БИЛА ЈЕ 2019.ГОДИНА: КАКО САЧУВАТИ ПАМЕТ ОД НАЈЕЗДЕ СВЕГА

  05 januar 2020

Категорија оних који су „страначки“ ниђе, баш је ниђе! Хоће ли обилазак Стањевина повећати број туристичких ноћења? Парадокс је кад „Министаркама“ то платиш с буџетске ставке за Дан општине. А онда се појавио Армин Синанчевић, спортски јунак овог града и државе.

У 2019.годину ушли смо са буџетом већим за 70 милиона динара у односу на 2018. Власт рекла „реалан“. Опозиција „неуравнотежен“. Могло би бити „реално неуравнотежен“ или „неуравнотежено реалан“. У сваком случају, видело се, џаба паре, нема ко да „кречи“. А још мало неће имати ни за кога. Сви одоше некуда. Било куда, само нек се иде, јер нема се рашта остајати. Просечна плата не мрда са дна државног просека. Чу, просечна. Ако и до минималца добаце ови што работају. Умрло 436 суграђана, рођено 318 беба. А биће попис становништва. Ето, ономад оне 1981. у Пријепољу било 47.000, а по задњем из 2011. свега нас 36.000 прекостало. Пријепоље је толико становништва имало 1953. Снег је падао крупан у јануару. Ђаци у Бродареву до школе иду преко залеђене писте. Нико ништа не чини годинама. Онда хапшење у Центру за социјални рад. Пријепоље се стаде „ибретити“ по друштвеним мрежама. Коментар, коментаре стиже и престиже. Коалицијска заседања, хоџе на асафалту у протесту да се „поштене хануме“, како их назва члан Општинског већа, намах пусте. Пустише их. А Апелациони суд потврди пресуду да ханума не испуњава услове да буде директорица споменуте социјалне установе. Суд ради свој посао, а власт свој. Ханума седи како седи, власт коалиционира како коалиционира. Година прође, дан никако, што би рекао глумац.

Ih Bila je 13

У граду све ређе људе срећеш. Слабо ходе. Све више затворених дућана. Мало шта још подсећа на пријепољски амбијент на Главној улици. Осим те „Књижаре“ која се ништа није променила још из времена корзоа, кад је Пријепоље личило на град. Постала је мала породична прича Вујачића. Троје љубазних, насмејаних људи одржавају присност у малом граду. Баш као и мајстор Драган Тришић који је дошао из Београда да наследи ујакову златарску радњу на главној улици. Прича, како некад није било важно како се зовеш већ образ.

У том ће ти се на јавној продаји наћи ни мање ни више него пакет комплекса. Ђутуре! Што комплекс на Јабуци, што комплекс Хотела „Милешево“. Закука „јавност“. Не, наравно пријепољска, њој свеједно, него она стручна, те пресави петицију: не може, бре, да се „арчи“ Меморијални центар, пионири, народни хероји, тек тако, ђутуре. И да видиш, стручна јавност допринесе да барем један комплекс спасимо, да не оде у бесцење. Показаће се да ће други бити продат за 18,5 милиона, све са двоспоратним хотелом, поносом лимске долине пре 40 година, где су некад стајале таписерије врхунске уметнице, а које нико не спомиње (биће да краси нечије станове или подове), базеном, терасама, спортским теренима, паркингом. А био процењен на 106 милиона динара. Шта је процена данас, реално? Ништа. Само да те „ископлексира“.

