donacija

Kultura

Библиотека „Вук Караџић“  данас организује свечано отварање Легата академика Петра Влаховића у саставу Одељења завичајних и посебних фондова.

Министарка  Маја Гојковић отворила манифестацију „Дани европске баштине“:  ПОНОСНА САМ  ШТО ОВДЕ ЖИВЕ  ЕВРОПСКЕ ВРЕДНОСТИ  

„Наш циљ је да наслеђено богатство унапређујемо и стварамо ново“, истакла  министарка културе Маја Гојковић

 „Имајући у виду  идеју водиљу и овогодишњи наслов манифестације,  „Културно наслеђе за све“, уверена сам да је Министарство културе и информисања учинило прави потез избором Пријепоља за место одигравања  Централног догађаја у нашој земљи. Овај град и општина препознати су као јединствена  мултиетничка средина и крај са изразито богатим културним наслеђем које је настало и расло кроз многе историјске периоде и под утицајем различитих вериосповести. То овај део Србије сврстава у добре примере европске баштине у пуном смислу тог значења“.

1633093979441

Ово је између осталог истакла подпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић, отварајући данас у Дому културе централну манифестацију „Дани европске баштине“ чија организација је поверена  овој установи. Министарка Гојковић је навела да је преплитање различитих култура и прожимање српске традиције са оријенталним и европским духом, створило предуслов да ово буде средина која негује своје културно благо и упоредо развија савремене видове стваралаштва.

„Поносни смо на то што су вредности које су саставни део европске агенде, вековима присутни  на нашим просторима. Наш циљ је да наслеђено богатство унапређујемо и стварамо ново“, рекла је на крају министарка Гојковић и позвала све присутне у заједничко разгледање  више озложби и презентације које је овом приликом припремио Дом Културе.

Директорица Дома културе, Адмира Мостарац захвалила се министарки Гојковић и сарадницима њеног Кабинета који су Дом културе  препознали као домаћина достојног овако велике манифестације:

„То је за нас велико признање али и обавеза да оправдамо поверење које нам последњих година указује Министарство културе кроз матерујалну али и сваку другу подршку нашим пројектима и програмина, рекла је Мостарац  наводећи да се у Пријепољу веом брзо научи како различитости могу живети у хармонији било да је у питању религија, култура у архитектура, народни обичаји или други сегменти свакодневног живота“.

Прича о културном наслеђу Пријепоља представљена је поставком фотодокументарне изложбе „Богатство различитости“,  на платоу Дома културе а потом и наступом Фолклорног ансамбла ове установе. Након свечаног отварања моанифестације  министарка је обишла и изложбу „У сусрет пола века  Уметничке колоније Милешева“ која представља избор дела из легата Колоније и изложбе „100 година Гајрета у Пријепољу“ а потом је присуствовала и презентацији српске и бишњачке народне кухиње.

1633093817927

Након обиласка Дома културе и разговора  са директорицом Мостарац о  пројектима   „Градови у фокусу“ и „Дигитализација биоскопа“ који су у току, министарка је посетила и Библиотеку „Вук Караџић“ упознајући се са радом ове установе, њеним активностима и потребама.

У име локалне самоуправе госте из Београда на челу са министарком Гојковић поздравио је подпредседник општине Есад Хоџић, који је нагласио да  Дом културе од свог постанка никада није одступио од своје  мисије, да буде у служби културе. Међутим он је истакао да установу нагриза зуб времена и да су неопходне бројне интервенције како би она у пуном капацитету могла да обавља свој рад на културном уздизању грађана и ширењу културе.

У поподневним сатима гости ће још једном обићи све изложбене поставке а за сутра је планирано више програма  који се односе на обилазак мананстира Милешеве и његове ризнице, посета тврђави Милешевац, обилазак џамије у Хисарџуку, Сахат куле, Велике џамије, католичке цркве, спомен комплекса „4. децембар“  и пријепољског Музеја.

М.Ц.

Prijepolje će posetiti ministarka kulture Maja Gojković sa saradnicima, ambasadori više evropskih zemalja, direktori važnih kulturnih institucija i brojni kulturni radnici.

Biblioteka “Vuk Karadžić” i udruženje boraca NOR-a večeras organizuju promociju zbirke  “Zaludni zov” , autora Slobodana Vučinića,  crnogorskog pesnika i novinara.

Готово да нема значајнијег уметничког имена и аутора са наших простора који није свој потпис ставио на неко од дела која се налазе у легату пријепољске колоније.

U ponedeljak će  u galerijskom prostoru  Doma kulture biti otovorena izložba radova učesnika prošlogodišnjeg, 47. saziva Umetničke kolonije Mileševa.Otvaranjem  izložbe zvanično će početi rad novog ovogodišnjeg,  48. saziva Kolonije.

Енергију  чувара изворног народног стваралаштва  није јуче могла зауставити ни врелина августовског  сунца ни тежина њихове живописне ношње.

На овогодишњој, 13. по реду манифестацији, Дом културе ће угостити 270 учесника из земаља окружења и различитих крајева Србије.

Baner oglasavanje

Marketing

petar pan markica

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Vesti dana

MiniCalendar

oktobar 2021
npusčps
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Kursna lista

Broj poseta sajta

8273863
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
6591
14468
45445
206729
320647
8273863

Vaš IP: 18.204.2.231
2021-10-21 13:04