Datumi jedne knjige: „Na putu“: PROTIV ZBRKE I BESMISLICA

  07 april 2017

I posle 60 godina od prvog izdanja, knjiga „Na putu“ Džeka Keruaka je još uvek jedna od najkultnijih, najtraženijih i najprodavanijih knjiga. Trebalo je da prođe pola veka da bi konačno bio štampan originalni rukopis, pisan samo tri nedelje, stranica zalepljenih selotejpom u rolnu dugu 36 metara.

Nesvakidašnji datum. Godišnjica izlaska jedne knjige. Knjige koja je promenila ritam života i životni put generacija. Mora biti tako jer se i knjiga zove „Na putu“. Njen autor je Džek Keruak. Pomerio je i književnu i građansku dogmu ne samo u konzervativnoj Americi pedesetih godina 20.veka. Kažu da je to čovek koji je „jednom rukom“ stvorio generaciju „bitnika“ kojoj su pripadali neponovljivi: Alen Ginzberg, Viljem Borouz, Nil Kesidi...Bila je 1957.godina.

Keruak, čovek trenutka, življenja bez normi, opsednut magijskom snagom reči. Istovremeno opsesivno je voleo džez i to njegovu bap, najdivljiju varijantu, radoznalo erksperimentišući sa stanjima svesti i slobodnih seksualnih načela. Pripadnici „bit“ generacije o kojoj sadašnje generacije ne znaju gotovo ništa, bili su uskovitlanog duha, nemirni u posleratnoj Americi opsednutoj napretkom, izgradnjom, dobrim poslovima, srednjom klasom koja gradi jednoobrazne sterilne kuće sa baštama, idilu malograđanskih snobova, čiji život pulsira u predgrađima i na igrankama subotom, imitirajući novog boga koji nameće sve modele življenja, a to su reklame. Bitnici su smisao života tražili u suprotnostima od intelektualnog šupljikavog modela života koji je bivao sve više nametan i koji je vodio u masovnu prosečnost konzumenata zavisnih od onoga što im plasiraju mediji(TV, film) i što ih vodi u zombizam, kome je stran svaki individualni duhovni napor. Bio je to tek početak ali bitnici su nazirali nastavak, nazirali su nas kao kreature koje će ispiliti budućnost. Zato su putovali i otkrivali kako im se saznanja ne bi ograničavala propagandom moćne televizije ili stereotipa koje je nudio američki film. Razlikovali su se po svojim idejama zasnovanim na egzistencijalizmu, oslobođenom evropske blaziranosti, individualnosti, slobodi. Pisali su istoriju, bili su preteče hipi pokreta, psihodelične muzike i svega što je posle mirisalo na suprotstavljanje svakoj vrsti terora, autoritativnosti, kanona i dogme. Bili su slobodni.

Prošlo je 60 godina od izlaska knjige „Na putu“ Džeka Keruaka.

„Jedini ljudi za mene jesu oni koji su dovoljno ludi da žive, ludi da govore, ludi da budu spašeni, a istovremeno i željni svega, tipovi koji nikada nisu zevali od dosade ili izgovarali opšta mesta, već goreli kao ona fantastična vatrometna raketa koja se rasprskava, u čijoj sredini vidiš eksploziju centralne svetlosti, kad svako mora zadivljeno da kaže-auuu! Očarani, shvatili smo da iza sebe ostavljamo zbrku i besmislice i da ispunjavamo jedinu i plemenitu funkciju vremena-kretanje“.

Ove reči, napisane 1957.godine postale su „mantra“, a njihova poruka se graničila sa religijskom moći za sve generacije koje su dolazile.

A Keruak reče:“Društvenost je veliki osmeh, a veliki osmeh nije ništa drugo do zubi“. Ako se već sam boriš za život i pobeđuješ, vrlo je važno je da „sve nas ne isprskaš“.

Život je izvrstan i malo je onih koji njegovu radost i čudesnost, tugu i humor umeju preneti na papir poput Keruaka. Ovo je knjiga za sve koji preziru sivilo prosečnosti, za sve slobodoumne, za buntovnike sa razlogom, pa i bez razloga, za marginalce i one koji nikada neće pristati da budu „glupa ovca u glupom stadu“, što bi kazao Herman Hese u „Sidarti“.

Indira Hadžagić

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Bajramske čestitke

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

maj 2020
npusčps
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

4897049
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
2963
3883
12991
120720
123834
4897049

Vaš IP: 18.208.132.33
2020-05-28 21:20