Ih bila je 6

Онда речено да више нема адреса са оним „б.б“ већ да што пре „иментује“ сваки путељак, стаза и богаза, о улицама да не говоримо. Важна је тачна адреса јер технологија не познаје „без броја“, а нема поштара да нађе НН лице по чувењу. А шта је дати 1000 имена намах? Реално ништа. Седне комисија један дан и „намишља“. Шта зна технологија. А јавност пријепољска? Чу, пријепољска јавност. Епидемија грипа продужила распуст за седам дана. Нека ђеце кући. Научиће се. ЈКП“Лим“ купило дизалицу да скида и ставља новогодишње украсе. А и онако за јавну расвету. Не знам само чему та расвета, кад ноћу нико не пролази. Мрклотина. То се све затвара ко да је, да простите, глухо доба на селу, па чељад око огњишта се збије, прича староставне приче, а вуци завијају. Но, срећом, та „лед расвета“ не троши много. Рекоше да је јединствени бирачки сисак сад повезан са матичном књигом умрлих. Нема више „друштва мртвих гласача“. Оно, проредило се друштво и онако. За ово за шта се гласа, довољно је и друштванце. Њихово. У Дому културе „Тарзан“. А где су нам туристи? Не расте број туриста (према статистици „ноћевало“ код нас само 38 странаца), најмање у овом делу Србије. А сваке године расте број „ангажованих“ у Туристичкој организацији за коју се из буџета изваја све више новца. Имамо семафор у срцу града. Што то нешто јавност изазва. Просто ко да им се по стомаку онако „забурљеха“, па да извинете, све то по семафору. Таква то јавност. А Стањевине? Е, због њих смо ми, а не због туризма били на ТВ. Шта смо ми смећа побацали! И не види се док дроном нам нашу срамоту не снимише. Сви се зачудили. Пријепољци највише. Другачије из дрона изгледа, него нако. Дронирани смо се после повлачили под друштвеним мрежама, сликали нас сви медији, долазиле екипе, организовали и дебате. Добијала новинарска пера у екологију умочена и награде. Рекло би се да те Стањевине ту преко ноћи освануше да нас осрамоте. И да тога само код нас има. А оно ђе крочиш, сметлишта дуж путева, коридора, река, потока, скијалишта, базена, аква паркова, бања, зграда, школа...Нешто то тако овде воле, зар. У Гостуну се гради савремени гранични прелаз на граници која је постављена 2006. Јопе, на време. Ако буде имао ко да прелази.

Ih bila je 5

У том ће и пролеће. За суфинансирање рада цркви и верских заједница из буџета 2 милиона динара. Нека. Али поставише одборници питање: што се јопе кречи џамија у Буковику кад је већ окречена? Па, зато што јој је намењено за кречење 375.000 динара. Што би рекла реклама: „Ко кречи, кућу лечи“. Него, кречара имамо, још прекостало али до кадрих кадрова ваља заровити подобро по партијским списковима. Тако све го „ведејац“. Односно, где затреба, ти в.д. постави. Имамо тако ведејце на све стране. Све то врши дужност, не патише. За кога? За партију. За кога? За коалицију. Мошеш ли? Могу. Умеш ли? Умем. Сви све. Реално, а што не би могло, кад се Пријепољцима највише узбурљеха у стомаку кад виде семафор, па то пршти на све стране по семафору. Уљоска све незадовољна јавност. А највише се обрадује успесима Влада Дивца. Велики кошаркаш у Кући славних.

Ih Bila je 3

А финалиста квиза „Слагалица“ на државној ТВ био Југослав Ратковић из Кучина. Пољопривредни инжењер, 41 година. Никад није радио у струци. Не треба, зар Пријепољу пољопривредни инжењер. А Југослав квизовима чува памет од најезде свега. Јер, вели, осећа се промашено. Још верује да је његов задатак да буде вредан, поштен, одговоран, па ће, уз стручност коју доказује дипломом, некоме бити довољно да га прими у радни однос. Страначки је ниђе, а та категорија је данас баш-ниђе!

Школа у Великој Жупи захваљујући пола милиона донаторских евра доживљава своју ренесансу. Обнавља се, кречи, нов намештај, терени, технологија за 200 ђака. Само нема уличне расвете до школе. Не стиже на дугачки буџетски списак “капиталаца“. Поплаве нас заобиђоше. Паде снег по планинама у сред маја. А на лето запалише се Стањевине. Због њих, не због туристичких лепота, ми одмах на ТВ. Одмах се сјате оштра новинарска пера умочена у еколошке пројекте вредне неколико милиона динара. Ваља и да се базди на Стањевине за те паре из тих еколошкиох фондова. Да је дати да се изгради депонија од тих пара из тих еколошких фондова што се дају да разна пера умачу и за дебеле хонораре цмачу екологију. И тако већ деценијама. А да нам Стањевине не повећају број туристичких ноћења? Ето ти атракције. Све ме ово све више подсећа на Бекета и „Чекајући Годоа:“Види ово ђубре, вечито сам у њему“.

Ih bila je 2

А шарамповски мост? То не смеш ни споменути јер се јавност намах разлије по мосту. Систем не може да подржи те изливе по друштвеним мрежама. Мост се гради. И градиће се. А кад се сагради биће мост. Неће више бити прекида у обиласку круга око Пријепоља и Пријепољци ће да се врате свом одржавању здравог духа у телу, које ће, освежено пуним кругом, повратити своју здравину. Неки изражавају сумњу да ће им тело и дух дочекати тај мурад. Е, па, сад, то је тако са сваким роком. Кружиће они који прекостану.

Смањује се број незапослених. По више основа, рекла би пријепољска надалеко чувена јавност која увек говори гласно шта мисли. Неки природном селекцијом, а неки без обзира и обазирања одабраше да се не јаве свака три месеца да им овере чекање, већ одоше да „ударају стиропор“ по немачким фасадама. Свима добро. Статистика презадовољна смањењем броја, а бројеви задовољни немачким платама на „бауштелу“.

