Limska regata:VAŠAR NA VODI

  12 jun 2020

Limska regata ove godine je odžana u skraćenoj verziji. Zbog niskog vodostaja Lima splavarenje je trajao nešto duže od uobičajenog. Regata nosi ekološku poruku i promoviše zaštitu reka.

Međunarodni rafting spust niz brzake Lima je, zbog pandemije, organizovan na znatno kraćoj deonici od uobičajene, od manastira Kumanica do Petrovca. Ova tradicionalna sportsko-turistička manifestacija, prethodnih godina trajala je tri dana, a rafteri su se u etapama spuštali od Plava do Berana, zatim od Berana do Bijelog Polja, da bi treći dan vodama Lima uplovili u Prijepolje na plažu u Petrovcu, u dužini od 130 kilometara.

regata 11

Prema rečima Nebojše Svičevića, direktora Turističke organizacije Prijepolja, koja je jedan od organizatora regate, učestvovalo je petnaest plovila, odnosno ukupno oko 150 članova posade i pratećeg osoblja sa vozilima, što je za četiri godine od kako je na čelu TOP-a najposećenija regata.

“Limska regata je adrenalinski izazov, koji je po uzbuđenju koje nudi rafterima odmah iza splavarenja rekom Tarom. Žao nam je što ljudi iz Crne Gore nisu bili u mogućnosti da se ove godine druže sa nama. Mi imamo dugogodišnju saradnju i srdačno ih očekujemo sledeće godine da zajedno nastavimo ovu tradiciju na Limu.To je jedan vašar na vodi, revijalnog je karaktera i lepa je prilika da se jedan dan ispuni avanturom u prirodi. Gosti su zadovoljni i mislim da će poneti lepe uspomene a siguran sam da će preko društvenih mreža napraviti jednu pozitivnu priču iz našeg kraja. Pozivam naše sugrađane da se, kada im dođu gosti, obrate našim rafting klubovima i iznajme čamce sa skiperima i svom potrebnom opremom i rodbini i prijateljima poklone jedno nezaboravno iskustvo”, rekao je Svičević.

AR Regata foto 3

Direktor Svičević najavio je izgradnju rafting centra na plaži u Petrovcu. Kako kaže projekat je osmišljen da plažu u Petrovcu pretvori u “zborno mesto” gde će rafteri moći da se presvuku, odlože stvari koje im nisu potrebne za splavarenje i da se, sa tog mesta, zapute u Kumanicu, a po završetku raftinga da se odmore i uz osveženje nastave druženje.

Kao i svih prethodnih godina i 21. ekspediciju splavara predvodio je Dragoljub Simović - Sima, predsednik planinarsko – sportskog kluba Kolovrat. On je i najzaslužniji za okupljanje splavara, koji pohode ovaj kraj kako bi iznova doživeli adrenalisku avanturu na brzacima Lima.

regata 12

”Sve je počelo tako što nam je prijatelj iz Lajkovca obezbedio tri vojna desantna čamca, a od naše Civilne zaštite posudila smo još dva. Te, prve godine, učešće na regati uzelo je 57 splavara sa prostora bivše Jugoslavije koji su na raspolaganju imali samo 12 pojaseva za spasavanje, koje su po našim nacrtima, šili radnici Tekstilnog kombinata i Irisa“, priseća se Simović.

Manifestacija je iz godine u godinu rasla i postala je turističko- sportska znamenitost ovog kraja. Četvta Limska regata bila je jedna od najmasovnijih i okupila je 500 učesnika.

“Ove godine zbog niskog vodostaja malo duže smo putovali skraćenom deonicom od Kumanice, negde oko 32 kilometra, ali smo se zato duže družili i bolje upoznali. Nije bilo previše uzbudljivo u adrenalinskom smislu, međutim imali smo više vremena za uživanje u nešto mirnijoj reci i da bolje osmotrimo Kumaničku klisuru sa strmim obalama visine i preko 500 metara. Regata je jedan nezaboravan doživljaj, ne samo u avanturističkom smislu, već i u kulturnom. Povezujemo gradove Polimlja, koji su riznica naše šarene kulturno-istorijske baštine. Tu specifičnost gradova kroz koje prolazimo, pokušavamo da približimo rafterima. Nadam se sledeće godine regati u punoj dužini, od Plava”, kaže Simović.

