Завршена девета седница Скупштине општине Пријепоље :„ПРОТОЧНИ БОЈЛЕР“

  20 jun 2017

 

Само седам месеци после одлуке о оснивању ЈП за одржавање  локалних путева и јавних површина Скупштина општине донела одлуку о покретању поступка ликвидације јер нема услова за функционисање. Сви радници овог предузећа, односно бивше Дирекције за изградњу, биће запослени у новој служби Општинске управе која ће се бавити пословима из ове области. Усвојен завршни рачун буџета за 2016.годину. Дата  сагласност да ЈКП“Лим“  узме кредит како би наставило да обавља основне делатности.

Како се и очекивало, ни један предлог опозиције о допуни није прихваћен, па је усвојен дневни ред који је предложила председница Скупштине општине Стана Марковић, уз допуну коју је предложило Општинско веће, а која се односила на давање сагласности да ЈКП“Лим“ користи кредит од 10 милиона  динара како би се обезбедила ликвидност.

Ипак, цела седница била је у знаку доношења Одлуке о покретању поступка ликвидације ЈП за одржавање локалних путева и јавних површина које је формирано само пре седам месеци. Показало се, међутим, да овај „наследник“ ЈП Дирекција за изградњу није могао да функционише јер није имао ни кадровских, ни техничких услов,а нити средстава за рад.  Опозиција је подсетила да је управо на то указивала при доношењу одлуке о оснивању  предузећа,  а владајућа коалиција сматра да је дата шанса да предузеће ради јер је као такво неопходно али да је пракса показала другачије и да се није даље одуговлачило како не би настали губици.  Упоредо са доношењем одлуке о покретању поступка ликвидациије, после обједињене расправе, донето је још пет одлука које су директно везане за ову, а то значи да се формира посебна служба при Општинској управи, да се повећава број запослених, мења кадровски план, да се мења и одлука о буџету општине како би се укалкулисале плате за запослене из бивше Дирекције за изградњу. Биле су бурне полемике међу одборницима, анализиран је рад Дирекције у претходном периоду. Неки су то предузеће, без адекватних стручних кадрова назвали „проточним бојлером“, неки „перионицом пара“ али је чињеница да ће уместо  јавног предузећа ове послове радити општинска служба, иако су се многи сложили да је много боље решење јавно предузеће. Да ли је све ово, због нагодби коалиционих партнера и одуговлачења, проузроковало бројне проблеме у граду, да ли се касни са радовима и тендерима, мишљења су подељења, наравно, у зависности да ли је реч о ставу опозиције или коалиционе већине. Наравно, садашња власт није пропустила да подсети да су бројни проблеми наслеђени, да се ништа није чинило како би се створила основа за квалитетан и стручан рад једног овако важног предузећа, већ се калкулисало са политичким кадровањима, махом нестручних особа.

sao2

Усвојена је Одлука о завршном рачуну буџета за 2016.годину,  а као основне карактеристике, председник оштине Драгољуб Зиндовић је навео  велики износ пренетих средстава од чак 100 милиона динара и реализацију од само 90 одсто  што указује да буџет није реално планиран. Није било средстава да се исфинансирају планиране инвестиције, то јест „предизборни списак жеља“ а, с друге стране, ни оно приходовано није могло да се утроши јер за реализацију пројеката нису биле обезбеђене адекватне дозволе.

Надзорни одбор  предложио, Општинско веће усвојило, а Скупштина општине је дала сагласност да се ЈКП“Лим“  одобри  кредитно задужење  за текућу ликвидност. Ово предузеће, како је речено, а о чијим се извештајима у петходних неколико година говорило само у суперлативима, налази се на ивици функционисања јер је реално стање „катастрофално“ како је то рекао члан Општинског већа Милан Гаћевић, наглашавајући да је у минусу скоро 100 милиона, да цене нису мењане пет година,  да се од 2009.године  потпуно неконтролисано запошљавало, по партијским основама и да уместо 119, сада има 150 запослених али то су радници који нису неопоходни, па тако нема ко да износи смеће или ради на поправкама водовода и канализације, што је недопустиво. За стање, садашња власт углавном критику упућује странци која је била 12 година на власти, а то је СДП. Полемике, реплике, опомене, добацивања, препуцавања, оштре квалификације,  размена вербалних еквилибристичких стилских фигура, обележла је ово скупштинско заседање.

Постављена је заменица секретара Скупштине општине, дипломирана правница  Бјанка Нововић.

Према усвојеној одлуци, Пријепоље ће опет на Дан општине, 7.јула, имати прилику да одабранима уручује признања и награде за рад и допринис.

(Опширније у штампаном издању „Полимља“, у петак,23.јуна)  

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

jun 2020
npusčps
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

4927041
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
909
3670
19370
19370
131342
4927041

Vaš IP: 3.231.226.13
2020-06-06 08:54