Пета седница Скупштине општине Пријепоље: КАКО САНКЦИОНИСАТИ „ШТЕТНИКЕ“

  16 novembar 2016

Опозиција је имала примедбе због сазивања седнице „по хитном поступку“ сматрајући да ништа на дневном реду нема одлику „хитности“, а председница Скупштине општине Стана Марковић је подсетила на исте теме због којих су по хитном поступку седнице сазивали исти актери али кад су били на позицији власти.

Скупштина општине је усвојила и сет измењених одлука које се односе на стопе пореза на имовину. Новина је да је смањена стопа пореза на имовину на пољопривредно земљиште и због тога ће у буџетској каси бити мање око милион динара али, како је то образложио предлагач, смањење обавеза могло би да утиче на бољу наплату.

Тензије које су стално присутне због инсинуација, између одборника, настављене су и током тачке дневног реда која је имала „формални процедурални карактер“, а односила се на одређивање надлежности за спровођење поступка давања у закуп пољопривредног земљишта. Према предлогу, то ће бити председник општине. Пошто су неки одборници опозиције имали резерве према таквом овлашћењу председника општине, а неки су питали да ли ће то омогућити непотизам, одборник БахријаБегановић (ДПС) је указао на, по његовом мишљењу, злоупотребе кад је реч о давању у закуп државног земљишта, односно објеката који су у власништву општине. Навео је пример пилане поред сметлишта у Стањевинама, која депонује балване на уласку у град, не зна се под којим условима је то уступљено, а управо тај простор би ублажио проблем недостатка места за одлагање смећа, док се не реши на адекватан начин. Такође је навео и пример ресторана „Фонтана“ у Веселичића кући која је власништво општине, а за који је током 12 година плаћена кирија за свега два месеца.

Реаговао је Есад Хоџић, сматрајући да одборник Бегановић најављује да ће се уместо затварања Стањевине ширити, а „Залуг се већ гуши“. З. Садовић је Хоџића питао да ли то значи да је „Залугу мирисало са Стањевина док је он био у власти, а сада када више није, Стањевине Залугу не миришу“.

Пред одборнике су стигле и измене и допуне Статута општине, а односе се на усклађивање акта са чак шест законских прописа. За све одборнике било је најинтересантније што се овим изменама уводе радна места заменика секретара Скупштине општине и Општинске управе, као и три помоћника председника општине, које он лично поставља и разрешава. Важно је и то да се изменама Статута општине поново уводи категорија „главни урбаниста“, а Станко Кијановић је, у својству предлагача, приметио да је крајње време да имамо особу која ће водити рачуна о визури града, која је прилично нарушена јер је главни урбаниста нестао када је 2004.године Завод за урбанизам збрисан, а отворен простор да појединци под притиском новца раде оно што не приличи овој области. Милион динара, колико је планирано буџетском одлуком за ову годину за заштиту животне средине биће усмерено ка ЈКП“Лим“, а одборник Д. Попадић (СПС) је приметио да би могла средства да се искористе и за превентиву, указујући да и ван урбаног простора ничу сметлишта, и да би комунална инспекција могла да се „провоза“ како би евентуално открила „штетнике“ и санкционисала.

Ипак, највише полемика изазвало је разрешење, па поновно именовање Сабире Хаџиавдић на место в.д.директора Центра за социјални рад. Сабахудин Хајдаревић, као члан Општинског већа је предочио да проблеми настају када је у септембру бивши директор Наил Кајевић дао оставку. Скупштина општине је именовала в.д. директора месец дана касније. А онда је уследио цео низ несвакидашњих поступака. Један од разлога је што су из Центра за социјални рад према министарству ишле нетачне информације о именованој в.д. директорици. Но, иако је било разних опструкција, С.Хајдаревић сматра и политичких, стигла је сагласност. Обилато су спомињани и поједини медији који су учествовали у стварању „ситуације“ и „афере“. Алиса Таловић (БДЗС) је указала на чињеницу да је једна од запослених у Центру за социјални рад члан странке министра за рад и социјална питања и да је имала директорске амбиције, те да је после именовања Сабире Хаџиавдић створила лошу атмосферу у колективу. Таловић је истакла да је разочарана понашањем жена из других политичких партија и медија као и невладиних организација које зарађују енорман новац за заштиту права жена, а уместо да штите жену од неутемељених напада, управо су носиоци хајке какву Пријепоље не памти.

(Комплетан извештај са седнице у штампаном издању „Полимља“ у петак, 18.новембра)

Индира Хаџагић

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

april 2020
npusčps
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

4665017
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
5155
3636
22093
12522
151646
4665017

Vaš IP: 3.215.182.81
2020-04-03 23:04