Почетна ДРУШТВО 2023. godina: NAJTOPLIJA DO SADA

2023. godina: NAJTOPLIJA DO SADA

219
0

Naučnici su potvrdili da je 2023. najvrelija godina otkad se prati temperatura. Prosečna globalna temperatura bila je 14,98 stepeni Celzijusovih.

Ovabrojka premašila je prethodni rekord od 14,81 stepeni postavljen 2016. godine sa razlikom“ od 0,17 stepeni. Razlog ovom povećanju su bile nezapamćene temperature od juna prošle godine, a svakog meseca izmerena je viša temperatura nego istog meseca prethodne godine.

Najveći uzrok su klimatske promene izazvane ljudskim faktorom ali i prirodnim vremenskim fenomenom „El Ninjo“.

El Ninjo je globalni atmosfersko-okeanski fenomen koji nastaje usled promene pravaca vetrova i temperature vode u tropskom delu Tihog okeana. Novija su istraživanja pokazala da se ova pojava očituje u nepravilnim razmacima od 3 do 5 godina kao anomalije u temperaturi okeanske vode (za 2 do 8 stepeni Celzijusa toplije).

Prošla godina bila je za oko 1,48 stepeni toplija od dugogodišnjeg proseka pre nego što su ljudi počeli da sagorevaju velike količine fosilnih goriva, saopštila je klimatska služba EU.

Temperature vodene površine su takođe premašile prethodno zabeležene rekorde, što prema navodima britanske Meteorološke agencije, povećava mogućnost da bi se u toku 2024. mogao premašiti prag zagrevanja od 1,5 stepeni tokom kalendarske godine, po prvi put u istoriji.

Ova rekordna globalna toplota je pomogla da se pogoršaju mnogi ekstremni vremenski događaji u različitim delovima sveta 2023. godine, od intenzivnih toplotnih talasa i šumskih požara širom Kanade i SAD, do dugotrajne suše, a zatim i poplava u delovima istočne Afrike.

Mnoge od ovih neprilika dogodile su se u razmerama koje nisu zabeležene u skorije vreme i u neočekivanim dobima godine.

Priredila: S.Ć.

Podelite tekst:

ОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите Ваш коментар
Молимо унесите Ваше име