Priznanja: SELKA SADIKOVIĆ NAJBOLJA

  26 novembar 2020

Nagrada za najboljeg mladog istraživača za oblast društvenih nauka za 2020. godinu koju dodeljuje Filozofski fakultet u Novom Sadu, pripala je Selki Sadiković, rođenoj u Prijepolju, doktorantu psihologije. Prošlog meseca odbranila je temu doktorske disertacije koja će biti prva tog tipa u zemlji, u kojoj povezuje gene i produkte šest vrlo specifičnih gena sa strukturom ličnosti kod ljudi.

Nagrada se dodeljuje jednom godišnje za oblast društvenih i oblast humanističkih nauka(dve ravnopravne nagrade). Ono što se boduje na konkursu za mladog istraživača jesu naučnoistraživački doprinos (u vidu objavljenih naučnih radova, organizovanja naučnih seminara, panel diskusija), relevantnosti naučnog rada, predstavljanja akademske zajednice i samostalnosti u radu. Posle čestitki izuzetnoj Selki Sadiković, koja ostvaruje briljantne rezultate, pitali smo za „Polimlje“ neke detalje vezane za nagradu. Šta je to ocenjivano?

-Do sada imam objavljeno skoro 20 naučnih radova u prestižnim časopisima od međunarodnog značaja i skoro 50 saopštenja na domaćim i internacionalnim skupovima. Članovi tima sa kojima sam koautor na tim naučnim radovima, dolaze sa različitih strana, odnosno iz Hrvatske, Nemačke, Velike Britanije Italije, Amerike i stvarno imam tu čast da sarađujem sa ljudima koji su „face“ u nauci i od kojih mnogo može da se nauči. Deo sam Centra za bihejvioralnu genetiku sa Univerziteta u Novom Sadu koji sprovodi prvu blizanačku studiju u zemlji. Deo sam tima koji je formirao Registar blizanaca, prvu nacionalnu bazu tog tipa koja sadrži u ovom momentu informacije o preko 1600 blizanačkih parova i njihovih roditelja i braće i sestara. Tokom prošlog meseca odbranila sam temu doktorske disertacije koja će biti prva tog tipa u zemlji, u kojoj povezujem gene i produkte šest vrlo specifičnih gena sa strukturom ličnosti kod ljudi.

Tokom vanrednog stanja sa svojim timom sam sprovela jedan od prvih projekata volonterske nauke kod nas i svakako prvi iz oblasti psihologije. Realizovali smo dnevno praćenje emocionalnih rekacija stanovništva na pandemiju COVID19, uz pomoć naučnika-volontera, odnosno građana koji nisu naučnici, a koji su zainteresovani za istraživanja. Volonteri su postavljali pitanja u anketama za koja su smatrali da su važna i adresiraju probleme sa kojima se zajednica u kojoj oni žive suočava, promovisali su istraživanje i rezultate, ali i motivisali ispitanike da svakodnevno popunjavaju ankete. Njihov doprinos je ogroman jer smo svi, i naučnici i volonteri, pokazali ogroman entuzijazam da bismo bolje razumeli ono što nam se dešava i pomogli građanima da što lagodnije prođu kroz period krize.

Tako da se planovi za dalje nadovezuju na ono što sada radim i što sam radila – nakon što odbranim doktorsku disertaciju, planiram da se dalje posvetim volonterskoj nauci i projektima za naučnike-volontere, jer smatram da je partnerstvo između naučnika i zajednice u kojoj rade ključno kako bi se pokrenula istraživačka pitanja koja su za društvo zaista važna. Principi otvorene nauke kojima pripada i volonterska nauka važan su mehanizam demokratizacije nauke jer omogućava da vrhunski naučni rezultati budu dostupni i na razumljiv način predstavljeni ljudima, kaže Selka.

Ne možemo a da ne pitamo o nagradi, koliko je motivaciona?

-Meni ova nagrada lično jako znači, iako naravno u nauci nema vrhunskih rezultata bez dobrog tima, a naš tim je pod rukovodstvom fantastične prof. dr. Snežane Smederevac, koja je i moja mentorka na doktorskim studijama. Naučno-istraživački proces je dug i nekada se čeka i godinama na valjane rezultate. Biti naučnik je vrlo specifičan poziv, jer zahteva stalno odricanje, stalnu posvećenost i učenje i neprestano preispitivanje sebe i onoga koliko vrediš, zbog čega je nekad teško održati samopouzdanje, pogotovu kada si mlad i na početku karijere i stalo ti je da se dokažeš. Zato ovakva nagrada predstavlja za mene vetar u leđa da je ono što radim prepoznato i u nacionalnim i u međunarodnim okvirima, i da sam istraživački „na pravom putu“.

Selka Sadiković bila je jedan od sagovornika u projektu „Sudi predrasudi“ koji je prošle godine realizovao List „Polimlje“ a koji je podržalo Ministarstvo za kulturu i informisanje.

Indira Hadžagić

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Polimlje 2021 FTN 300x300

Novogodišnje čestitke

Marketing

petar pan markica

panama markica 1

visus markica

soni markica

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

januar 2021
npusčps
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

5968043
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
1880
3761
27145
83821
162833
5968043

Vaš IP: 3.232.133.141
2021-01-16 09:50