Limska regata nosi ekološku poruku i promoviše zaštitu reka i to je ono gde treba staviti akcenat kada pričamo o regatama . Prema rečima Nataše Milivojević predstavnice Svetske fondacije za prirodu, ogranak Adrija, zaduženu za rečni biodiverzitet, koja već deset godina splavari Limom, pored turističke i sportske promocije, podizanje svesti stanovništva i ukazivanje na značaj reka i ono što nam reke pružaju treba da bude prioritet ove i sličnih manifestacija.

“Bez čiste reke nema ni turizma ni sporta, a onog trenutka kad ostanemo bez rečnog toka mi ćemo izgubiti i zdravlje. Naše reke su devastirane, ne samo otpadom, već ih se uništava i kroz izgradnju malih hidroelektrana. Poslednjih decenija širom sveta se dešava da ekonomija na brutalan način gospodari prirodom i to trebamo menjati kroz ovakva druženja i kasniju zajedničku ekološku saradnju”, istakla je Milivojević inače predsednica ekološkog udruženja “Rzav” iz Arilja, koja je na ovogodišnju regatu došla sa posadom Raft eko kluba “Accent” iz Tuzle.

AR Regata foto 4

Limska regata prva je manifestacija koju nakon popuštanja mera koje je Vlada Srbije uvela zbog korona virusa, organizuje TO Prijepolje. Nakon raftinga, Turistička organizacija za 12. jul planira “Kosačku mobu“. Kosači će se ove godine, po šesti put okupiti u Kamenoj Gori. Reč je o etno-turizmu kojim se od zaborava čuva tradicija ručne kosidbe. Moba se organizuje u saradnji sa udruženjem “Majkina duša“. Dok je za za 17,18. i 19. jul zakazan šesti Jadovnički ultramaraton na koji se već prijavilo preko 200 učesnika iz cele Evrope.

Tradicionalnu „Limsku regatu“ organizuju rafting klubovi iz Plava, Andrijevice, Berana, Bijelog Polja i Prijepolja uz podršku Turističkih organizacija.

A.R.

ANTRFILE

rr

Turistička organizacija Prijepolja svoju ponudu bazira na gostima koji vole aktivan odmor ispunjen avanturom u prirodnom ambijentu. U narednom periodu planira da školske objekate u seoskim zajednicama koji su prešli u vlasništvo opštine Prijepolje prilagodi turističkim potrebama. Radi se o isturenim odeljenjima osnovnih škola u kojima deca više ne pohađaju nastavu zbog malog prirodnog prirasta.

“Objekte ćemo jednim generalnim projektom pretvoriti u turističke kampove odakle bi polazile vikend ture. Recimo jedna ruta bi podrazumevala kamp u Donjim Stranjanima odakle bi, nakon noćenja, nastavili ka Gornjim Stranjanima, pa preko Miloševog Dola u Aljinoviće gde bi bio drugi kamp. Vlada Republike Srbije je, u okviru Akcionog plana 2020-2025. godina, donela odluku da se u Kamenoj Gori izgradi turističko-sportski kompleks. Radi se o objektu sa 80 ležaja i terenima za male sportove. Mi smo uradili dokumentaciju i poslali smo je nadležnom ministarstvu, međutim projekat je zbog vanrednog stanja prolongiran. Finansiranje projekta obezbeđeno je preko IPA fonda Evropske Unije”,rekao je direktor Nebojša Svičević.

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

avgust 2020
npusčps
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

5256671
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
2113
3499
11370
53504
161456
5256671

Vaš IP: 54.160.19.155
2020-08-13 18:23