odnosno punovažna je od 3. avgusta ove godine.

U Odluci se precizira da se obuhvataju izmene i dopune Prostornog plana za delove teritorije opština Prijepolje i Sjenice, i to na teritoriji opštine Prijepolje delove katastarskih opština: Bare, Brodarevo, Gostun, Gračanica, Grobnice, Divci, Donji Stranjani, Zavinograđe, Zastup, Kruševo, Milakovići i Potkrš, a na teritoriji opštine Sjenice delove katastarskih opština: Zahumsko i Krajinoviće.

Konačna granica obuhvata Izmena i dopuna Prostornog plana biće definisana Nacrtom izmena i dopuna Prostornog plana.

Izrada Izmena i dopuna Prostornog plana se odnosi na preispitivanje i utvrđivanje novih planskih rešenja za izgradnju HE "Brodarevo 1" i HE "Brodarevo 2" na reci Lim, razvoj saobraćajne infrastrukture i odnos sa drugim infrastrukturnim sistemima u skladu sa novim tehničkim rešenjima, stoji u Odluci Vlade Srbije.

Uslovi i smernice planskih dokumenata višeg reda i razvojnih strategija za izradu Izmena i dopuna Prostornog plana sadržani su u Zakonu o Prostornom planu Republike Srbije od 2010. do 2020. godine ("Službeni glasnik RS", broj 88/10), kojim se u oblasti hidroenergetike predviđa zaštita lokacija budućih akumulacija od neplanskog zauzimanja prostora (između ostalog na reci Lim - HE "Brodarevo 1" i "Brodarevo 2"), s obzirom da izgradnja srednjih i manjih hidroelektrana predstavlja značajan potencijal za ostvarenje zahteva za električnom energijom. U oblasti vodoprivrede, akumulacija "Brodarevo" na reci Lim je prvog prioriteta kao i Uredbi o utvrđivanju Regionalnog prostornog plana Zlatiborskog i Moravičkog upravnog okruga ("Službeni glasnik RS", broj 1/13) kojim je planirana akumulacija na reci Lim, sa dve stepenice, odnosno hidroelektrane uzvodno od Prijepolja ka Crnoj Gori. Osnov za donošenje Odluke o izmenama Prostornog plana područja HE “Brodarevo 1 i 2” je, kako stoji u objavljenoj Odluci Vlade, je i Strategija razvoja energetike Republike Srbije do 2025. godine sa projekcijama do 2030. godine ("Službeni glasnik RS", broj 101/15) kojom je kao jedan od strateških prioriteta razvoja energetike Republike Srbije predviđeno uspostavljanje uslova za pouzdan i bezbedan rad i održivi razvoj energetskih sistema i energetskog sektora uopšte, dok je u oblasti obnovljivih izvora energije predviđeno povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora energije radi smanjenja uvozne zavisnosti i podizanja energetske bezbednosti.

Izrada Izmena i dopuna Prostornog plana zasniva se na planskoj, studijskoj, tehničkoj i drugoj dokumentaciji, rezultatima dosadašnjih istraživanja i važećim dokumentima u Republici Srbiji.

U najnovijoj Odluci Vlade Srbije se precizira i da se “konceptualni okvir planiranja, korišćenja, uređenja i zaštite planskog područja zasniva na obezbeđenju uslova za izgradnju i plansko korišćenje prostora, preispitivanju i utvrđivanju novog planskog rešenja za izgradnju HE "Brodarevo 1" i "Brodarevo 2" i razvoju saobraćajne infrastrukture; preispitivanju odnosa sa drugim infrastrukturnim sistemima (povezivanje planirane HE na elektroenergetski sistem i sl.). Izmene i dopune Prostornog plana sadržaće elemente detaljne razrade, što će omogućiti direktno sprovođenje Izmena i dopuna Prostornog plana.

Rok za izradu Nacrta izmena i dopuna Prostornog plana je deset meseci od dana stupanja na snagu ove odluke a sredstva za izradu Izmena i dopuna Prostornog plana obezbeđuje privredno društvo "Rew energy" d.o.o., Beograd dok je nosilac izrade Izmena i dopuna Prostornog plana ministarstvo nadležno za poslove prostornog planiranja, u skladu sa članom 47. stav 1. Zakona o planiranju i izgradnji, navodi se u Odluci Vlade Srbije o izradi izmena i dopuna Prostornog plana područja posebne namene hiodroelektrana „Brodarevo 1“ i „Brodarevo 2“ na reci Lim.

Nacrt izmena i dopuna Prostornog plana biće izložen na javni uvid u trajanju od 15 dana u jedinicama lokalnih samouprava u obuhvatu Izmena i dopuna Prostornog plana.

M.M.M.

Muharem Mutabdzija

Muharem Mutabdzija,

Glavni i odgovorni urednik nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

jul 2020
npusčps
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

5062795
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
2599
3600
2599
21084
134040
5062795

Vaš IP: 18.205.109.152
2020-07-06 14:26