„ПОЛИМЉЕ“ У ПОСЕТИ КОД НАИЛА БЈЕЛАКА: НЕ МОЖЕШ НИШТА ПОСТИЋИ ЗА НОЋ, САМО ДА ОДЕШ У ЗАТВОР

  05 novembar 2019

„Мора да се запне. Ко неће да ради, није село за њега“, тврди власник најбољих млечних крава у пријепољској општини.

По дивном, сунцем обасјаном октобарском дану, мој домаћин ме „купи“ испред Дома културе. У опуштеној атмосфери, путујемо лагано ка Орашцу, да видимо зашто су његове млечне краве, сименталке, најбоље у општини и зашто је на овогодишњим изложбама стоке баш он добио награду као сточар који је однеговао најбоља грла. Међу њима и ону овенчану првом наградом. Због јасне асоцијације на немачку канцеларку Меркел, име јој лако памтим.

Наил Бјелак ме, успут, информише да је име Ангела, предвиђено папирима који су дошли уз ову уматичену „госпођу“ краву с педигреом. Ангели се зна име оца, мајка је Грациела, а знаће се и име њеног телета. Тако то,каже, иде код елитних грла, обавезна документација, упис у матичне књиге и вођење матичне евиденције...

Док скрећемо са магистралног на изумбани пут ка Орашцу, Наил се жали на пут који, са овог, асфалтираног, мада видно оштећеног, води ка његовој кући. Ради се о 100, 150 метара макадама који му сваке зиме загорчава живот. Јер, није лако сваки други дан, низ блатњав, клизав и неприступачан терен, „свлачити“ по 300 литара млека које са породичне Фарме, одлази у откуп. У том делу би, сматра Наил, држава преко институција могла да помогне произвођачу. Јер је за њега, као појединца, то велика инвестиција а општина та улагања не би ни осетила. С друге стране пољопривредник и чланови његовог газдинства не оптерећују општину, нису на листи незапослених, остварују приход, плаћају дажбине...То мало асфалта за њих би била велика олакшица.

„Да је 80 оваквих пољопривредника у Пријепољу, ђе би нам био крај. И нама и општини. Вјеруј ти мени!“, каже Наил Бјелак. Касније ћу схватити зашто ове речи нису „пусто“ хвалисање.

MC ORASAC FOTO 5

Уз причу зачињену мало смехом, мало чуђењем, кола се стењући „пењу“ баш том спорном деницом, прашњавом и стрмом, толико да нагиб пута сасвим сакрива пејзаж. А онда „извире“ Наилов дом, прво кров, па сјајна ограда мале терасе у поткровљу, са уредно поређаним саксијама цвећа у цвату и елоксираном столаријом, па бела фасада оивичена сивим украсним, рељефним плочама. Испред куће читав возни парк од два трактора и низа прикључних справа а на улазу, две изразито лепе, дотеране жене. Једна је Наилова супруга. Мало задиркујем домаћина питањем: „Јесу ли ти ово кћерке?“, и скрећем његове реченице са описа прашњавог пута и грозног прилаза, на породични терен.

Ведар и спреман на опуштен разговор, Наил прича како се оженио са 19 година. Супруга лепотица, била још и млађа. Једна му се ћерка родила док је био у војсци а потом је са супругом изродио још две ћерке и два сина, укупно богатство од петоро деце.

MC ORASAC FOTO 3

„Ја сам сад свој газда. А ову кућу сам почео да правим са 10 марака у џепу. Јесам, живота ми! Али ја сам увијек вјеровао у оно што сам започео и све што сам замислио ја сам „изгур`о“. Знао сам да ћу да испливам“, каже описујући како су му на темеље дошли сви које је позвао и да му је „пало“ толико пара да је кућу потпуно довршио до цокле.

Последње две године, каже, може да одахне. Више не иде у шуму која му је била основни извор прихода. Годинама је секао дрва а све зарађено „упумпавао“ у кућу и посао. Тако је купио прву краву коју је потом продао да би монтирао дизалицу на камион. Ту у причу „ускаче“ рођак, Смаил Бјелак. Није му дозволио да краву отргне од деце на селу и остави их без шоље млека. Направио је дипломатску понуду: обећао је купцу већу цену ако остави краву и за месец дана дође по свој новац. Тако је и било.

„Наврх мјесец дана ја сам монтирао дизалицу и зарадио да платим краву. Пратила ме и срећа, не могу рећи да није. Али сам ја, чујеш шта ти кажем, био вриједан и упоран. Ја сам знао да ћу да успијем. Кад ја нешто зацртам, цијело село да стане да ми каже НЕ, ја не слушам, толико сам ја увјерен у себе“, категоричан је Наил.

 

ИДЕ КАМИОН, А НИЂЕ ВОЗАЧА

Тако су почели да теку Наилови радни дани. Шума- зидање штале, шума- набавка крава, шума - куповина механизације...

