ИНТЕРВЈУ „ПОЛИМЉА“ - Драгољуб Зиндовић, председник општине: ОВО ЈЕ ГОДИНА ПРИПРЕМА ЗА РЕАЛИЗАЦИЈУ ВЕЛИКИХ ПРОЈЕКАТА

  29 maj 2017

„Сарадња коалиције на власти је коректна. Прошлу годину и почетак ове обележила је сурова зима због које смо издвојили велика буџетска средства. Наслеђено стање није било сјајно, имали смо много проблема. У току је реализација више пројеката. Пријепоље мора бити отворен град“, каже председник општине Драгољуб Зиндовић

 

Прошла година је била у знаку избора, Пријепоље је већ у јуну добило нову коалициону власт. За председника општине изабран је Драгољуб Зиндовић, који је већ имао један мандат на тој функцији. Повод за разговор била је годишњица од избора, тешкоће које са собом увек доноси „изборни и постизборни период“. Колико се све то брзо савладавало како послови не би чекали или бивали пролонгирани?

Зато је и прво питање упућено првом човеку општине управо било везано за оцену претходне године.

-Претходних десет месдеци потрошили смо на преузимању власти и конституисању локалне самоуправе и републичких органа. Морали смо и нашу динамику да прилагодимо конституисању Владе Републике Србије и њених тела и органа. Било је неопходно сагледати стање, извршене и створене обавезе као и пресек стања у јавним предузећима, установама и институцијама. Стање није било сјајно, затекли смо бројне проблеме који су тражили ургентно решавање као што су измиривање обавеза у Дому културе и ЈКП“Лим“ јер су претила утужења. Због лошег планирања за 2016.годину недостајала су средства за плазе запослених. Није то било лако обезбедити с озбиром на законска ограничења. Део смо санирали у 2016.години али кредитна задужења и неизмирене рачуне морали смо пренети у 2017.годину.

Морали смо да се суочимо и са озбиљним проблемом код започетих пројеката, а пре свега водоснабдевања Бродарева. Јавност је нетачно обавештена да је пројекат завршен, што није тачно. Било је техничких недостатака које смо морали отклонити како би се обезбедила употребна дозвола. Нека техничка решења, на основу релевантних мишљења стручњака, сматрамо да нису добра, да су проузроковала кварове и ти објекти још нису у функцији. Потрошили смо доста времена и пара да би, надам се, до лета пустили сасвим у функцију тај нови објекат, а време ће показти да ли је власт пре нас одабрала најбоље решење за водоснабдевање Бродарева.

Такође, није могло бити настављено реализовање пројекта водоснабдевања насеља Равне јер није била прибављена сагласност, нити дозволе за планиране радове. Дакле, ми смо све што је било планирано за 2016.годину урадили тамо где није било законских препрека. Сви започети пројекти везани за сарадњу са министарствима су завршени, успели смо да наставимо реализацију капиталне инвестиције и радове на Спортској хали у Бродареву. У току је и реализација тендера за изградњу Спортске дворане у Економско-трговинској школи, инвестиција је вредна преко 100.000 евра.

Прошлу годину, односно њен крај али и почетак ове, обележили су ледени дани који су трајали незапамћено дуго у нашем крају. То је, свакако, утицало и на неке активности?

-Заиста нам је сурова зима донела много проблема и однела доста буџетских средстава. Али успели смо да превазиђемо ту вишемесечну праву елементарну непогоду. Штаб за ванредне ситуације је био у сталном заседању, обилазио се терен, све службе су биле максимално приправне, организовали смо даноноћна дежурства и ја се, ево и сада захваљујем свима на несебичном залагању да избегнемо озбиљне последице.

Питање решавања проблема депоније и измештања са локације у Стањевинама покренуто је са „мртве тачке“. Какве су информације?

-Све започете активности су у току. Радимо у више праваца, активирани су сви релевантни субјекти, односно министарства, донатори и Завод за заштиту природе. Ја инсистирам да се прибаве све, чак и формалне дозволе, како би могли да решавамо прблем на потпуно транспарентан начин. Стање је наслеђено, проблем је вишедеценијски и ја се заиста надам да ће ова власт успети да га реши.

Изградња пута Коловрат Сељашница је једна од капиталних инвестиција. Докле се стигло?

-Ову годину обележавају припреме за реализацију заиста великих пројеката кроз расписивање тендера. Путни правац је уговорен, успели смо да обезбедимо део средстава из Министарства за привреду и ових дана очекујемо и потписивање уговора. То је огромна инвестиција, радиће се у три фазе, а вредност прве је 200 милиона динара, са новим укључењем са магистралног пута и кружним током.

Да ли сте кружне токове планирали можда и на ужем подручју града? Семафори постају озбиљан проблем.

-Нисмо размишљали у том правцу за сада јер би то, рецимо у Вакуфу, захтевало решавање комплексних техничких питања. Али смо потписали уговорт за семафорски систем код новог моста и улице Нијазије Мусабеговића. Нама је заиста , ту сте у праву, озбиљан проблем настао са семафорима. Они су стари преко 40 година, за замену сијалица одлазило је око 60.000 динара, без гаранције. Расписујемо тендер да се осавремени уређај и да има гаранција барем две године.

Мења се улична расвета. То је велики помак ка уштеди, у складу са европским тенденцијама.

