Шеснаеста седница Скупштине општине: О МАНИПУЛАЦИЈАМА, ПОЛИТИЗАЦИЈАМА, УЦЕНАМА

  25 maj 2018

На предлог Општинског већа одборници расправљали и о Расподели средстава за спорт у 2018.  

  

Расподела средстава у области спорта и штрајк глађу тренера ОК „Бамби волеј“ Адиса Мицановића био је једини предлог за допуну дневног реда већине одборника опозиције (СДП, Двери). Ипак, овако формулисана тачка опозиције није усвојена али јесте предлог Општинског већа да се на седници разматра Информација о расподели средстава за област спорта у 2018.години. Иако је дневни ред другог овогодишњег заседања Скупштине општине имао осамнаест тачака, све је било у знаку ове, на коју се чекало цео дан. У информацији која је током седнице достављена, предочено је да је Одлуком о буџету за 2018.годину планирано да се 25 милиона динара определи за потребе спорта. Први спортски динар, односно 150.000 динара, како је наглашено, додељен је ОК „Бамби волеј“ за посебан програм квалификација за прву лигу.

Комисија за оцену годишњих програма из области спорта примила је од новембра, када је почела са радом, 32 аплицирана програма. До сада председник општине донео је појединачна решења и потписао уговоре са 8 спортских организација. До застоја у реализацији програма са осталим спортским организацијама, како је наведено, дошло је због одбијања ОК „Бамби волеј“ да потпише записник о покретању преговора. Сви одборници који су учествовали у расправи позвали су Адиса Мицановића да прекине штрајк глађу и не доводи свој живот у опасност. Оно у чему су се сложили сви који су учествовали у расправи је да је превелики број спортских клубова, да многи без икаквих резултата аплицирају за буџетски динар и да би требало донети правилнике према којима ће ова општина финансирати само оне клубове који имају све категорије спортиста и који имају реалне шансе да остваре пласмане у одрећени ранг такмичења. Оваква“најезда“ спортских организација, настала је после политизовања Спортског савеза и већ познатих догађаја. Оно у чему се нису сложили одборници који су учествовали у расправи је поглед на узроке који су довели до штрајка глађу тренера одбојкашица клуба „Бамби волеј“ Адиса Мицановића који траје дуже од две седмице.

Опозиција је поставила питање - како то да је овај клуб за 2017.годину из буџета добио милион динара, а за ову годину 50.000 динара, што већ само по себи указује да „нешто није у реду“ . А, према мишљењу опозције, то се догодило јер се Мицановић „усудио да пријави малверзације и незаконите радње“. Тражено је од клуба да врати 170.000 динара као средства која нису наменски потрошена, а то је управо сума коју је „морао“ уплатити фирми за спортски маркетинг, која је у јавности постала позната као „теткина фирма“. Одборници скупштинске већине имали су нешто другачији приказ „случаја“ који је настао и који је стигао и до Народне скупштине Србије, те да, како је казано и пореска управа контролише пословање споменуте фирме. А. Драшковић(СНС) је све назвао „политички мотивисаном ујдурмом“, изнео је низ чињеница којима је желео да представи неспортско понашање Мицановића на одбојкашком такмичењу, те да његов клуб, иако је имао прилику да обезбеди виши ранг такмичења то није успео,а у многоме и због, како рече Драшковић, понашања тренера који је искључиван са утакмица, а за тај квалификациони турнир средства је добио из буџета по посебном програму.

 

33398177 1715985991814922 4429913149805690880 n

С.Тандир (Странка правде и помирења) је, вели, научио да се кроз политику „суочавамо са разним ситуацијама“.

-Неки сматрају да је довољно рећи-Самир Тандир ме рекетира и да ја треба да испуњавам захтеве“, казао је Тандир и споменуо да је реч о фирми „Глобал плус“ али исто тако да је средства споменути клуб добио у јануару 2017.године, а ако је рекетиран, зашто није пријавио све то пре годину дана? Очигледно, сматра Тандир, да су га „пријатељи посаветовали, да је добио да бесплатно користи салу у неким школама за тренинге, да излази у медије“. Тандир сматра да ће све о овоме рећи надлежни органи којима је пријавио Мицановића за клевету.

В.Зиндовић(СНС) је истакао да се са Мицановићем преговарало од првог дана, да је лично председник општине покушао да нађе компромис и нудио решење да из средста којима располаже, определи клубу 500.000 динара и отпише дугове али да Мицановић тражи милион и по динара и не пристаје на другачији договор. Зиндовић је пред јавност изнео и „здравствени картон“ Мицановића, што је изазвало нове полемике, односно опозиција је питала: ко то даје поверљиве податке о пацијентима? Е.Буквић (ДПС) сматра да је Мицановић „мета за поткусуривање“, те да је грађанима јасно да је штрајк „политички исконструисан“, јер је број грађана у„шетњи подршке“ показао колики ауторитег имају поједине опозиционе партије.

И.Фазлић (СДА) је указао да би циљ расправе требало да буде да се убеди човек да одустане од жртвовања здравља и живота, а да се проблем решава пред надлежним државним институцијама.

33367564 1715985891814932 3827043631441641472 n

Члан Општинског већа З.Садовић предочава да чим је оваква тема дошла на седницу Скупштине општине да је јасно да је све исполитизовано и да Мицановићу мора бити јасно да сви који га убеђују да не одустаје од захтева и штрајка глађу одлазе кућама, а да он остаје сам и да није у праву што све ради, јер његова породица и деца трпе притисак, а ништа није вредно тога. Садовић је казао да се криминалне радње не доказују на такав начин, те да представници извршне власти немају механизам да утичу на рад тужилаштва или судства.

С.Марковић, председница скупштине општине је казала да свако јутро убеђује Мицановића да одустане од штрајка, а смтра и да има разлога за сумњу да многи управни одбори у спортским клубовима постоје само формално, да се не састају и немају никакав утицај на рад са децом и младима.

Н.Жунић, члан Општинског већа који је задужен за спорт је упознао јавност да је Општиски правобранилац упутио опомену пред тужбу ОК „Бамби волеј“ да врати неутрошена средства. Мицановић је тражио да се рок за враћање тих средстава продужи до краја ове године. Такође је истакао да у јавности постији фама о успеху овог клуба, а он је претпоследњи ранг такмичења. Такође сматра да је непримерено да деца штрајкују, да деца захтевају да присуствују седници Скупштине општине. Жунић је нагласио да је свако обраћање јавности током претходних дана почињао са апелом Мицановићу да прекине штрајк глађу.

Индира Хаџагић

(Опширније у извештају са седнице Скупштине општине у штампаном издању „Полимља“, 1.јуна)

 

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

jun 2020
npusčps
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

4927179
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
1047
3670
19508
19508
131342
4927179

Vaš IP: 3.231.226.13
2020-06-06 10:05