ПРИЈЕПОЉСКА СТРИПОЛОГИЈА: „ЗАРОБЉЕН“ У ДЕВЕТОЈ УМЕТНОСТИ

  13 avgust 2019

Између две стрип табле, „Загора“ и „Хајдука“, историје и фантастике, карикатуре и портрета, Сабахудин Мурановић – Муран, се хвата својих маказа и тримера стварајући лепши „свет“.

У свету девете уметности један Пријепољац је давно ушао у круг најталентованијих домаћих цртача стрипа. Баш због тога је Сабахудин Мурановић – Муран, летос „распродат“. Ових дана он „лети“ са фестивала на фестивал, на којима је или гост или излагач.

Након што се из штампе појавио његов стрип албум„Хајдуци“, у издању организације коју је сам основао „Мебијус“ и београдске „Форме Б“, о Мурану сепише као о једном од најталентованијих цртача овог поднебља а о његовом стрипу као најобимнијем једнотомном стрипу о хајдуцима. Овај стрип је, како каже Слободан Ивков, „у погледу садржаја најкомплекснија и најбоље написана прича хајдучког жанра у целој историји модерне авантуристичке девете уметности креиране у Србији“. А реч овог историчаруметности,ликовног критичара који се бавиграфичкимдизајном, стрипом, карикатуром, фотографијом и илустрацијом, који је ушао у „Светску енциклопедију стрипа Мориса Хорна“ се не пориче.

„Овај стрип сам недавно представио на фестивалу у Лесковцу пред 1800 гостију међу којима је било 1000 излагача. Стрип је одлично прихваћен и код публике и код стручне јавности. То је велики фестивал који се већ 27 година организује уз подршку локалне самоуправе општине Лесковац и окупља углавном све важне стрип цртаче из региона и света па има Француза, Белгијанаца, Италијана, Руса... чије школе стрипа су веома значајне и где су наши стрипари на великој цени“, каже Муран.

Он ових дана полако пакује кофере и за учешће на Међународном фестивалу стрипа и поп културе који се од 8. до 11. августа одржава у Нишу. На плакату за овај фестивал Сабахудин Мурановић – Муран се најављује као посебан гост па делује као да он, заправо, чини част Фестивалу. А већ крајем месеца, од 26- 29. августа биће присутан на тродневном фестивалу у Крагујевцу.

„Представићу „Фанзин“ издање за љубитеље стрипа у ком се налазе 46 странице стрипа које сам урадио сам, има нешто текстуалних прилога и две епизоде Загора. Један је класични Загор а други има алтернативни приступ, који може деловати као шокантан, али мало смо експериментисали... Аутор текста је Златибор Станковић.

Појашњава да између стрипа, филма и позоришног комада постоје велике сличности. Или боље речено, разлике су само у поступку:

MC Muran 2

„Различити су начини изражавања. Ја цртежм дочаравам оно што ради камера или глумац. При томе као стрип цртач, уједно сам и сценограф и костимограф. Ако ми текст налаже тему из одређеног периода ја трагам за костимима који су се носили у то доба и настојим да јунака „уметнем“у тај временско историјски концепт. Зато је стрип девета уметност јер сублимира све то у једном цртежу на ком је све питко, јасно ...“, наводи Муран и додаје да најчешће црта на основу већ припремљеног ауторског текста.

Тако су настали многи стрип албуми. Пре албума „Хајдици“ са сценографом Марком Стојановићем, који је у мају представљен и на Сомборском интернационалном фестивалу стрипа и фантастике, издао је албум „Приче из Југославије“ од 130 страница у колору у ком описује настанак и нестанак једне државе.

„Имао сам 130 дана да га урадим, стилизујем и цртежом створим емоцију, јер смо морали да испоштујемо рок – Београдски сајам књиге, на ком је презентован. Тираж од 1000 примерака је плануо чак ни ја немам примерак“.

„Милост милосног“ од 60 страница у колору је следећи албум који је привукао велику пажњу љубитеља стрипа.

„Тај стрип, по тексту Емира Клепа, сам радио по хадисима. Он говори о посланику Мухамеду и прича о доброчинству, љубави међу ближњим, разумевању и нуди примере људских вредности виђених кроз ислам, прича Муран опбјашњавајући да је лик Мухамеда решио кроз светлст, како је у складу са исламом.

Из овог религиозног опуса, који негује и из личног уверења и побожности, био је аутор и стрипа о животу Исуса,по тексту који је добио од Иранског културног центра у Сарајеву. Овај стрип је веома успешно представљен на сајму књига одржаном у Техерану, као највећем светском сајму књига.

Враћамо се поново „Хајдуцима“ црно белом стрип албуму у тушу, белој темпери, акварелу и пастелу на 106 стрип табли.

„Овде говорим о хајдуку Мијату Томићу из Дувна, о балканском Робину Худу. Мијат је историјски истинита али широј јавности, изван Херцеговине, скоро непозната личност. Он ме фасцинирао јер је предводио можда први мултиетнички покрет који се борио за људска права, против самовоље велможа. Доживљавали су правду тако што су пљачкали караване и богатство делили сиромашним“.

Муран у свему види инспирацију, посебно у људима који су се истакли као борци за „нешто“, или против „нечег“. Валтер је један од њих. Посебно што је Пријепољац, један од нас, и што се уверио да се о Валтеровом пореклу недовољно зна.

„Кроз стрип бих хтео да се одужим Пријепољу, да прикажем да је заправо пријепољски менталитет тај који је произвео Валтера. Јер ми смо посебни, упућени једни на друге, и сложни јединствени само у великом злу и невољи. Уједно, у томе је заправо и наша несрећа.

Када остави оловку, између два албума, две стрип табле, историје и фантастике, карикатуре и портрета, Муран се хвата својих маказа и тримера. И у свом фризерском салону он креира лепши „свет“.

М.Цмиљановић

Memnuna Cmiljanović

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

septembar 2020
npusčps
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

5407289
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
1845
5118
29064
83151
120971
5407289

Vaš IP: 3.92.74.105
2020-09-19 17:36