„Има двије године да сам стао са радом у шуми. Вјеруј ми, то је крвав посо`о. Свако нека халали паре ономе од кога купује дрва. Ја сам радио од јутра до мрака. Мој син је био шести разред кад је почео да вози камион. Вјеруј, људи би се разбјежали, виде, иде камион а ниђе возача. Није се видио иза волана“.

„Ова штала, ја ти тврдим, је прва штала у Пријепољу урађена по пројекту.Тако сам почео да набављам краве. Нисам ја хтио свакак        `е. Обиш`о сам пола Србије да изаберем најбоље. Мени, ако крава даје мање од 20 литара млијека, ја је не рачунам.Вјеруј! Ево сад ћеш да видиш. Ја сам направио тако да моја жена и шћер имају највише сат времена посла док помузу краве. Имам музилицу, двије краве одједном музе. Ево, у штиклама да одеш, да се не испрљаш“.

MC ORASAC FOTO 4

И заиста, Наил Бјелак уопште не претерује. До штале се може у салонским ципелицама. И унутра. У пространој, осветљеној просторији на којој стоји натпис у боји, Фарма „Бјелак“, браће Хаџа и Амера,како му се зову синови, стоји повезано укупно 13 крава. Свака са жутом „минђушом“које говоре да су уматичене, чисте, беле. Испред њих бетонско корито из ког безбрижно једу, иза, на поду, чисте решетке испод којих се сакупља осока и стајњак. Наил их користи за малињак из ког је ове године у откуп дао 9 тона првокласног воћа. Са горње стране, дуж целе штале је „трап“ у ком је као добар домаћин Наил припремио силажу која ће, „акобогда“, трајати до маја, са доње стране је изграђен простор у ком се налази балирано сено. Четири у један. Открива и рецепт како се гаје здрава грла:

„Важан је расни састав. Ја сам увијек куповао елитна грла, па и ове године. Дајем им и концентрат, тако да се разноврсно хране. Крава мора да се пази. Треба редовно да се музе, треба јој квалитетна храна, важно је да је уредна, да легне у чисто. А хоће, богоми, и да се тимари, то воли најмлађа кћерка“, каже кроз смех.

У штали Наила Бјелака почасно место заузима, тај четврти елемент, дигитални лактофриз, специјални фрижидер за млеко, запремине 550 литара, који може да га одржи свежим чак до седам дана. Док није набавио овај фрижидер дешавало се да млеко пропадне. Свих 300 литара:

„Знаш како ти је са мојим откупљивачем. Не би ми млијеко преузео ако није свеже, да бог чудо створи. Не интересује га. Има нека течност, узму чашу млијека, убаце ту течност, ако почне да се згрушава, само се окрене и оде. Не помаже кукање. Зато сам дао 1400 евра за лактофриз и то се исплати“ наводи Наил истичући да не треба жалити пара да се посао унапреди и олакша.

Данас, након више од двадесет година рада и улагања, веома је задовољан оним што је постигао. Сматра да од пољопривреде, посебно сточарства, може баш лепо да се живи:

„Да ти нешто кажем, поштено. Општина нам омогући да купимо ново грло, тачније врате нам 60 одсто од уложених пара, добијамо субвенције за уматичена грла... Како не бих био задовољан. Сваки други дан предам у откуп 300 литара млијека, камион „Зеленике“ из Акмачића дође, преузме млијеко. Не исплати им се да долазе ако не могу да узму 500 литара, па ја и мој брат Сеад, који такође има краве, то обезбеђујемо. Вјеруј на ријеч, сваког 20. у мјесецу мене исплате. У дан ми легне плата. Изађе љети, кад су млечне краве и на 200.000 динара, 150.000 најмање. Док живим, ја их промијенити нећу. Већина новца ми остаје јер производим своју храну, не купујем. Сијем кукуруз а сијена имам. Људи ме моле да им покосим, плате ми и још ми, приде, дају сијено. Па куд ћеш боље? Хај` реци! Имам тракторе, балирку, косачицу, грабуље, сило комбајн, приколице, фрезе,раонике, ма све што ми треба ја сам набавио. Тако да од сточарства може лијепо да се живи“.

MC ORASAC NAIL 2

Овај горштак, саздан од чисте енергије, има снове, породичне и пословне. Ћерке да лепо уда, да од њих „начини“ хануме, да им изабере мужеве, вредне као што је и сам. Једна се већ удала, није питала. Жели да му се синови ожене и наставе посао на фарми која би имала 25 крава:

„Али, мора да се „запне“. Ко неће да ради, село за њега није, тврди:

„Углавном, они неће као ја кренути од нуле. А ово није пало с неба. Крваво сам радио. Не можеш ништа постићи за ноћ. За ноћ можеш само да одеш у затвор. Ако ме разумијеш“.

Разумијем!

М.Цмиљановић

Memnuna Cmiljanović

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

jun 2020
npusčps
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

4925995
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
3533
3050
18324
18324
131342
4925995

Vaš IP: 18.207.254.88
2020-06-05 22:20