donacija

ОБЕЛЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА ЦЕНТРА ЗА СОЦИЈАЛНИ РАД: НАСИЉЕ У ПОРОДИЦИ У ФОКУСУ ИНТЕРЕСОВАЊА

  01 jul 2022

„Насилник се не рађа, насилник се постаје“ , истакла државна секретарка Министарства за бригу о породици, Милка Миловановић- Минић и навела да је за превенцију насиља потребна нулта толеранција  и посвећен мултисекторски рад.

У присуству представника Министарства за бригу о породици и демографију, локалних званичника, бројних колега са територије Златиборског округа и невладиних организација са којима има блиску сарадњу, данас је Центар за социјални рад, свечарки и радно обележио 43 године постојања и рада ове установе.

Након што је поздравила присутне, Рада Дивац, директорица Центра за социјални рад, се кратко осврнула на године постојања Центра који је развио низ социјалних услуга које је препознао као виталне. У последње време ова установа је остварила значајне резултате на пољу сарадње са ресорним министарствима и донаторима као и са локалном самоуправом која је показала да и сама има слуха за бројне потребе својих суграђана, посебно за рањиве социјалне категорије.

IMG 37de12f21323015f61cab6e24255ac41 V1

Присутнима се обратио и председник општине  Владимир Бабић, који је запосленима честитао 43 године успешног рада и наговестио нове видове подршке запосленима.

Акценат обележавања годишњице постојања Центра за социјални рад стављен је на радни део свечаности у оквиру које је организована трибина посвећена теми насиља у породици, проблемима, изазовима и могућим решењима, о којима су говорили стручњаци који се свакодневно суочавају са овом појавом која је последњих година у порасту.

„Сваке године на овај датум ми имамо жељу да неке теме, значајне за нас и за кориснике, поделимо са осталим колегама, са онима који доносе одлуке и да направимо закључке који ће допринети ефикаснијем решавању проблема.  Када је реч о насиљу у породици, ми се држимо свих законских прописа и регулативе али оно што је нама неопходно у раду је постојање саветовалишта како бисмо деловали превентивно. Важно нам је да причамо о томе, не да се неко прозива, већ да кроз разговоре и дискусије уочимо због чега долази до насиља и да бисмо га спречили“, рекла је Рада Дивац у изјави за медије.  Она је позвала медије да на прави начин говоре о насиљу, указују на проблеме са којима се сви чиниоци у спречавању насиља сусрећу. Медији су неопходна карика која би требало да помогне стручњацима али не кроз сензационалистичко већ аналитичко извештавање.

Државна секретарка  у Министарству за бригу о породици, Милка Миловановић - Минић, је истакла да је данашњи скуп значајан због подршке коју колеге из Пријепоља с правом заслужују за све оно добро што раде.

Она је навела да је тема насиља у породици данас веома значајна као подршка жртвама и да оно може да се спречи само заједничким деловањем и уз нулту толеранцију према насилницима. Илустративним податком да се у последњих 10 година насиље повећало са 8000 на 36.000 жртава насиља,  или за скоро 350 одсто,   државна секретарка је  истакла колико је ова тема значајна за све који  раде на сузбијању ове појаве.

IMG 6e1494819ea56c86c71e924c050815b5 V

„Није лако слушати туђу муку, бити посвећен, показати емпатију, пружити наду и неговати професионализам. То је врлина  људи запослених у центрима за социјални рад. Захвалила бих се запосленима на постигнутим резултатима и хуманости јер су  често  ограничени могућностима и ресурсима“ навела је секретарка и подсетила да је Пријепоље недавно укључено у програм Владе који је својеврсна подршка родитељству који би требало да помогне родитељима да граде ненасилну моделе васпитавања и комуникације са децом. Јер, како је истакла, насилник се не рађа, насилник се постаје“

На рачун рада Центра за социјални рад у Пријепољу, посвећености запослених проблемима корисника, исказаном професионализму и стручности, изречено је данас много похвала од стране оних који су по функцији дужни да контролишу  рад ове установе. О томе су говорили Вукота Влаховић, шеф одсека за управно надзорне послове  и Весна Текић, самостална саветница у Министарству за бригу о породици и демографију. Они су истакли да имају увид у рад  свих центара за социјални рад а да је пријепољски Центра перцепиран као добар  јер је, између осталог, индуктор  промена и унапређења компетенција запослених.

1656680349365

На трибини је изражена потреба да се после шест година  од доношења Закона о заштити од насиља изврши анализа и сагледавање ефеката, укаже на мањкавости  и грешке од којих је највећа што закон не нуди могућности препознавања степена ризика од насиља.

На скупу је о насиљу у породици са становишта судства говорио Милета Безаревић, председник основног суда у Пријепољу док је Радојка Кнежевић, психолог,  изнела низ исцрпних статистичких података о насиљу у породици. Новинарка Алдина Салкановић је имала презентацију о  медиском извештавању о насиљу а о томе колико је у превенцији насиља у породици битан  једини СОС телефон  на територији Златиборског округа,  говорила је Радмила Гујаничић председница УО Женског центра Ужице. На скупу је саопштена  радосна вест да ће Центар за социјални рад добити своје просторије  у згради бившег Војноиг одсека у Валтеровој улици јер су при крају договори са Војском Србије око решавања овог питања, важног за будући рад ове установе.

Након завршене трибине, Центар за социјални рад је за просутне госте организовао обилазак општине Пријепоље и посету манастиру Милешеви.

М.Ц.

 

 

Memnuna Cmiljanović

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Baner oglasavanje

polimlje111

Bajramske čestitke

Marketing

 

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Vesti dana

MiniCalendar

avgust 2022
npusčps
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Kursna lista

Broj poseta sajta

11035214
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
3281
13356
47634
208795
354041
11035214

Vaš IP: 3.238.225.8
2022-08-19 07:46