ИНТЕРВЈУ“ПОЛИМЉА“: Стана Марковић, председница Скупштине опшштине: ПРИЛИЧНО САМ ТОЛЕРАНТНА АЛИ ПОСЛОВНИК МОРАМО СВИ ПОШТОВАТИ

  12 jun 2017

„Изазов је да седница протекне у мирном и демократском духу, без конфликата, без увреда, да покажемо да седнице могу да буду другачије него раније, да се дискутује по дневном реду, а не као на поселу“, каже Стана Марковић

Прошла је година дана од конституисања новог сазива Скупштине општине, са мањим бројем одборника и новом коалиционом већином. До сада, одржано је осам седница. Много или мало, питамо на почетку председницу Скупштине општине Стану Марковић.

-Поред тих осам одржана је и једна свечана седница поводом дана општине. Пратимо план и програм рада и у припреми су девета седница и свечана седница паралелно. Седнице се заказују по потреби, због усвајања аката, одлука које предлаже Општинско веће, наравно и сама Скупштина општине али до сада су све одржане углавном у складу са приоритетима и потребама.

Имали сте искуство као потпредседница Скупштине општине. Колико је то помогло да сагледате врлине и мане председавања?

-Свако искуство је драгоцено и много ми је помогло јер сам од 2008. до 2012.била потпредседница, а то је био прилично турбулентан период, седнице су биле веома тешке, бурне, много тога се дешавало, трајале су дуго, број одборника је био већи и то ми је помогло да свој рад организујем што боље.

Шта је највећи изазов за председавајућег Скуштином општине?

-Изазов је да седница протекне у мирном и демократском духу, без конфликата, без увреда, да покажемо да седнице могу да буду другачије него раније, да се дискутује по дневном реду, а не као на поселу, да не може да прича ко шта хоће, него да се поштују тачке дневног реда. Изазов је да се постигне да се кључне ствари усвајају једногласно и драго ми је да смо имали такве ситуације. Било би добро да их буде што више, посебно кад се доносе одлуке о битним питањима за квалитет живота грађана у овој општини. За мене је идеал постићи консензус о питањима која су битна за функционисање локалне заједнице и да се тиме руководе одборници јер су их бирали грађани да штите њихове интересе.

До сада нису доношене неке битне одлуке, није било ни довољно времена али једна јесте. Имамо заменика секретара Скупштине општине, што до сада никада није била пракса. Опозиција је негодовала. Колико је заиста било неопходно мењати Статут и Пословник ради дефинисања овог новог радног места?

-Истина је да се чуло доста критика што смо изменили Пословник и омогућили тиме постављење заменика секретара јер, наводно, секретар нема много посла, седнице нису тако честе и да тај посао може радити било ко. Не може јер да је тако не би било законом прописано да то буде дипломирани правник са положеним стручним испитом за рад у државним органима. Дакле и то говори да је то место важно и не стоји да нема посла јер секретар комуницира са свим установама, министарствима, општинским службама, мора да прати да ли су одлуке које се доносе у складу са законским актима. У овом случају заменик је био неминован јер жена која је именована за секретара иде на породиљско боловање.

Једна од најбитнијих одлука која је донета за годину дана је везана за Јавно предузеће Дирекција за изградњу чији је рад морао да се усклади са новим законским решењима. Донета је одлука о формирању новог јавног предузећа али очигледно оно не функционише. Да ли ће се одлука мењати?

-Дирекција за иуградњу као заиста битна тема наћи ће се ваћ на следећој седници, имаћемо став Општинског већа и мислим да ћемо то питање решити јер више нема времена да се чека и одлаже.

Донет је план рада Скупштине општине за ову годину. Да ли је формалан или сматрате да су неке теме незаобилазне и да је мишљење одборника и став Скупштине општине о њима неопходан за даље деловање у појединим областима?

-Мислим да је програм рада важан, да је неопходно да се о неким темама расправља, неке су обавезујуће јер то законски прописи налажу али наравно многе ће се наћи на дневном реду јер су актуелне, јер то намећу ситуације или измене прописа.

Било је примедби да се не консултујете са опозицијом кад припремате дневни ред за седнице. Зашто?

