Новогодишњи интервју ДРАГОЉУБ ЗИНДОВИЋ: ДРЖИ МЕ ЕНТУЗИЈАЗАМ ДА ЋЕМО ЗАПОЧЕТО ЗАВРШИТИ

  06 januar 2020

„Већина крупних инвестиција има вишегодишње фазно финансирање јер их није могуће у једној грађевинској сезони завршити с обзиром на компликовану процедуру, од пројектовања, добијања дозвола, спровођења јавне набавке, одабира извођача, трајања грађевинске сезоне. Зато буџетска година бива веома кратка“, каже Зиндовић. А како види годину која долази, који су највећи проблеми, зашто у Пријепољу нема страних инвеститора и да ли је рад власти баш он затворио за јавност?

Годину која је на измаку обележили су догађаји које грађани оцењују на свој начин, представници коалиционе власти имају своје виђење, а опозиција даје своје квалификације. Разговор са председником општине Драгољубом Зиндовићем зато смо и почели питањем да ли би 2019. за ову локалну заједницу оценио као успешну или неуспешну?

-Не прихаватам сувопарне епитете. Нисам ни задовољан, ни незадовољан. Незадовољан сам степеном реализације али задовољан почетком реализације великих пројеката и држи ме ентузијазам да ћемо започето и завршити.

Тај ентузијазам заснован је на којим чињеницама? Шта је реализовано у 2019. што би сте истакли?

-Већина крупних инвестиција има вишегодишње фазно финансирање јер их није могуће у једној грађевинској сезони завршити с обзиром на компликовану процедуру, од пројектовања, добијања дозвола, спровођења јавне набавке, одабира извођача, трајања грађевинске сезоне. Зато буџетска година бива веома кратка. Завршили смо у потпуности Спортску дворану у Економско-трговинској школи, надградњу спрата на згради Општинске управе, довршили семафорску сигнализацију код Дома културе, нови прикључак на магистралу на Коловрату, у највећем обиму завршени су радови на путу Коловрат-Сељашница у дужини од око 7 километара који имају пет фаза. Имали смо у здравству велике инвестиције, набављени су модерни апарати, санитетско возило, интервенисало се на објектима у Бродареву и на Коловрату, реконструисана је фабрика за прераду воде, урађена је канализација на Коловрату, односно Беглицима и Котањској, рађено је више путних праваца у месним заједницама. Настављена је реконструкција моста у Шарампову без учешћа општине (вредност 216 милиона динара), избарн је извођач радова за санацију обалоутврде и шеталишта у Шарампову (вредност 800.000 евра). У току је израда пројекта за затварање Стањевина и пројекат за изградњу трансфер станице за ове четири општине. У току су завршни радови на унутрашњости зграде Општинске управе.

Међутим, инвестициони планови се не остварују, односно буџетски план улагање се не остварује већ годинама. Зашто?

-То се односи само на путну инфраструктури, иначе су сви корисници буџета измирени редовно, што значи да је реализовано 90 одсто планираних буџетских средстава. Проблем велики је са извођачима радова, неки планирани путеви су неприступачни, негде се јављају нерешени имовински односи после више деценија. Расположиви извођачи- асфалтери, тренутно немају кадровских капацитета.

Како се онда јављају на тендере?

-Одустану или одлажу али им ми то толеришемо, не утужујемо их јер имамо само три такве грађевинске фирме. Путеви Ужице и Путеви Нови Пазар имају 6 милиона евра уговорених радова, касне јер раде у свим суседним општинама. Нововарошка фирма такође није заинтерсовано много, ради и она у већини општина, а локална фирма има лоше оцењене радове од стране надзорних органа. Дакле, тај део буџетских средстава не бива реализован и остаје да се надам да ће у 2020.години ове фирме имати веће кадровске капацитете те ће моћи да заврше започето и јаве се на нове тендере.

Да ли у овој области постоје уцене?

-Како мислите уцене? Од кога?

Системско уцењивање.

-Ми имамо појаву да се извођачи који су конкурисали на тендеру жале надлежној комисији и то на тендерску процедуру, а то зауставља поступак избора извођача.

Реч је о више жалби. Колико?

