„ЈОНОВИЋ ГРАДЊА“: ЈУЧЕ, ДАНАС, СУТРА: ОД ВИЗИЈЕ ДО ПОСЛОВНОГ УГЛЕДА

  16 januar 2021

Данас „потпис“ овог грађевинског предузећа стоји на низу репрезентативних објеката, који су понос власника Сенада Јоновића.

Да визија, ,која се „изродила“ из оне старе сентенце да „нужда закон мења“, може постати стварност, речито говори пример грађевинског предузећа „Јоновић градња“. Прича о томе како је „Јоновић градња“ градила свој углед и како је израњала на тржишту као предузеће које је данас респектабилно у пословима грађевинарства, је уједно и прича о две супротстављене животне идеје које су се „среле и заволеле“.

Власник Сенад Јоновић, није ни сањао да ће се бавити овим послом. Као текстилни техничар није себе препознао у грађевинарству, нити је мислио да ће се „дохватити“ ничега што је теже од лепршаве тканине. Ипак је сплет околности хтео да Јоновић свој радни век започне мешајући бетон и заокружи га на грађевини. Прво као обичан физички а потом као помоћни радник за грубе грађевинске радове, до власника угледне грађевинске фирме.

„Нисам себе проналазио у том послу, радио сам и чекао да криза прође“, каже Јоновић.

Али, криза није пролазила а он није желео да чека дуго. Обрео се на немачким бауштелима где се први пут сусрео са термо фасадама. Посао му се временом допао а када је у његовој глави дошло до професионалног сазревања, до тог „споја“ , емоције и економске исплативости, потрудио се да ову, тада потпуно нову, технику термо изолације, савлада до савршенства. Успут и друге радове на грађевини. Са већ добро испеченим занатом и искуством, 2001. године враћа се у Пријепоље где са крајњом озбиљноћу почиње да се бави овим послом. Био је то бум, нешто потпуно ново код нас тако да је Сенад Јоновић имао пуне руке посла. Данас је уградња термо фасада веома важна делатност којом се бави фирма Јоновић градња.

Први озбиљан грађевински посао добио је на изградњи Бакија хануме медресе, 2006. године када је и регистрована „Јоновић градња“. Онда су почеле да се нижу пословне понуде тако да данас „потпис“ овог грађевинског предузећа стоји на низу репрезентативних објеката углавном на територији Златиборског округа. То су куће по систему „кључ у руке“ зграде, виле, хотели, вртићи, верски објекти, објекти на туристичким дестинацијама а инвеститори „Јоновић градње“ су како приватна лица тако и установе и институције, школе, верске заједнице, хуманитарне организације...

Последњи посао се приводи крају, то је изградња прве, како инвеститори воле да је зову, паметне зграде у Пријепољу, на репрезентативној локацији Валтерове улице. Градитељи се понекад емотивно вежу за неку грађевину, То се догодило и Сенаду Јоновићу.

„Најдражи објекат ми је ипак, изграња приступних стаза до Савине воде и испосница, у врлетном кањону Милешевке. То је био грађевински врло изазован посао и разликовао се од свих које смо изводили пре и после тога. Поносан сам на све што смо тада урадили у складу са пројектованим задатком Завода за заштиту споменика културе“, каже Јоновић.

Као потврда успешности „Јоновић градње“ зидове модерно опремљене канцеларије овог грађевинског предузећа краси безброј захвалница задовољних инвеститора али и низ сертификата који „Јоновић градњу“ сврставају у ред малобројних препоручених извођача у Србији или оних којима произвођачи материјала гарантују да предузеће Јоновић гради у складу са њиховом технологијом.

Да би стекло поштовање и овакве референце „Јоновић градња“ од почетка свог рада има високе критеријуме у приступу послу. Не само што се придржава стандарда квалитета већ се одлукује добром организацијом посла, поштовањем рокова а оно што их посебно издваја од осталих је педантност у послу. Јер кад Јоновића мајстори напусте градилиште, после њих не остане ни папирић који треба склонити.Ни у објекту ни около.

Грађевински посао јесте одговоран, захтеван и озбиљан, каже Сенад Јоновић, јер сва организација мора да тече беспрекрно од „темеља до шљемена“, од набавке материјала, етапа градње, распореда мајстора...

Надавно је велики терет обавеза са плећа власника скинула његова наследница, кћерка Самра Капур, дипломирани архитекта Београдског универзитета, која је преузела све организационе послове. Када стекне лиценцу, на чему предано ради, преузеће и пројектантске обавезе. До тада се Самра са успехом бави дизајнирањем ентеријера.

Своју будућност „Јоновић градња“ види у отварању линије за производњу грађевинског матерјала и бетонске галантерије, клупица, жардињера, разних украса али нагласак ће бити на изградњи монтажних кућа чије време, сматра Сенад Јоновић, тек долази.

Грађевинарски хлеб, каже он није са седам кора.

„Напротив, сваком младом човеку бих поручио да добро испече неки од заната, молеско – фасадерски, керамичарски, водоинсталатерски... и да се не плаши да ће остати гладан. Посебно сада када у грађевинарству више не постоје немогући подухвати, када за све имају модерне машине, нови материјали, савремена технологија“.

А „Јоновић градња“ не заостаје за тим трендовима. Прати грађевинске токове и улаже у технологију тако да у свом машинском парку има сву модерну механизацију која може да олакша, убрза и унапреди рад. Води се рачуна и о захтевима тржишта, како би „Јоновић градња“ успешно могла да се укључи у сваки грађевински изазов. А таквих је још много пред овим перспективним предузећем поузданог власника.

М.Цмиљановић

Memnuna Cmiljanović

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

FTN Polimlje 300x300

Marketing

petar pan markica

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

mart 2021
npusčps
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

6232954
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
1596
12662
1596
1596
157226
6232954

Vaš IP: 3.236.175.108
2021-03-01 10:47