МЗ ЈАБУКА:ВОДА ГОРУЋЕ ПИТАЊЕ

  30 novembar 2016

Резултати Завода за јавно здравље из Ужица показали да је вода коју користе мештани бактериолошки неисправна. Срећна вест је да локална власт трајно решава проблем водоснабдевања.

Баш у јеку ишчекивања резултата тендера расписаног за извођење друге фазе радова на водоводу у Месној заједници Јабука, у локалну самоуправу је стигла вест да је вода коју користе мештани, бактериолошки неисправна. То су потврдили најновији резултати Завода за јавно здравље из Ужица на основу анализа које су урађене на захтев приватног лица.

„Ради се о томе да јенашем суграђанину, Драгану Цвијовићу, који би требало да региструје делатност производње сира, била неопходна и потврда о исправности воде да би објекат, који гради више година, уписао у регистар за производњу хране животињског порекла. Испоставило да је у води откривено присуство бактерија фекалног порекла, каже Милан Гачевић, члан Општинског већа.

«Овде је, сматра Гачевич, на потезу санитарни инспектор који би, вероватно, требало да наложи контролу воде, да званично потврди овај налаз Завода и да, уколико се он испостави као тачан, забрани коришћење воде за пиће».

То би, међутим, према Гачевићу, био сценарио на који су мештани већ навикли јер је вода из водовода, или његових делова, више пута забрањивана за пиће.

«Овај проблем ће, по мом мишљењу, трајати све док се не изгради водовод на Јабуци као трајно решење. Свака власт је у последњих петнаестак година започињала изградњу по својим плановима и пројектима и ни једна овај посао није обавила до краја. Мештани и јавни објекти су се сами довијали, прикључивали на разне начине тако да хаос који је настао у међувремену сада ствара много техничких проблема за сваки поступак хлорисања који би био нека мера у циљу отклањања неисправности воде »каже Гачевић напомињући да би то био сизифов посао јер поуздано зна да су цеви оштећене и да ће вода бити   небезбедна без обзира на мере које се буду предузимале.

Срећна вест је ипак, да се локална власт налази на путу трајног решења проблема водоснабдевања у МЗ Јабука. Наиме, радови на реконструкцији примарног вода овог сеоског водовода су већ «одмакли»...

М.Ц.

foto:wikipedia

Опширније у штампаном издању «Полимља» 02.12.2016. године

Memnuna Cmiljanović

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".