U PROLAZU:SADNICE ZA PO GLAVNOJ ULICI

  20 mart 2017

Vreme je sadnica, a ovo je poljoprivredni kraj koji se „bacio“ na voćarstvo svih oblika i dezena. Fino. Ali da li je sadnom materijalu mesto baš na glavnoj ulici makar i za pazarna dana? Da smo se opredelili za stočarstvo da li to znači da bi „materijal“ doterali u tor na Valterovoj?!

Zbog neshvatljivog zanemarivanja ili ignorisanja ili nepoštovanja ili nepoznavanja urbane kulture, pazarnim danom od vakufskog mosta do Velike džamije stanje je neizdrživo. Parkirani automobili svuda i na svakom mestu, a naročito po trotoarima bez sankcija, automobili u pokretu, raznorazna opošljavanja, stvaraju haos koji najviše smeta upravo kupcima i prodavcim, ako je od kupaca nešto i ostalo. Zujanje automobiliziranih asova okolokole, pa na Valterovu oko pijace, neizdrživi je napad na pešake. Već smo predlagali, a i mnogi građani godinama, da se na ovom delu Valterove subotom od jutra do zatvaranja pijace zabrani saobraćaj jer je suvišan, a da dostavna vozila to obave u vreme otvaranja pijace. Dobro, to je umesno predložiti i dobro je da ima gradjanske inicijative. Takođe je umesno da se prostor pijace i onaj neposredno uz njega, takođe otvori za kupoprodaju i izlaganje robe. Ali koje robu?!Pod kojim uslovima?!

Pijace su ukrasi grada, daju mu određeni šarm, pod uslovom da to ipak bude „kontrolisana“ svaštara jer urbani život, život grada, podrazumeva kultivisanost i kontrolu. I prvo i drugo je bitno da bi se sprečio haos.

Pazarenje, odnosno kibicovanje baš kao i kupovina, pogađanje i „pregovaranje“ su deo neodoljivosti kupovine po pijacama širom sveta. Ipak bi u svemu morao da postiji barem maleni, uljudni red. Jedan od njih je šta i kako prodajemo, gde i šta ostaje posle „osipanja“ pijace.

Tako je početak marta obeležila invazija sadnica svih vrsta koja je preplavila trotoar i to baš na Valterovoj i to baš na udarnom delu. Nije se moglo ni primaći trotoaru. Dobro. A onda, kad se pijaca razišla, ostali su otpaci u obliku gomile granja iza prodavaca sadnica. Pitanje je da li je sadnom materijalu mesto baš na trotoaru Valterove, ako se zna da su i okolne ulice uz pijacu dobrim delom subotom u funkciji prodaje proizvoda. Možda je svom tom sadnom materijalu mesto ipak malo „višlje“? Pa da se posle sve što ostane od otpada pohrani u obližnji kontejner? Ovako, subotom popodne posle pijace ovaj deo grada izgleda kao mini deponija, sve dok komunalci ne očiste.

Nekako je sasvim nepristojno i nekako primitivno i bahato raditi kako se kome ćefne, kako ko hoće, kako mu se namerači. Ipak, malko reda, malko usmeravanja, malko organizacije. Jeste da su se gotovo svi raspoloživi ljudski resursi ove opštine usmerili ka poljoprivredi , da dominira voćarstvo svih oblika i dezena, da je sve manje onih kojima se ima šta prodati jer svi proizvode isto, još banana ima nešto šansi ali...Ali da smo se opredelili kao planinski kraj za stočarstvo, da li to znači da bi „materijal“ doterali u Valterovu, pored pijace?! Bi, čini se i niko se ne bi ni „nakomrdio“ od onih koji bi trebalo da se bave svojim poslom. Izvolte, malko se baviti. Vlast je uspostavljena, izbori su završeni pre godinu dana, bome je vreme da i službe koje „po opisu posla“ ne zavise ni od kakve vlasti, već primaju platu zato što su servis građana, malko intenziviraju svoje „beležnice“ i presaviju tabake. Da se uvede malo reda u mentalitet „može mi se“, „šta fali“ i „nekadera, šta smeta, bogoti“!

Samo urediti, pravila odrediti i poštovati ista. Zna se ko određuje

pravila po kojima se onda u jednoj lokalnoj samoupravi ponaša. Pa...

Vreme je.

I.Hadžagić

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

jun 2020
npusčps
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

4922495
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
3083
4071
14824
14824
131342
4922495

Vaš IP: 3.230.154.129
2020-06-04 23:36