Скупштинa општине: ХАЛАЛ НАМЕРЕ, МЕДИЦИНА И ПРАВНИ ЛАИЦИ

  29 mart 2019

Из Дома културе вредне слике на реверс дате Дому здравља у Винчи где су се систематски прегледали запослени. У Музеју само етнолог стручно лице. Сви о туризму, а ни једног запосленог туризмолога. За халал сертификат из буџета субвенције Предшколској установи. Већина у Скупштини општине није прихватила захтев опозиције да се спроведе правоснажна пресуда Апелационог суда и смени директорица Центра за социјални рад јер не испуњава услове и именује нови директор. Шта је коме смешно?

Ни један предлог опозиције за допуну дневног реда није усвојен па је ово заседање имало четрнаест тачака дневног реда, допуњеног са тачкама које су предложили председник општине, о ангажовању екстерног ревизора за буџет и Општинско веће о новој мрежи јавних основних школа, према којој је пријепољска општина остала без још једне „матичне“ школе, а то је „10.октобар“ у Бабинама.

Донета је Одлука о покретању поступка за отуђење неизграђеног грађевинског општинског земљишта у Индустријској зони на Коловрату. Према новим прописма, нема више уступања, ни поклањања, ни закупа, већ ваља продати на лицитацији. Реч је о пет плацева, почетне цене око 3000 динара по квадрату.

Иако су пред одборницима били програми рада са финансијским плановима за ову годину установа чији је оснивач општина и које се финансирају из буџета, из неког разлога, многи су излазили за говорницу да хвале „извештаје о раду“. Одборници коалиционе већине преузели су задатак да хвале све, посебно сваког директора. Опозициони су имали по коју примедбу и предлог како би се могло боље. На то би одмах стигла реплика већинских – а што нисте кад сте били на власти! То је у ствари манир који је преовладао у свакој расправи пријепољске Скупштине општине. То подсећање, то алудирање, инсинуације, то смејуљење, па смејање, па добацивање, као оно:знамо се ми, немој да ти ја спочитам шта си ти ономад радио и говорио, чинио и нечинио.Сви смо ми исти, јер кад смо - ко ће ко ми!

Бројни одборници су добронамерни „туризмолози“ , само у Туристичкој организацији нема ни једног са том дипломом. Онда не чуди што се петнает година од оснивања ове организације мењају само директори, а туриста, како закључише одборници, нема. Постало је нормално да претходни „смењени“ директор тужи општину, па добије спор и оде сретан кући са нешто око два милиона динара у џепу. То постаје пракса? Ваља избројати такве спорове, јер су почели да се гомилају, а одговорних за незаконито чињење нема. То је она: кад нам се узмогне-ко ће ко ми! А „потенцијала“ има. Кажу одборници. Виљдивог из свега приложеног и одложеног, а и помноженог и намноженог. Како би рекао одборник:“Туризам зависи од многих других грана“.

20190328 102809

Кад се спомене „халал“ сертификат онда настаје „халак“. Питали одборници опозиције да ли је и зашто је из буџета пребачено Предшколској установи „Миша Цвијовић“ 300.000 динара на име субвенција за „халал“ сертификат кад то никада није чињено, јер нема потребе. Уследило је „претресање“ хабитуса исламског човека, па смо чули по неколико десетина поновљену реч „шизофренија“, од оних који „халале“ „халал“, а упућену онима који „преиспитују“ халал намере.  

Неко од одборника је тражио да председница Скупштине општине реагује и не допусти такву врсту квалификације, непримерену скупштинском речнику и опхођењу. Медицински речник, рекоше, није за лаичку употребу. Но, показаће се да је медицина веома важна, а ваља се „едуковати“ како би се опсежније могли сагледавати домети чињења оних што доносе одлуке, оних што их спроводе и оних што су одговорни за примену тих одлука.

ДОМ КУЛТУРЕ:СЛИКЕ И СИСТЕМАТСКИ ПРЕГЛЕД У БЕОГРАДУ

После шизофреније, одборницу су споменули и систематски преглед. Наиме, тражен је и у форми одборничког питања одговор јер директор из оправданих разлога није био на седници, како то да су радници Дома културе имали организован систематски преглед, што је добро као превентивна мера, али зашто је тај преглед био у Београду, у Дому здравља у Винчи, за који је из пара Дома културе, то јесте буџета, плаћено, према речима одборника, 350.000 динара, а исти такав преглед могао се обавити у Прибоју за суму од 2500 динара по раднику. Но, поред бриге о здрављу оних који се брину за наше културне и уметничке потребе, Дом здравља у Винчи добио је и слике из легата Милешевске уметничке колоније, да окачи по зидовима. Питао одборник В.Томашевић:како је могуће да неко 20 слика велике вредности уступи Дому здравља да висе по зидовима чекаоница?! Нико ништа. Да ли је било „халалосум“ или није, не рече нико. Шта је установљено на систематским прегледима Хипократ не дозвољава да се обнародује. А заклетва је заклетва. Ништа одборници не видеше „невиђено“ у овом трансферу „на реверс“ уметничких слика између Дома културе и Дома здравља. Неки нису ни опазили јер им је стално било нешто смешно. Кикотало се то на сваку ингениозну вербалну бравуру која је врцала од духа али само кад долази од духовитих представника већине. Као оно: ко ће ко ми, халал нам вера, може нам се, јер кад сте оно били ви оно што смо сада ми и вама је све било смехотресно и смеховно. Пријепољска као она Јутутунска јухахаха, омиљеног дечјег песника Чика Змаја. Смешна смеша.

