Naša reportaža-Sulejmanija:HARMONIJA VEČNOSTI

  03 jun 2019

To remek deo arhitekture, taj sklad pogleda i mira, to mesto kontemplacije i zadovoljstva čula ureže se zauvek zbog ljudske potrebe za lepim. Zato sam se vratila ovog maja. Kompleks Sulejmanije, delo mimar Sinana, jednog od najvećih arhitekti u istoriji, prvi je takav u islamskom svetu.

Prvi put do tog jedinstvenog mesta, stigla sam krivudavim sokacima, kroz istanbulske mahale, u kojima se još naziru ostaci prošlog sveta, drvene kuće koje plene istorijom, onom koju je sačuvao Orhan Pamuk u svojim knjigama. Preko Misir pijace, koja miriše na sve začine sveta i svo voće rasprskavajućih boja koji čine da se čula razigraju. Ušli smo kroz jednu od kapija iza koje su se ukazale brojne lale, taj cvet nastao u Turskoj, a retke primerke uzgojio je lično sultan Sulejman. Među osmanskim sultanima on je Veličanstveni. Doba u kome je vladao, a vladao je bezmalo pola veka, doba je velikog poklonjenja lepoti, uzleta umetnosti, književnosti, muzike, arhitekture, nauke. Istorija je beležila njegove državničke pohode i zenit najvećeg cartva ali i ljubav prema jednoj ženi koja je uspela da uguši u njemu jednu drugu ljubav, a to je ljubav prema sinu, prosvećenom i darovitom princu i pretvorila je u mržnju koja je jedinog dostojnog naslednika velike imperije lišila života, što mu nije oprošteno.

Ih 1 Sulejmanija

Ovoga maja u taj jedinstveni kompleks harmonije stigla sam drugim putem, kroz najreprezentativniji deo Istanbula, kroz trgove, stepeništa i ulice u senci drvoreda Bajazit Univerziteta. Ovde turisti retko zalaze. Zato je da savršena dimenzija mira sačuvana. Beše petak, pred džumu. Trenutak za vernike koji budi ustreptalost jer kroz sve ulaze na poziv mujezina, počeše ulaziti, onako prisno, oni iz obližnjih mahala ali i brojni studenti medresa koje su deo kompleksa Sulejmanije. Na suncu, kakvo može biti blagodatno ono u podne, u maju, dok se rascvetava bagrem, onaj ljubičasti, desetine i desetine onih koji uzimaju abdest u dvorištu džamije. I to kakve džamije. Jedne od najveličanstvenijih arhitektonskih zdanja uopšte.

20190503 124351

Mimar Sinan bio je, reklo bi se, carski arhitekta, u istorije arhitekture zapamćen kao jedan od najdarovitijih stvaralaca. Izgradio je, na različitim mestima u velikom Osmanskom carstvu, 84 velike i 52 male džamije, 57 verskih škola medresa,18 hotela (karavan saraj), 22 mauzoleja, 46 turskih kupatila (hamama), 3 bolnice, 8 mostova . Ali Sulejmanija je remek-delo. Arhitektonski, ona je savršena. Sinan je, pišu stručnjaci, isplanirao građevinu tako da je “postavljanjem savršenog kruga na savršeni kvadrat dobio ozbiljno geometrijsko remek-delo u kojem ukrasi igraju sekundarnu ulogu. Sve je podređeno velikom interijeru koji je natkriven kupolama i smislu za uređeni prostor koji on odaje”. Ispred džamije nalazi se otvoreno dvorište sa stubovima, a sama džamija je u žarištu grupe građevina u koju spada utemeljitev grob, medresa, bolnica, kuhinje i hamami. Ovaj arhitektonski kompleks bio je “novost za islamski svet i njegova harmoničnost bila je izvanredno obeležje osmanskog građevinarstva”.

