donacija

Десета седница Скупштине општине: „МИЦ ПО МИЦ, САМО СЕ МИЦ ОДУЖИО“

  29 novembar 2021

То је сликовито казао председник општине  Бабић указујући да „немамо резервну општину, да сви морамо бити добронамерни, да су многи пројекти покренути, да се неки израђују, да су обезбеђена средства, да има пара али да све зависи од наше агилности, односно агилности служби и одговорних који морају да раде свој посао“. Важно је, казао је Бабић  да смо у „фокусу“ државе и министарстава и да се почињу реализовати обећања која је дао председник  државе Вучић приликом посете Пријепољу . Радом Општинске управе и служби многи незадовољни. Начелник Ћубић обећао велике промене. Па, ипак, расту неутрошена буџетска средства и већ су премашила 400 милиона динара за девет месеци.

Као да је реч о експозеу, председник општине Владимир Бебић се три пута током десете седнице Скупштине оштине, која је одржана 29.новембра, обраћао одборницима, сарадницима и јавности како би указао на досадашње проблеме са којима се он лично али и његови сарадници суочавају, шта је то што кочи бржу реализацију пројеката и инвестиција. Такође је истакао да се доста ради али споро, да се оно што се ради не види на први поглед али да ова власт чини све што је у њеној моћи да се све помери са мртве тачке. Да је то тако, казују примери које су истакли и он и поједини чланови Општинског већа, па чак и одборници, набрајајући шта је конкретно урађено до сада, шта треба урадити, шта ће бити урађено, о чему је већ јавност више пута обавештавана  и информисана. Реч је о инвестицијама које стижу махом са нивоа државе. Међутим, оно што се односи на локалне  проблеме и локална улагања  а тиче се инвестиција, то не стоји најбоље и са тиме се сложио и сам председник општине, који сликовито рече да се напредује „миц по миц, само што се миц одужио“. Зашто се одужило? Па, зато, што неке службе не раде свој посао, зато што фале дозволе, зато што нису решени на време имовинско правни односи, зато што нема пројеката на време, зато што се касни за корак због „неког недостајућег папира“. Да је то тако свакако  најречитије говори податак да се, за разлику од прихода, план реализације расхода неће остварити у овој години. Наиме, анализа извршења буџета за девет месеци показује да  је суфицит прешао 400 милиона динара, а у ову годину, из прошле је пренето преко 200 милиона динара. То значи да многе инвестиције неће бити реализоване, а буџетиране су за ову годину. То су  углавном путни правци.

Да би се припремила Одлука о буџету за наредну годину потребно је било усвојити сет пореских закона, што је и обављено, уз напомену да се коефицијенти неће мењати као ни протеклих 6 година. Иначе, ови порези на имовину у буџету на годишњем нивоу чине приход од 36 милиона динара.

261506029 318659240083634 2537706580697509157 n

ОНИ ПРЕКО 50 ГОДИНА...

Оно што је такође на овој седници било у фокусу је Општинска управа.Али први пут није било ни речи о извештају о раду за прошлу годину, већ је после пледоајеа начелника М.Ћубића, који је најавио значајне промене у службама и иновације,  уследило више реаговања на рад служби али и на неке делове излагања начелника. Врло оштар био је одборник М.Јовановић (СРС) који је питао зашто нико не ажурира општински сајт, зашто тамо стоје подаци који  су нетачни и који дезавуишу јавност. Посебно се осврнуо на „случај“ градње у Вакуфу и протесте грађана,  који је стигао и до надлежних министарстава, те је запитао зашто је суспендован само грађевински инспектор, а не одговарају одговорни у тој служби који су издавали решења и дозволе, спомињући и понашање према грађанима са којима је изостао разговор, иако су заинтересована страна . Он је децидирано оценио да Општинска управа није сервис грађана и да начелник сноси одговорност за рад служби и запослених службеника и руководилаца.

Председник општине В.Бабић је реаговао, истичући да је незадовољан оваквим излагањем одборника,  навео је да се мора руководити убеђењима. На првом месту је то „вера у Бога“, потом „лични морал“ а онда „закони и њихово спровођење“. Уверен је, како рече, да ће се цео случај решити у складу са законским прописма, да се докумети морају поштовати, да службе морају боље и брже да раде јер је то битно за цео ланац послова који се морају радити како би општина кренула напред и како би стигле инвестиције и били започети велики, капитални пројекти. Кренуло се у борбу за законитост и ко греши, обећао је Бабић, сносиће последице.