20190328 102946

А Музеј? Музеј има, упути нас в.д.директора, одељење за археологију, историју, историју уметности...И нема ни једног запосленог археолога, историчара, ни историчара уметности. Има на одређено запосленог правника који истражује терен. Како?Обилази, рече директор, куће и пита „ха с врата“, има ли домаћин шта да пријави као музејску вредност, па да се то види, откупи, обогати Музеј артефактима. Што правник обилази? Па, тако партијски додељено. Тако питали и објаснили они што су, рекоше ови сада, и сами тако запошљавали разне по Музеју. Да ли је ко споменуо Мусалу? Јесте. Биће. Запело али биће.

Чекао се план и програм Центра за социјални рад. Директорици је неколико одборника коалиционе већине дало пуну подршку, пуно поверење јер „ништа није урадила мимо закона“ иако у Програму рада и финансијском плану нема ништа везано за „незаконито деловање“. Мало се ту као „прејудицирало“ јер је следећа тачка био захтев петнаест одборника да се донесе закључак о разрешењу и именовању директора Центра за социјални рад, пошто је Апелациони суд донео правоснажну пресуду 19.фабруара ове године којом је одбијена као неоснована жалба тужене општине Пријепоље и потврђена пресуда Вишег суда у Ужицу од 2.октобра 2018.године којом је поништено решење од 13.новембра 2017.године о именовању Сабире Хаџиавдић за директора Центра за социјални рад. Како образложише одборници који су захтевали да Скупштина општина донесе закључак у складу са пресудом Апелационог суда, директорица која је именована нема одговарајуће године радног искуства у струци, што је један од услова за ово директорско место. Циљ  језахтева, како рекоше одборници опозиције, да се правоснажна судска пресуда спроведе. Такође рекоше да сумњају да садашња власт то неће да уради, па су поднели овакав захтев Склпштини општине под претњом кривичне одговорности председника општине и председнице Скупштине општине.

20190328 103010

Председник општине Драгољуб Зиндовић се оградио јер то није његова надлежност. Био је, каже, у Министарству за рад, борачка и социјална питања и државни секретар је њега и члана Општинског већа Сабахудина Хајдаревића уверио да су на време послали докумет који је издало ово министарство, а односи се на давање сагласности на именовање Сабире Хаџиавдић за директора. Суд у Ужицу је тражио од министарства тај документ и навело у пресуди да га министарство није доставило. Државни секретар, међутим, тврди пред споменутим двојцем пријепољске власти, да је све послато на време.

-У недоумици смо, каже Зиндовић, шта да радимо. Нагласио је да је све на Скупштини општине. Још је додао да су познате пресуде које нису могле да се изврше или нису правичне.  Подсетио је и како је Скупштина општине, а на предог Општинског већа, донела својевремено Одлуку о увођењу месног самодоприноса. Из буџета се, због незаконите одлуке, вратиле паре све са каматом, стотинама грађана, укупно 140 милиона динара, буџет је грцао годинама.

Оно јесте. Свако мало, тужи неко општину. Многи, да видиш и добију спор. Они који су обављали послове па им није плаћено, па су „намирени“ уз камате, па они што су их керови изуједали, уз два сведока ,па они што су падали по јавним површинама и ломили удове, па они што им је ономад преко земље прешао пут, а није им плаћено, а и да јесте нема у катастру  укњижено на општину па ти доказуј чије је шта. И тако, има тога. А Општински јавни правобранилац један. Било смишљено и „погађање“ с грађанима. Чим се чује да хоће неко да тужи, позови га да се „нагодимо“. И њему и свима добро. Пуна шака брадице.

Одборници који су захтевали да се примени судска одлука, јер је судска одлука изнад законодавне и извршне власти, инсистирали су да се то учини на овој седници Скупштине општине. Члан Општинског већа Сабахудин Хајдаревић био је незадовољан што се правним питањима баве одборници-лаици. У жељи да упути лаике, Хајдаревић је објаснио да има и ванредни правни лек кроз који се отклањају судске грешке. Подсетио је да су ревносни одборници опозиције који се брину за извршење правоснажне судске пресуде и спровођење закона, исти они који су на седницама Скупштине кад су они били они којима се може јер су власт , именовали за директоре тек завршене студенте и приправнике без икаквог радног искуства. Неки од одборничких лаика, који су сада у опозицији, казали су правнику Хајдаревићу да ванредни правни лек не одлаже извршење пресуде. Тако је „право“ претресено са свих страна. И.Фазлић је испред одборничке групе СДА предложио да се позове Општински јавни правобранилац, а да би било најбоље да директорица поднесе оставку, те да ће они при гласању бити уздржани. Али, пита се скупштинска већина. А она није дала подршку захтеву опозиције да се спроведе правоснажна судска пресуда и разреши директорица Центра за социјални рад и да се именује нови директор.

Досадашњи одборници ДПС Рахим Ровчанин и Елвин Бањица на наредним заседањима биће самостални одборници.

Индира Хаџагић

АНТРФИЛЕ

КРЕЧЕЊЕ ОКРЕЧЕНЕ ЏАМИЈЕ?

Одборник Е.Хоџић , у оквиру предлога за допуну дневног реда, тражио је да одборници и јавност буду информисани о одлуци која је донета у новембру 2018.године којом је 375.000 динара буџетски средстава опредељено Исламској заједници у Србији за санирање џамије у Буковику, односно за термо фасаду. Хоџић је навео да је та џамија већ окречена, да су мештани издвојили средства,па је предложио да се наводи провере и дате паре преусмере за изградњу гасулхане за ово подручје.  

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

jul 2020
npusčps
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

5100198
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
4435
4064
4435
58487
134040
5100198

Vaš IP: 3.235.22.210
2020-07-13 20:11