-Тако је. У току је тендер. За уличну расвету смо издвајали озбиљна средства за ову општину. Само за одржавање то је било годишње преко 7 милиона динара, а не може да се провери и контролише. Посебна средства су издвајана за потрошњу електричне енергије. Сада смо захтевали од онога који буде градио лед расвету гаранцију на више година, односно да преузме трошкове одржавања за тај период. Уштеда је око 50 одсто, с тим што се систем контролише, као и потрошња која се прилагођава ноћном режиму.

Грејање града на био масу је још један велики пројекат. Шта можемо очекивати јер су котларнице у лошем стању?

-Разговори су у току и очекује се почетак реализације. Биће изграђена барем једна, а ја се надам и две котларнице на био масу и према проценама стручне комисије то ће бити велики подухват, велика уштеда и решиће бројне проблеме, смањити загађивање.

У току је и тендер за реконструкцију општинске зграде. Коначно ћемо имати пристојну градску кућу, онакву каква и доликује Пријепољу. То је улагање од 20 милиона динара и ми ћемо реализовати оно што се већ годинама преноси кроз планиране инвестиције.

Ипак, јавни паркинг се готово не спомиње, односно јавна гаража, а стање у саобраћају је потпуно хаотично.

-Слажем се да је стање хаотично и да је алармантно али добра вест је да смо убрзали израду Детаљног плана регулације за Шеховића поље која је започета пре две године. Приводи се крају и то ће решити питање приступних саобраћајница и паркинга. У оквиру нових саобраћајница биће нових паркинг места, а планирана је и изградња јавне гараже. До краја лета биће завршен тај урбанистички документ и кад имамо плански документ имамо и могућност да одмах приступимо откупу земљишта.

Водовод у Лукама још чека на реализацију. Када ће бити настављени радови?

-Према информацијама до краја ове недеље потписујемо уговор о великој донацији са Министарством за финансије и европским фондовима и друга фаза изградње водовода у Лукама биће настављена. То је вредност од 230.000 евра и радови ће почети током ове грађевинске сезоне.

Да ли сте разговарали, евентуално, о наставку изградње пута кроз кањон Милешевке ка Сјеници, да би ишли у сусрет аутопуту?

-Нисмо званично разговарали на ту тему јер још није сасвим прецизирана траса од Пожеге до Бољара. Према мојим сазнањима има још иницијатива, па се надам да ће нова траса ипак обухватити Златибор, што значи да ни Пријепоље неће остати „слепо црево“. Ја верујем и да ће бити реализована озбиљна прича о реконструкцији пруге Београд-Бар јер је то заиста од великог значаја за Пријепоље али и за Србију и Црну Гору.

Како оцењујете сарадњу коалиционих партнера?

-Ако би требало да је оценим једном речју, онда би то била реч-коректна.

Рекли сте ми у разговору јесенас да неће бити никакве трговине. Ипак, има ли је ?

-Заиста мислим да није реч о трговини функцијама већ више решавању препрека на реализацији већ постигнутих коалиционих договора. Препреке су везане за законске измене или ограничења а некада и због новонасталних околности.

Проблем Дирекције није адекватно решен. Још траје, иако је формално донета одлука о оснивању Јавног предузећа. Очигледно не функционише.

-Ми смо имали намеру да Дирекција настви да функционише као јавно предузеће али су многе околности указале да то неће бити добро јер је постојала могућност да надлежно министарство смањи износ средстава која добијама за укупан број запослених, пошто се из буџета не могу више финансирати плате у том предузећу. Зато смо били принуђени да одаберемо ново решење, да формирано одељење при Општинској управи јер ми не можемо да се одрекнемо износа који имамо на име бруто плата осам запослених. Мислим да је ово решење потпуно адекватно јер ће се новоформирано одељење бавити тим пословима.

Иако су законски прописи јасни кад је реч о запошљавању у јавном сектору, ипак опозиција тврди да се стално агажују радници по установама и да примају плату партијски чланови. Да ли је то тако?

-Нема запошљавања, нема новог запошљавања. Ако се људи радно ангажују то је на одређени период, најчешће су замена за одсутне раднике. То је заиста мали број људи на тим повременим пословима. Ето, у ЈКП“Лим“ нико није отпуштен, можда двоје, сви и даље раде по уговору о делу.

Да ли да очекујемо формирање кабинета председника? Да ли сте одабрали сараднике?

-Ја нисам стручан за све области, послова је много и треба ми помоћ стручних и квалитетних људи. Многи то и сада раде али на пријатељској основи, многи ми помажу, консултујем се за припрему документације, много је области и проблема. Да ли ћу се одлучити за сараднике из редова запослених или професионалце из одређених установа, не знам али то неће бити запошљавање на неодређено време. Људи ће бити ангажовани по потреби за одређене области.

Каква је сарадња са Владом Републике Србије и министарствима?

-Биће још боља када се формира нова влада јер су били председнички избори. Нема никаквих проблема, имамо добру сарадњу са свим републичким инстанцама као што је Пријепоље и имало. Обновили смо сарадњу са пријатељским градовима Кеницом, Свиштовом и Колашином. Мислим да је то неопходно и већ се виде резултати. Наши швајцарски пријатељи су одмах послали донацију. Пријепоље мора бити отворена средина за све и морамо све учинити да проширимо круг пријатељских општина и градова.

Индира Хаџагић

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

jun 2020
npusčps
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

4927143
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
1011
3670
19472
19472
131342
4927143

Vaš IP: 3.231.226.13
2020-06-06 09:39