-Има их 10-15 и односе се на путне правце и то је вредност од 80 милиона динара која је стопирана.

Који су највећи проблеми који с е преносе у 2020.а који су у надлежности локалне власти?

-Сви проблеми у општини су у извесном смислу наши проблеми јер је општинско руководство дужно да их решава да ли у оквиру својих ингеренција или уз помоћ надлежних институција. Највећи је питање одлагања и управљања отпадом и у сучају наше читири општине то је преузела Влада Србије и министарство, предузевши ове године и конкретне кораке и имамо три пројекта која су у току: санација Стањевина, изградња трансфер станице и регионалног центра у Новој Вароши.

Ни корак није направљен у правци решавања саобраћајног хаоса због недостатка јавних паркинг места. Зашто?

-Прикупили смо информације за концесију. Сада на тај начин уступамо јавни превоз, а пробаћемо да то учинимо у наредној години и са јавним паркингом јер имамо простор за јавну гаражу ако нађемо партнера. Има заинтересованих људи из Новог Пазара и Сјенице који у Немачкој већ раде так посао у неколико градова.

Очекујемо у наредној години два велика пројекта: пут до Милешеве и пут од Шарампова до Ивања. То подразумева и решавање питања канализације. У току је изградња и Спортске дворане на Коловарту.

Зашто у Пријепољу нема страних инвеститора, ама баш никог, за разулику од суседних општина, односно Србије у целини?

-Ми имамо „домаће странце“. Компанија МДГ запослиће 300 нових радника, то су млади људи који говоре стране језике и имаће плату која је већа од државног просека. То је фантастично. Ту је и Нићифор Аничић из Јужноафричке Републике који на фарми у Аљиновићима има већ 100 грла говеда. Ту је Трендтекс. Истина, у Прибоју има страних улагача јер су они имали велике капацитете ФАП-а. У Новој Вароши нема. Ми смо далеко и од центара, ауто-пута, неке инвеститоре не бих ни пожелео да дођу ако долазе само због јефтине радне снаге. Неке наше фирме проширују капацитете, учествују у приватизацији и било би добро да то има и ефекта у запошљавању, односно да се одрази и на буџетски приход, а не само да буде распродаја основних вредности. Било би добро да наши привредници више цене домаћу радну снагу јер би се смањио и одлазак.

Зашто има толико вршилаца дужности на појединим важним местима. Да ли то указује да нема довољно квалитетних кадрова?

-Нешто је силом прилика, стицајем околности али је истина да нема довољно квалитетних кадрова и мислим да ће управо кадрови бити велики проблем ове општине, стручна радна снага такође.

Каква је перспектива Пријепоља? Људи масовно одлазе, пре свега млади.

-Хоћу да верујем да ће се подизање стандарда у ширем окружењу одразити и на нашу средину. Информације данас стижу брзо, можемо се образовати у великим срединама али и путем интернета и зато верујем да ће нове генерације уочити и предности мале средине.

Које би то биле, на пример?

-Недирнута природа, чист ваздух, квалитетна вода. Миграција ће бити као што их је увек било али људи се и враћају. Умреженост је данас свеопшта, све је ближе монденским местима.

Ваши политички опоненти сматрају да сте баш ви затворили за јавност рад власти, да се одлуке доносе у уском кругу појединаца и да на њих директно Ви утичете. Да ли Ви имате такву перцепцију?

-Политичке одлуке доносе делегирани представници који имају делегирана овлашћења да доносе одлуке. Ја сам само један од њих. Намећем своје предлоге са образложењем и често сам у прилици да ја тражим предлоге од сарадника него што их они нуде. Немојте мислити да је лако реализовати пројекте. Треба много личне снаге и ентузијазма јер и кад други посустану, председник нема на то право.

Шта сматрати највећим неуспехом као председник општине?

-Нисма задобољан односом многих појединаца који под фирмом општег добра заступају искључиво лични интерес и спремни су на невероватну опструкцију. Никада нисам претпостављао да таквих има толико.

Индира Хаџагић

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

jul 2020
npusčps
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

5096165
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
402
4064
402
54454
134040
5096165

Vaš IP: 34.239.167.74
2020-07-13 03:14