-До сада заиста нисам имала консултације са шефовима одборничких група ни већине, ни опозиције. То не значи да их неће бити. Разлог је што су на дневном реду биле углавном тачке које су биле неопходне због законских обавеза. Био је кратак период да би се могле неке веома важне теме или информације ставити на дневни ред јер за неке које је опозиција предлагала као допуну дневног реда неопходне су припреме материјала и детаљни подаци, често од више субјеката, министарстава и установа и динамика којом одговори стижу не зависи од нас али диктирају и могућност да се неке теме нађу на дневном реду. Ето, сигурна сам да ће се неке наћи већ на следећој седници јер припремамо опсежан материјал за њих.

Опозиција је незадовољна малом минутажом за диксусије и расправу. Да ли се заиста може дискутовати у тим временским оквирима квалитетно и изнети ставове и аргументе којима би се кориговали предложени?

-Ако поредимо број одборника и минутажу са претходним сазивом, време које добијају садашњи одборници је потпуно исто, чак сада има и нешто више времена, можда један минут дуже. За неке тачке које су захтевале детаљнију анализу била је предложене и већа минутажа и било је простора за дискусију, мада и време које им припада неке одборничке групе нису трошиле, иако јавно замерају да немају довољно времена. Може се рационално искорисити време тако што се одборници добро припреме за тачку дневног реда и говоре оно што је битно као њихов став, а обично се прича о разним темама, не ретко о ономе што нема никакве веза са тачком дневног реда. Мислим да смо ипак успели да каналишемо и усмеримо дискусије и да се сада много мање праве дигресије и да се ипак конкретније говори. Мени је циљ да то заиста буде правило јер само тако има смисла предлагати дневни ред и достављати материјале одборницима како би се припремили за седницу.

Сматрате ли да сте као председавајућа толерантни, да ипак остављате простора и за дигресије за говорницом?

-Сматрам да сам прилично толерантна али Пословник који је усвојила Скупштина општине морамо сви поштовати, прва ја, па онда то захтевати од свих осталих и ја ћу се тога држати. Наравно, отворено је увек питање да ли је Пословник добар, квалитетан, да ли одговара свим одборницима али не заборавимо да је тај Пословник примењиван и у претходном сазиву, да ми правила рада нисмо мењали.

Како би сте оценили рад Скупштине општине у претходних годину дана? Грађани су се већ били навикли на немиле сцене на седницама, било је и интерванција полиције, обезбеђења, одлагања, бројних вишесатних пауза, па чак и обрачуна међу одборницима разних врста.

-Мислим да смо створили такву атмосферу да у Скупштини нема немилих сцена и догађаја. Далеко је мирније, опомене изричем заиста у складу са Пословником, али увек уз претходне молбе и упозорења одборницима. Волела бих да не изричем никакве мере и да седнице протичу у духу истинске толеранције, поштовања, разумевања јер смо на неким седницама показали да је то потпуно могуће.

Да ли је смањење броја одборника и нови однос према телевизијским преносима смањио трошкове, да ли је постигнута ефикасност?

-Смањење броја одборника је свакако допринело да се ради много ефикасније, па су и трошкови смањени за једну трећину. Уштедели смо много јер седнице трају један радни дан, тако да су мањи издаци и за директне телевизијске преносе. Рачуница је јасна. Имамо двадесет одборника мање, а дневница је 2000 динара по одборнику. Раније су седнице трајала по неколико дана, отезале су се и месецима. Ми смо седам од осам седница завршили за један дан, уз минималне паузе, предвиђене Пословником. Мислим да то доста говори о квалитету рада. Мени је важно, а мислим да и то доприноси ефикасности, да избегавам као председавајући седницом, да полемишем са одборницима, да тумачим или појашњавам њихове дискусије или ставове. Мислим да председавајући то не теба да ради, да треба да реагује само ако се крши Пословник и правила понашања у Скупштини општине.

Индира Хаџагић

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

jun 2020
npusčps
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

4927007
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
875
3670
19336
19336
131342
4927007

Vaš IP: 3.231.226.13
2020-06-06 08:35