Mala priča o kišobranima: SVEDOK RASEJANOSTI

  30 novembar 2019

Neki ih smatraju tek „krpom na žici“. U biroima za izgubljene stvari su najbrojniji. Pa, ipak, kad prve kiše dođu...

Kažu da je kišobran svedok rasejanosti i starih i mlađih jer je svuda najčešći zagubljeni ili zaboravljeni predmet. Kako je počelo sa tim kišobranom? Pa moramo prvo od suncobrana. Mada su oblasti Azije oduvek bile obilno natapane monsunskim padavinama, upravo je to postojbina suncobrana, a ne kišobrana. Taj štitnik od sunca neizostavni je deo svetkovina, pratilac ratova, nastupa careva i uticajnih ljudi. Bilo da je štitio od sunca ili kiše bio je pokazatelj porekla, uspona, zvanja ili moći vlasnika. U tropskim predelima suncobran je bio simbol velikog bogatstva. Za podanike, gologlave na nemilosrdnom suncu koje prži, on je nedostižna hladovina. I na dvorovima maharadža i sultana ni jedna svečanost nije se mogla zamisliti bez suncobrana.

Kad je Aleksandar Makedonski osvojio Indiju i Persiju Grkinjama se ovaj neobični predmet veoma dopao ali su ga one i „prizemljile“. Naime, koristile su ga svakodnevno jer je postao modni detalj. Ipak, bio je to predmet otmenosti i nije ga mogao nositi svako. Rimske gospođe nisu volele ni suncobrane, ni kišobrane. One su volele da se skrivaju zaogrnute pelerinama (kabanicama) sa kapuljačom. I na antičkim vazama vide se ti predmeti koji imaju ovalni, loptasti ili ravan oblik. Stihom:“Kad po lepom vremenu hodaš, ponesi, zlu ne trebalo, svoj kišobran“, rimski pesnik Marko Valerije Marcijal, koji je živeo u prvom veku, ostavio je zapis o postojanju kišobrana.

51488df2d9a466c151ca427e8a74ae3e

Srednjovekovni nemački vitezovi nosili su velike kišobrane od našivenog platna, zategnute kao kupole. Na vrhu je bila figura anđela, a klobuk žlebom pričvršćen o bočnu dršku. Sedeći na konju pokrivenih slabina, u pancirnoj odeći i pod šlemom, oni su izgledali kao jahači apokalipse, izazivajući strah posmatrača.

U 16.veku papa i mletački duždevi kao znak dostojanstva nose jednu vrstu suncobrana ili kišobrana, kako ko to vidi. On je obeležje gospodstva i u Španiji i Italiji. Postaju čak i opsesivni predmet, o čemu svedoče putopisci. Lagan, nakićen motivima cveća ili galantnim prizorima, širi se Sredozemljem, a kao miraz u Francusku ga donosi Katarina Mediči. Prve Parižanke koje su nosile ovaj modni predmet nazivali su „gospođe amrelke“. Upravo ga pariški majstori i ogoljuju, odbacuju suvišne ukrase.

Takvog ga prihvata cela Evropa. Muškarci nisu voleli ni suncobrane, ni kišobrane. Zbog bojazni da ih sredina ne ismeje, muškarci su izbegavali ovaj „nedostojni ženski“ predmet. To potvrđuje i vojna uniforma:osim u Engleskoj, u mnogim formacijama sveta, korišćenje kišobrana nije bilo dozvoljeno.

105392

U masovnu upotrebu, kišobrani ulazi u Engleskoj u 18.veku. Izvesni Džonas Harvej bio je prvi koji je sa ovom napravom kao ugledni džentlmen izašao u javnost. Bilo je to, kako su precizni engleski hroničari zabeležili, baš 1750.godine. Gospodin je bio trgovac i ovaj predmet otkrio je u zemljama Dalekog istoka gde se koristio vekovima. Ali kada je Harvej prošetao ulicama Londona sa kišobranom, ne samo da je bio ismejan, već su ga neki čak i gađali kanenjem. Niko nije ni slutio da će ovu „krpu na žici“ kako su je nazivali posprdno, mnogo kasnije, britanski diplomata lord Čembrlen, stalno nositi sa sobom. Bili su to kišobrani skladnog izgleda li prilično neprikladnme težine.

Godine 1805. na dršku kišobrana ugrađena je poluga za savijanje u željeni ugao. Model, nazvan „za svaki slučaj“ iz 1870. namenjen je bio za oba pola, štitio je i od sunca i od kiše. Na šiljak su čak, oprezni Englezi, pričvrstili i mali gromobran. Kišobrani privezani za rame omogućavali su,pak, slobodne pokrete. Novi način odevanja omogućio je razdvajanje kišobrana i suncobrana. Sve do tada upotrebljavani su sivi, namenjeni i za kišu i za sunce. Smanjenjem obima za čak 30 santimetara 1928. godine omogućeno je korišćenje takozvanog platnenog kišobrana. Bila je 1935.godina kada se pojavio kišobran za žene nalik na muške, s rukohvatom od bambusa. Zbog vlažne klime proizvodnja kišobrana najrazvijenija je u Velikoj Britaniji, a i broj kupljenih, posle Kine, najveći je na svetu.

Brian smyth singing in the rain

I u našim krajevima i suncobrani i kišobrani u svoje vreme su bili statusni simboli građana. Presvučeni svilom, ukrašeni čipkom, sa resama i kićankama, nosili su se u 18. i 19,veku u Vojvodini, potom u Beogradu, a onda i u svim većim varošima. Kišobran je, o čemu svedoče i fotografije, bio ukarsni, velevaroški deo nošnje između dva velika rata.

U biroima za nađene stvari i danas su najzastupljeniji kišobrani. Ima ih najrazličitijih oblika i dezena, neki stoje godinama, davno zaboravljeni. Danas je moderno govoriti kako je kišobran omraženi predmet, niko ne voli da ga nosi iako kreatori tvrde da je veoma šik, uz mantil, tašnu i cipele. Ipak, većina se odlučuje za one jeftine, one za smotati, one koje niko ne žali ako ih zaboravi negde uz put, u prevozu ili prodavnici ili zaboravi da ga je i zaboravio. Ne znače gotovo ništa. A svojevremeno su su bili i ubojito oružje jer se sečivo skrivalo upravo u kišobranima koji su bili deo muške mode. U Italiji je otvoren Muzej kišobrana. Vreme automobila potpuno je promenilo odnos prema ovoj spravi. Nema više ni majstora koji su po ulicama za kišnog dana uzvikivali ono čuveno: „Popravljamo kišobrane“. Pa, ipak, kad bacite pogle na olovno nebo, prvo čega se setite je upravo kišobran. Uzdahnete i ponesete ga. Ako zatreba.

kišobrani4

Mnogi gradovi danas su kao deo urbanog ambijenta promovisali „viseće kišobrane“ iznad ulica, šetališta, terasa kafana. To stvara hlad, doprinosi raspoloženju zbog vedrih boja, a služe i da se „sakrijemo“ od prvih kapi kiše dok šetamo. Zgodno deluje. Svi pod zajedničkim kišobranima.

Indira Hadžagić  

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

avgust 2020
npusčps
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

5255528
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
970
3499
10227
52361
161456
5255528

Vaš IP: 3.228.10.34
2020-08-13 10:27