Буџетски приходи и расходи у првих пола године:ИЗБОРНО „НАБУЏИВАЊЕ“ БУЏЕТА

  19 oktobar 2016

Приходи се остваривали са 45, а расходи са само 33 одсто. Неопходне су и уштеде и прерасподеле. У другу полугодиште ушло се без буџетске резерве.

Буџетски план за ову годину неће бити остварен. Према одлуци о буџету коју је усвојио претходни сазив Скупштине општине у децембру 2015. планирано је да приход за 2016. буде милијарду и 72 милиона динара. За шест месеци, међутим, приходовано је око 476 милиона динара или 45,71 одсто у односу на планирана средства. У ова средства ушла су и пренета из 2015.године која износе преко 70 милиона динара. Процена је да ће приход у буџету за 2016. износити 911 милиона и 705 хиљада динара, што значи да се морају обезбедити уштеде у висини од 130 милиона динара. Расходи за шест месеци износили су, пак, око 343 милиона динара, што је само 33,31 одсто у односу на план.

Највећи проценат остваривања расхода везан је за рад Скупштине општине, спорт и Дом културе. За рад Скупштине општине утрошак средстава за шест месеци је респектабилних 63,89 одсто у односу на план. Истовремено, проценат остваривања расхода председника општине био је скоро дупло мањи, као и Општинског већа (27,24 одсто) и Општинске управе (37, 48 одсто). Одмах иза Скупштине општине и спорта је висок проценат утрошка средстава у Дому културе. Проценат извршења је 54,80 одсто. С друге стране проценат извршења утрошка средстава у Музеју је само 28,31 одсто. На том нивоу је и основно образовање, а тек неки проценат више средње образовање. Шта треба чинити? Ваља прераспоређивати али и уштедети до краја године. Највећи проблем је је код остваривања расхода на класификацији која се односи на казне за штете које су проузроковане радом државних органа јер је та ставка за само пола године остварена стопроцентно! На казне је отишло преко 9 и по милиона динара, али је за казне по решењу судова од планираних 12 милиона динара за првих шест месеци из буџета дато „само“ два милиона динара, па ето могућности да се прераспоређује, барем за казне. Мада, не зна се јер се може десеити да изненада многобројни пси почну да кидишу на мирне пролазнике ових хладних дана, па се до краја године истопи и та ставка, у народу прозвана „пашчећа”. С друге стране, треба, како предлаже буџетска служба, настојати да се кроз јавне набавке убрза реализација извесних битних инвестиција. Било је много тога планирано, па је занимљиво и како се све то реализовало у првих шест месеци, јер био је то период активне предизборне кампање.

ШТА СУ БИЛИ „КАПИТАЛЦИ“

Према извештају, за реализацију капиталних пројеката преко ЈП Дирекција за изградњу до 30.јуна ове године утрошено је укупно 73 милиона динара. Међу 38 инвестиција које су подведене под „капиталне“ највише средстава, односно 10 милиона динара плаћено је за радове на изградњи дела јавне расвете кроз Велику Жупу. Одмах потом је инвестиција вредна преко 7 милиона динара, а односи се на радове на санацији, поправци и инвестиционом одржавању постојећег пута Росуље-Балићи. Следи улагање од преко 6 милиона динара за радове на делу путу Коловрат-Сељашница. Респектабилних 6 милиона уложено је за реконструкцију водовода на Јабуци, а скоро иста сума и за изградњу дела водовода за Равне. И Ивањски мост је као „капиталац“ коштао 5 и по милиона динара. Улична расвета у Ивању, уз нешто освежавања нисконапонске мреже, коштала је скоро 5 милиона динара. Цена радова за прилазне стазе до пећинских испосница у Милешеви је преко 2 и по милиона дианра. Све остало што се радило имало је вредност мању од 2 милиона динара.

ОДЕ „РЕЗЕРВА“ ЗА ЈЕДАН ДАН

Оно што је на октобарској седници Скупштине општине посебно истакнуто је трошење средстава из сталне и текуће буџетске резерве. Садашња власт сматра да је претходна управо та средства трошила у циљу „подебљања“ предизборне кампање. Претходна власт је то демантовала, истичући да је стална буџетска резерва усмерена за санирање последица насталих после елементарних непогода када је на подручју општине била проглашена делимично ванредна ситуација. И, заиста, према више него штуром извештају, који се састоји од само једне реченице, 7. априла, по закључку Општинског већа, 4 милиона и 250 хиљада динара одобрено је Дирекцији за изградњу за ту намену. Тако је једном реченицом сума предвиђена за целу годину утрошена у једном месецу. Са текућом буџетском резервом нешто је другачије. Планирана средства за ову годину, кад је реч о овој ставци износе 19 милиона динара. Од јануара до јуна утрошено је 17 милиона и 365 хиљада динара, дакле преко 90 одсто. Занимљива је динамика трошење јер су сва средства одобрена закључцима Општинског већа са седница које су датиране између 17.марта и 7.јуна, дакле у време предизборних активности. Реч је о 11 закључака Општинског већа, а 7 је донето од 17.марта до 19.априла, односно до избора. Дакле, Општинско веће је својим одлукама усмерило за само месец дана 15 и по милиона динара из текуће буџетске резерве која је планирана да износи 19 милиона динара за целу годину. Од тих 15 и по милиона динара, чак 10 милиона динара усмерено је за отклањање штета од елементарних непогода. Тако је на седници од 7.априла 2016. Општинско веће својим закључком, за отклањање штета од елементарних непогода усмерило укупно 14 милиона динара из текуће и сталне буџетске резерве. До краја године остало је нешто више од два месеца. Очекује се да пред одборнике стигне и предлог одлуке о ребалансу општинског буџета како би се ускладили приходи и расходи, како би се „технички“ дотерале неке ставке или како смо то имали већ прилику да чујемо да се „изврши козметичко фризирање буџета“. Овога пута биће потребно и почешљати истапирано, јербо је буџетска „пунђа“ превише набуџена.

(Опширније у штампаном издању „Полимља“, пеак, 21.октобар)

Индира Хаџагић

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

april 2020
npusčps
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

4664963
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
5101
3636
22039
12468
151646
4664963

Vaš IP: 3.215.182.81
2020-04-03 22:53