Био Дан општине. Дошла ТВ. Није због Стањевина,. Због културе. Да народ ђипа испред Дома културе који није обележио 40 година од када је као репрезентативно здање у диртектном ТВ преносу отворен као Дом револуције. Тад био балет. Саден „Министарке“. Репертоар је богат, сав стао на један носач звука са кога је грмело до добоку у културно-забавну и свечану општинску летњу ноћ:“Дупли џек место керозина, млада сам пуна живота, још тражим свог пилота, кажу ми да сам ко авион, треба ми мушко, треба ми шампион“. Има и ова:“Око нас моралне наказе, око нас црне хронике, свет без логике, ал ја нећу да се бојим док те волим јер кад анђели падну, ђаволи се дигну. А ова:“ Опет пиће форсирам, да ли да рескирам, то ме стресира, све ме стиже, па ме спушта, па ме диже. Пара, пара , парадокс“.   Пријепољска култура ђе је? Еве је. Ко платио „пара, пара, парадокс“? Ми. Са буџетске „ставке“. То се зове „парадокс“. Или што би рекла женска музичка група „Министарке“: „Туто комплето“.

Ih Bila je 9

А одборници шта радили, шта радили? Радило, радило. Неки дођу па оду, неки дођу да не оду, неки оду да не дођу. Али гласа се. Имамо потентне одборнике јер је потенцијал неопходан да би се могло за 4 сата 32 тачке проћи.

Ih bila je 4

У сред лета, по граду лежали отровани пси. Стравичан призор о коме нико од надлежних није био обавештен да се догодио. Нема кривичне пријаве за кривично дело за које је предвиђена затворска казна до годину дана.

Ih Bila je 8

Отвори ли се рудник? Не. Коме се дају субвенције да имају халал и остале сертификате?Шта је туристички потенцијал? Сопотница. Је ли ко видео преко каквог моста треба да прођу туристи? Није? Фале даске. Кад оно буду какву мини хидроцентралу градили они што се намерачише баш на Сопотницу, можда ти инвеститори подаскају мост, да ми из буџета не трошимо? „Пара, пара, парадокс“, отпевале би буџетским парама осокољене „Министарке“.

Ih bila je 12

Школа у Доњим Бабинама после пола века више није матична. Има само 11 ђака. Школа у Бродареву обележила свој први век постојања. Из буџета за медије издвојено 9 милиона динара. Шта је ту „пара, пара, парадокс“, што би отпевале „Министарке“? За медије из Новог Пазара, Ужица и Прибоја из буџета једне од најисромашнијих општина у Србији издвојено преко 6,6 милиона динара, а највише пара за ове локалне дали порталу који нема запослених новинара. „Пара, пара, парадокс“. Туто комплето! Што би рекле „Министарке“. А пољопривредни шампион Наил Бјелак вели:“Не можеш ништа постићи за ноћ, само да одеш у затвор“. А „Министарке“?! Аљиновићи више нису матично подручје. Није рентабилно. Остали само „исписи“, нема уписа у матичне књиге.

Ih bila je 7

У години 2019. медији се сазивали да „сниме“ да је Дом здравља добио „колор-доплер“, Болница најсавременији „апарат за анестезију“. Први је вредан 3,5 милиона динара, други 4,8 милиона динара. ЈКП“Лим“, после 10 година, набавило 143 контејнера. Уложило 4,4 милиона динара својих пара.

И била би то година као и многе. Поједена од скакаваца. Да није Армина Синанчевића, дечка из Бродарева. Има 23 године. Почео је да баца куглу 2015.године. Онда је добацио до норме за Светско првернство. Хитац од 20,74 уврстио га је међу балканску елиту у историји овог спорта, а нашао се међу само још троје атлетичара који су успели да својим резултатом заслуже наступ на Светском првенству. А у Дохи, тај дечко у квалификацијама, пред светском атлетском елитом, бацио је 21,51 сантиметар, нашао се међу 12 најбољих бацача кугле данашњице, добацио до сна свих спортиста: до норме за Олимпијске игре у Токију. То је највећи успех једног спортисте од како је ова касаба настала.

Тако је великим сјајем Пријепоље осветлио на мапи света широки осмех Армина Синанчевића. То је обележило 2019.

Индира Хаџагић

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Polimlje 2021 FTN 300x300

Marketing

petar pan markica

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

januar 2021
npusčps
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

6036810
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
5220
12699
5220
152588
162833
6036810

Vaš IP: 184.72.102.217
2021-01-25 22:27