Но, са делом излагања начелника Ћубића нису се сложили још неки одборници. З.Садовић (ДПС) и О.Мрдаковић (Покрет за чистио Пријепоље) указали су да није коректно што начелник истиче број људи који раде у Општинској управи а који имају преко 50 година, те да се не смеју дискриминисати људи због старости јер је то мобинг, посебно што се иницира да ти запослени не могу да одговоре савременим технолошким  захтевима који прате напредне искораке који се планирају. Садовић је такође истакао да они који руководе општином и у власти су, морају законе и прописе имати на првом месту јер је то њихова обавеза.

Општинска управа и њене службе, према усвојеним одлукама, требало би да промене понашање, начин рада који ће допринети  развоју електронске управе, уз формирање неколико нових одељења.  Неки од одборника су подржали ентузијазам, полет и енергију новог начелника и да је време да се стави тачка на све „нечисте радње“ служби.

Као и на претходној и на овој седици се поново разговарало о реализацији активности ЈКП“Лим“ у односу на план. Чуле су се сличне примедбе, опет је у „фокусу“ била дотрајала механизација, дивље депоније, кабасти отпад, недостатак радника у чистоћи. Али као да се опет олако прешло  преко „цифара“ које опомињу. Њих је још једном нагласио в.д.директора Џ. Бегановић. Општинско веће није прихватило повећање цена грејања корисницима којима ово предузеће пружа услуге, као ни корекцију осталих комуналних цена које су најниже у окружењу, ако не и у Србији. Последица овакве „социјалне  економије“ је свима јасна: мазут је за 60 дана поскупео 50 одсто. Цена индустријске струје повећана је дупло. Калкулација:годишње је за струју ово јавно предузеће издвајало од 7 до 9 милиона, сада ће то бити дупло.  Појавиће се око 50 милиона динара увећаних расхода због цене грејања. Шта ће се десити? Да ли ће грађани који редовно плаћају воду сервисирати грејање онима којима ово предузеће пружа услугу? Да ли се то враћа „перфиднији“ облик субвенција из буџета на име грејања, што је одавно незаконито? Бегановић је предочио да до половине марта, ако се стање не промени, ово предузеће неће имати средстава за гориво које је потребно камионима(значи и смећарама). Није то много оставило утиска на одборнике који су се вратили „возном парку“, депонијама, недостатку гараже. Треба пројекат за то, казали су директору који врши дужност, али је неко подсетио да је овом предузећу „скраћена“ дотација за 15 милиона динара из буџета, после првог ребаланса. Директор је споменуо и „случај“ дивљих депонија, односно да је за чишћење 29 депонија обезбеђено 3 милиона динара, а да је Нова Варош за чишћење 3 поред магистралног пута добила 2 милиона динара.  Но, ако је за утеху, одборник Љ. Васојевић је најавио да ће цена нафте на светском тржишту убрзо драстично да падне.

А Бањица? За сада се не зна колико ће се морати „укалкулисати“ пара у буџету за наредну годину како би почела са радом Трансфер станица за три општине. Нема података, а није било ни директора. Измењен је Пословник Скупштине општине како би пратио виша акта(Статут општине и законе) па је у плану оснивање Савета за родну равноправност. Реализација енергетске ефикасности „изазвала“ је трећи ребаланс буџета.

На крају седнице председник општине Владимир Бабић али и чланови Општинског већа(Петрић, Бајић) таксативно су набројали све што се тренутно ради на пројектима, инвестицијама, шта се реализује од онога што је обећао председник државе Александар Вучић приликом посете Пријепољу, у мају ове године. Гас до Прибоја стиже до краја следеће године, дакле за очекивати је и до нас. Треба бити спреман. Мапирана је индустријска зона у Ивању. Ради се пројекат  за пут до Милешеве и регулацију корита Милешевке. Ту је котларница за школу у Сељашници, путни правци до дестинација, пројекти за сеоске водоводе, адаптацију ОШ“Владимир Перић Валтер“ и школе у Ивању, трафостаница у Великој Жупи, пут за Ивање, вртић у Бостанима. Све то и још много тога, само треба имати стрпљења јер је ова власт иза себе оставила тек једну годину.

„Немамо резервну општину, морамо да се потрудимо да овде ствари профункционишу. Навике људи је тешко мењати. Имамо подршку са државног нивоа,  намећемо се да будемо у фокусу. Немојте да ми упрскамо“, казао је председник општине В.Бабић.  

Индира Хаџагић

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Baner oglasavanje

polimlje111

Marketing

 

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Vesti dana

MiniCalendar

jul 2022
npusčps
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Kursna lista

Broj poseta sajta

10490056
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
5857
11821
115125
17678
363125
10490056

Vaš IP: 18.207.133.27
2022-07-02 11:13