"REW energy" ŠIRI ZONU HE „BRODAREVO 1 i 2“

  05 avgust 2019

3. avgusta stupila na snagu Odluka Vlade Srbije o izradi izmena i dopuna Prostornog plana područja posebne namene hiodroelektrana „Brodarevo 1“ i „Brodarevo 2“ na reci Lim.

U „Službenom glasniku RS“ broj 54 od 27. jula ove godine objavljena je Odluka Vlade Srbije o izradi izmena i dopuna Prostornog plana područja posebne namene hiodroelektrana „Brodarevo 1“ i „Brodarevo 2“ na reci Lim. Odluka je stupila na snagu osmog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku RS“, odnosno punovažna je od 3. avgusta ove godine.

U Odluci se precizira da se obuhvataju izmene i dopune Prostornog plana za delove teritorije opština Prijepolje i Sjenice, i to na teritoriji opštine Prijepolje delove katastarskih opština: Bare, Brodarevo, Gostun, Gračanica, Grobnice, Divci, Donji Stranjani, Zavinograđe, Zastup, Kruševo, Milakovići i Potkrš, a na teritoriji opštine Sjenice delove katastarskih opština: Zahumsko i Krajinoviće.

Konačna granica obuhvata Izmena i dopuna Prostornog plana biće definisana Nacrtom izmena i dopuna Prostornog plana.

Izrada Izmena i dopuna Prostornog plana se odnosi na preispitivanje i utvrđivanje novih planskih rešenja za izgradnju HE "Brodarevo 1" i HE "Brodarevo 2" na reci Lim, razvoj saobraćajne infrastrukture i odnos sa drugim infrastrukturnim sistemima u skladu sa novim tehničkim rešenjima, stoji u Odluci Vlade Srbije.

Uslovi i smernice planskih dokumenata višeg reda i razvojnih strategija za izradu Izmena i dopuna Prostornog plana sadržani su u Zakonu o Prostornom planu Republike Srbije od 2010. do 2020. godine ("Službeni glasnik RS", broj 88/10), kojim se u oblasti hidroenergetike predviđa zaštita lokacija budućih akumulacija od neplanskog zauzimanja prostora (između ostalog na reci Lim - HE "Brodarevo 1" i "Brodarevo 2"), s obzirom da izgradnja srednjih i manjih hidroelektrana predstavlja značajan potencijal za ostvarenje zahteva za električnom energijom. U oblasti vodoprivrede, akumulacija "Brodarevo" na reci Lim je prvog prioriteta kao i Uredbi o utvrđivanju Regionalnog prostornog plana Zlatiborskog i Moravičkog upravnog okruga ("Službeni glasnik RS", broj 1/13) kojim je planirana akumulacija na reci Lim, sa dve stepenice, odnosno hidroelektrane uzvodno od Prijepolja ka Crnoj Gori. Osnov za donošenje Odluke o izmenama Prostornog plana područja HE “Brodarevo 1 i 2” je, kako stoji u objavljenoj Odluci Vlade, je i Strategija razvoja energetike Republike Srbije do 2025. godine sa projekcijama do 2030. godine ("Službeni glasnik RS", broj 101/15) kojom je kao jedan od strateških prioriteta razvoja energetike Republike Srbije predviđeno uspostavljanje uslova za pouzdan i bezbedan rad i održivi razvoj energetskih sistema i energetskog sektora uopšte, dok je u oblasti obnovljivih izvora energije predviđeno povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora energije radi smanjenja uvozne zavisnosti i podizanja energetske bezbednosti.

Izrada Izmena i dopuna Prostornog plana zasniva se na planskoj, studijskoj, tehničkoj i drugoj dokumentaciji, rezultatima dosadašnjih istraživanja i važećim dokumentima u Republici Srbiji.

U najnovijoj Odluci Vlade Srbije se precizira i da se “konceptualni okvir planiranja, korišćenja, uređenja i zaštite planskog područja zasniva na obezbeđenju uslova za izgradnju i plansko korišćenje prostora, preispitivanju i utvrđivanju novog planskog rešenja za izgradnju HE "Brodarevo 1" i "Brodarevo 2" i razvoju saobraćajne infrastrukture; preispitivanju odnosa sa drugim infrastrukturnim sistemima (povezivanje planirane HE na elektroenergetski sistem i sl.). Izmene i dopune Prostornog plana sadržaće elemente detaljne razrade, što će omogućiti direktno sprovođenje Izmena i dopuna Prostornog plana.

Rok za izradu Nacrta izmena i dopuna Prostornog plana je deset meseci od dana stupanja na snagu ove odluke a sredstva za izradu Izmena i dopuna Prostornog plana obezbeđuje privredno društvo "Rew energy" d.o.o., Beograd dok je nosilac izrade Izmena i dopuna Prostornog plana ministarstvo nadležno za poslove prostornog planiranja, u skladu sa članom 47. stav 1. Zakona o planiranju i izgradnji, navodi se u Odluci Vlade Srbije o izradi izmena i dopuna Prostornog plana područja posebne namene hiodroelektrana „Brodarevo 1“ i „Brodarevo 2“ na reci Lim.

Nacrt izmena i dopuna Prostornog plana biće izložen na javni uvid u trajanju od 15 dana u jedinicama lokalnih samouprava u obuhvatu Izmena i dopuna Prostornog plana.

M.M.M.

Muharem Mutabdzija

Muharem Mutabdzija,

Glavni i odgovorni urednik nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

februar 2020
npusčps
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

4438303
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
922
3636
922
73390
154830
4438303

Vaš IP: 3.234.208.66
2020-02-17 05:12