Завршена осма седница Скупштине општине: КО ТО НАМА „КРОЈИ“ ИЗВЕШТАЈЕ

  28 april 2017

Извештаје за прошлу годину на седници подносили в.д.директори установа које се финансирају из буџета, иако су многи именовани тек у октобру на та места. Шта се радило у Дому културе минулих лета? Ко је све био „туристички“ третиран? Безрезервне похвале за рад в.д.директора Дома здравља Др Сеаду Поровићу

Ни један од предлога за допуну дневог реда који је поднела опозиција није усвојен, па је на осмој седници, која је одржана у четвртак, 27.априла разматрано једанаест тачака које је предложила председница Скупштине општине Стана Марковић.

Док је опозиција тврдила да се поново налази простор за „удомљавање“ и „збрињавање“ партијских узданица, па се дефинише место заменика секретара Скупштине општине први пут Статутом општине и усаглашава са њим и Пословник Скупштине општине, коалиција на власти сматра да је то законски оквир који омогућава такву систематизацију радног места и да то омогућава да у случају спречености секретара, не буду доведени у питање послови које обавља и који су неопходни за припрему седница и законско доношење одлука Скупштине општине.

Поред ове тачке дневног реда, све остало су били извештаји о раду у 2016.години установа које се финансирају из буџета. Осим наративних и описних који „разастиру“ постигнућа, ту су, дакако, далеко занимљивији финансијски делови тих извештаја. Али, авај! Прошла је била изборна година, а то значи, једни директори до пола, а потом други, два три месеца до краја године. Неки од директора су поднели оставке како би остали стално запослени у тим установама. Ко је правио извештаје о раду установа којима се из буџета издвајају дестине и десетине милиона динара? Вршиоци дужности именовани само два месеца пре истека извештајне године?!

Сложили су се неки одборници да ово баш и није најсрећније решење да вршиоци дужности директора који се тек упознају са „материјом“ односно радом појединих установа и тим областима уопште за које су изабрани да врше директоровање, подносе извештаје, док директора који су то били неколико година или добар део прошле, а који су смењени или дали оставке, нигде нема да прозборе коју о раду и прама куда одлазише и како. Да ли онда, извештаје, посебно финансијске праве рачуноводствени радници по тим установама, по већ устаљеној пракси и шемама?! Одговор није експлицитно јасно дат али би се могло и тако нешто закључити.

Ипак, на рад неких установа није било примедби. Реч је о Музеју и Библиотеци где су директори остали непромењени и за чији ангажман стижу похвале. Није ни на рад Дечјег вртића „Миша Цвијовић“. Упућене су похвале јер се захваљујући донацији Турске развојне агенције почело са доградњом простора, али уместо очекиваних 160.000 евра, ипак је ТИКА определила 104.000 евра што је „скресало“ неке планове.

Ни о Центру за социјални рад није било много дискусије, ни о Црвеном крсту. Ради се, дела се, чини се, спроводи се, дели се. Социјала је социјала.

Све саме похвале одборника и опозиције и већине добио је за рад др Сеад Поровић јер је за пола године, од како је именован на место в.д.директора заиста, како рекоше, много урадио, много тога практичног покренуо и организовао. Па, ипак, в.д.стање му је продужено јер, иако је био расписан конкурс за директора, према упутствима Министарства за здравље све је стопирано због новог Закона о здравственој заштити који ће подразумевати и нову организацију здравствених установа у Србији.

Оно што се и очекивало је да ће бити ипак расправе када се пред одборнике „разастрло“ деловање у Дому културе кроз форму извештаја. Вршилац дужности директора Р.Коругић рече да није ништа фризирано, да је предочио стање, да многи рачину нису адекватно попуњавани, да има проблема око репрезентација, дневница, службених путовања, да су уговори који су потписивани са закупцима простора у Дому културе нејасни, да неких и нема, да су неки плаћали кирију, да неки нису никако и да је Надзорни одбор донео одлуку да се ангажује државни ревизор како би се проверило пословање ове установе. Сумња се у злоупотребу положаја и ненаменско трошење новца претходника.

„Па што га онда запослисте за стално“, пита опозиција. Занимљиво да су неки одборници владајуће коалиције сматрали да такав извештај не треба усвојити јер би требало пре да се неким радњама позабави Јавно тужилаштво али није тако сматрала већина. Супротно. Тако јасан извештај, који ништа не „фризира“, истинит и отворен баш треба усвојити, а осталим работама нека се баве надлежне институције и нека се пред јавношћу нико не оптужује док се кривица не докаже. А да има свашта у том Дому где је култура, има, сложили се сви. Има тога и више година, не само у претходне две, од када се много тога јавно спочитава и указује и упире на директора чије су имановање управо омогућили неки одборници тадашње опозиције која је сада на власти. Ко је шта потписивао, где су слике, намештаји, инструменти, колико износе трошкови мобилних телефона, колико је коме шта плаћано, коме није, који су рачуни „нејасни“...Има тога и то све уназад да се ходи од директора до директора, па да се стигне до...Нико не зна докле се може стићи ако се крене ићи уназад да се претресе све везано за Дом културе. А Коругићу, садашњем в.д.директора, за кога поједини одборници опозције упорно тврде да нема ни одговарајућу стручну спрему, нити и један дан рада у култури, те да не задовољава ни један од основних критеријума који су законом предвиђени, да би уопште могао да буде и в.д.директора, коалиција на власти сматра да треба да се пружи шанса јер „види се помак у културним програмима“.

Какав се помак види у раду Туристичке организације још нико није изричито рекао, али в.д.директора Н.Свичевић је поново за говорницом демонстрирао свој „осебујни“ приступ комуникацији и сликовитост речника, те је и он „разастирао“ разне уговоре који су потписивани са појединим фирмаама за разне услуге. Повезаност актера је очигледна, судећи по Свичевићу, а опозиција је веома оштро реаговала и затражила да председавајућа прекине овакав начин иступања споменутог вршиоца дужности директора. Но, Свичевић се није дао омести, пред камерама је „листао“ разне рачуноводствене картице када би неко од опозиције поставио питање његовог финансијског наступања током последња два месеца од када је дошао на то место у Туристикој организацији.

Жучи много, извештаја доста, помињања поштења, погађате, на претек, резултата не знамо колико има јер о њима нико не збораше за већину тих установа. У мању торбу, у мању торбу све стане, говорило се и говориће се, боме, изгледа, засвагда овде. Мустре се преписују са доласком сваке нове мустре која лако схвати да је иста као и претходна само са новом „керицом“ за отпочињење хеклераја.

Сви извештаји су усвојени, Скупштина општине ће имати заменика сектерара први пут од вишестраначја, односно први пут за 27 година. Др Сеад Поровић ће бити вршилац дужности Дома здравља и наредних месеци.

Осма седница Скупштине општине Пријепоље завршена је за један радни дан.

Индира Хаџагић

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

jun 2020
npusčps
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

4927018
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
886
3670
19347
19347
131342
4927018

Vaš IP: 3.231.226.13
2020-06-06 08:40