Ih 4 Sulejmanija

A laičko oko onog ko ume da vidi, da osluškuje, da razmišlja, da uči i saznaje, da radoznalo traga, vidi pogled na Istanbul i Bosfor koji se nikada ne zaboravlja. Taj trenutak kada se plave boje moreuza i neba stapaju u harmoniju plavetnila, onog profanog i onog kontemplativnog, izaziva osećaj savršene lepote i mira. Duh stvaralaštva je ono što ushićuje. To je ono što ostaje da nadahnjuje. Bili vernik ili agnostik, sasvim svejedno. Za večnost sultan Sulejmana džamija jeste građena. Podignuta na brežuljku, na trusnom području, veliki arhitekta je tri godine dao da se kopaju temelji. Potom je za četiri godine izgrađeno sve ostalo, a to je oku nepojmljiva lepota i harmonija kupola, minareta, prozora, bez patetike i želje da se dopadne ukrasima. Poklonivši se pred Sulejmanom Veličanstvenim, veličanstveni majstor Sinan vele da je kazao:” Dok ima sveta i veka postojaće ova džamija”. Bila je 1557.godina. Od tada bilo je 89 zemljotresa jačine 7 stepeni Rihterove skale.

20190503 125652

Tek kad je završena džuma, oni koji ne klanjaju, mogu ući u džamiju, kroz dvorište sa šadrvanom. U njoj ničeg preteranog i zato je izuzetno. Elegantni crteži crvenom, crnom, braon i plavom bojom na beloj podlozi koja prostor čini još većim i svetlijim. Dvorana ispod kupole visoke 55 metara osvetljena je sa 138 prozora i lampama neobično rasporedjenim u kosim redovima odozgo nadole i velikim lusterom u sredini. Sedeti na ručno rađenom tepihu sa nitima od svile i ćutati dok kroz uski veliki prozor ulazi svetlost koja podne pretvara u popodne.

Ih 3 Sulejmanija

Kroz prozor vidi se mezarje. Dominira turbe sultana Sulejmana, među cvetovima irisa, a kraj njega manje, turbe njegove voljene sultanije Hurem. Unaokolo su mezari bliskih članova porodice koji predstavljaju visoke domete kad je reč o ovoj vrsti ukrašavanja.

20190503 130856

U sklopu jedinstvenog kompleksa su objekti namenjeni obrazovanju. Tu su i danas medrese sa stotinama studenata.Svaka od četiri je centar četiri prihvaćene sekte u islamu. Tu su objekti namenji deci, čitaonice, hamam, bolnica koja je i danas zdravstveni centar, karavan saraj, dućani. Tu se nalazi i jedan od najreprezentativnijih restorana, u čijem dvorištu “prska bistra voda šadrvana” u potpunom miru. Ono što je zaista posebno su mladi ljudi koji sede u dvorištu, u usecima na kapijama, na travi, na stepšeništu i čitaju. Iako van kapija pulsira grad u kome živi dvadeset miliona ljudi, u kome je nezamisliva saobraćajna vreva, a kažu saobraćajni udesi su prava retkost, a Bosforom prolaze stotine plovila raznih veličina, tu, u dvorištu Sulejmanije, ne čuje se ama baš nikakav zvuk. To je ono što je čudesno i nepojmljivo. Samo izavnredni pogled na grad kazuje da je tamo Galata most, ono onde Jeni džamija, ono tamo Topkapi saraj, eno je Galata kula. I galebovi imaju svoje gnezdo. Indigo boja irisa, ljubičasti bagrem i crne lale na savršeno nežnom platnu neba kao na slikama velikih majstora. Eto mesta gde vreme ne znači ništa.

20190503 142021

I kada krenete, tu, odmah kraj ulaza, šćućurilo se maleno turbe.

Ih 5 Sulejmanija

Tu, kraj svoga velelepnog, čudesnog, jedinstvenog i savršenog dela počiva Mimar Sinan koga u istoriji arhitekture porede sa Mikelanđelom. Umeo je da širokim pogledom umetnika posmatra svet koji je trajniji od kapi vremena. Ali kap koju ostavljaš u svom vremenu je ono što te čini posebnim u moru večnosti.

Indira Hadžagić

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

april 2020
npusčps
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

4657102
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
876
3731
14178
4607
151646
4657102

Vaš IP: 3.215.182.81
2020-04-02 08:39