Umetnik je sveprisutan - Jusuf Hadžifejzović: PRODAJEM SVOJE PRAZNINE

  05 januar 2017

Posle jednomesečnog boravka u Južnoj Koreji gde je imao performanse u okviru čuvenog Međunarodnog eko-prostornog art festivala, jedan od najpoznatijih svetskih konceptualnih umetnika, Jusuf Hadžifejzović, obeležio je decembar u Novom Sadu svojom „Prodavnicom praznina“. Koliko košta praznina umetnika kad se ponudi na tržištu?

Na poziv selektora Park Bionguka, direktora fondacije „Devetoglavi zmaj“ Jusuf Hadžifejzović, rođeni Prijepoljac, sa sarajevskom adresom, jedan od najpoznatijih  svetskih konceptualnih umetnika, boravio je tokom novembra u Južnoj Koreji na Međunarodnom eko-prostornom art festivalu koji se održava u Sunčehonu, jednom od najčuvenijih parkova prirode u svetu. Od nekadašnje močvare, stvoreni su zadivljujući vrtovi sa florom i faunom koji svake godine posećuju umetnici kako bi, svojim delima, svetu poslali poruku vezanu za neophodnost zaštite životne okoline i kvaliteta života na planeti. U galeriji na otvorenom Jusuf Hadžifejzović izveo je dva performansa. U prvom, pod nazivom „Transformer“ asistentica umetniku lepi na lice ostatke razne ambalaže, što je veoma eksplicitna i jaka poruka koja definiše konzumerizam koji je obuzeo čoveka današnjice, preteći da od sveta načini globalno smetlište. Drugi je bez reči, pokreta i zvuka, u kome je umetnik zamrznuta slika, stoji kao skulptura, sa indikativnim nazivom „Fast food Atlant“. To je u stvari spomenik brze hrane. Pored Hadžifejzovića, kao bosanskohercegovačkog umetnika, u okviru ovog festivala svoje artističke ekološke  poruke poslalo je još 60 umetnika iz Francuske, Turske, Islanda, Holandije, Venecuele,  Gane, Nemačke, Grčke, Kine, Čilea, Južne Koreje, Novog Zelanda. Zahvaljujući saradnji sa poznatom južnokorejskom konceptualnom umetnicom  Su En Lim, koju je zahvaljujući Jusufu Hadžifejzoviću pre nekoliko meseci imala priliku da vidi i prijepoljska publika, kada je ispred Doma kulture izvela konceptualnu plesnu predstavu, Hadžifejzović je gostovao u Galeriji 2523 u južnokorejskom gradu Čondžu.

Ih Jusuf 3

 

-Koreja je interesantna zemlja, autentične kulture, bogate istorije, zemlja veoma vrednih ljudi. Impresivna je njihova tradicionalna medicina, odnos prema lekovitom bilju i prirodi. Vrlo zanimljiva im je hrana, ukusna i raznovrsna, od blagih i istančanih jela, do veoma jakih i ljutih soseva i turšija. Piju veoma blaga alkoholna pića. Njihov čaj  od korena „gin šen“ čuven je u svetu. Prave  kvalitetne papire i tuševe koji su veoma cenjeni među umetnicima, kaže Jusuf Hadžifejzović u našoj čestoj komunikaciji koju omogućavaju savremene tehnologije.

Odmah po povratku iz Južne Koreje, dobio je poziv da učestvuje na još jednom umetničkom događaju koji je obeležio kraj godine u Novom Sadu, gradu koji je izabran da bude evropska prestonica kulture. Naime, pozvani su profesori i učenici čuvene Akedemije likovnih umetnosti u Diseldorfu koja je imala veliki uticaj na konceptualnu umetnost i povezivanje umetnika iz celog sveta koje su spajale slične kulturne ali i društvene vrednosti. Dovoljno je spomenuti Marinu Abramovič, Ulaja, Jozefa Bojsa, Janisa Kunelisa. Ovu prestižnu akademiju pohađao je i Jusuf Hadžifejzović. U Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, koji je uz Gete Institut bio i organizator ove Internacionalne izložbe pod nazivom „Migranti mentalnih prostora , predstavio se svojim performansom „Prodavnica praznine“. Šta je „prodavnica praznine“?

-Ja već tri godine prodajem svoje praznine. Ideja je da skupljam i čuvam sve što konzumiram, a potom sa svojim potpisom  i specijalnim pečatom koji je izradio moj galerista, to prodajem konzumentima moje umetnosti.  To je materijalizacija praznina.

I kako se prodaju umetnikove praznine?

Ih jusuf 2

-Najpre sam prodavao po nabavnoj ceni samog proizvoda. Ali nešto je bilo veoma skupo, recimo boce nekog kvalitetnog vina, a nešto veoma jeftino. U Novom Sadu sam odredio da cena svih praznina bude 1000 dinara. Svaka praznina, čija je granica ambalaža, ima sertifikat da je  originalno delo. Tako sa jako malo ulaganja  dobije se rad  koji može biti veoma skup. Jedan od umetnika iz Rijeke pitao me je kada će skočiti cena  ovome. Rekao sam mu da odabranu prazninu ponudi Čarliju Čargonji , mom prijatelju iz Rijeke koji je galerista i on je za malu praznu bocu vina sa mojim potpisom i pečatom, što je sertifikat da je originalno umetničko delo, ponudio 30 puta veću cenu.

Da li je to još jedna metafora kojom umetnik ukazuje da su ljudi danas globalno povezani zahvaljujući potrošačkoj nezajažljivosti koja je nametnuta kroz masovne medije, ali da je to pseudo zajednica svedena na „treš“ konzument  koji kleče pred bogom zvanim „tržište“ na kome sve ima cenu?

-Kada sam dobio poziv za ovu internacionalnu izložbu koja je prvobitno bila zamišljena da okupi učenike  Klausa Rinkea, a onda je proširena, pa je učestvovao i značajan broj konceptualnih umetnika, među kojima su nama poznati Raša Todosijević, Selman Trtovac, Igor Antić, sin pesnika Miroslava Antića, ja sam za katalog iskoristio rečenicu koju je izgovorio  jedan od najvećih svetskih  pozorišnih stvaralaca Pirter Bruk, povodom obeležavanja pola veka BITEF-a u Beogradu:“Sve počinje i završava prazninom“. Ja se od početka svog umetničkog izražavanja bavim novcem . Novac je stalno prisutan jer mislim da je on, na neki način i konzervator umetničkih dela.

Početkom naredne godine Jusuf Hadžifejzović putuje u Maroko. Pozvan je da priredi samostalnu izložbu u gradu Ifitriju.

Indira Hadžagić

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

maj 2020
npusčps
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

4905325
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
879
3109
21267
128996
123834
4905325

Vaš IP: 34.238.190.122
2020-05-31 08:50