Почело прво овогодишње заседање Скупштине општине:ДОМ УРИНАРНЕ КУЛТУРЕ И КО ЈЕ НАРЕДИО ДА ГРАД БУДЕ ПРЉАВ?

  21 mart 2017

У понедељак, када је почела седма седница Скупштине општине, одборници разматрали а потом усвојили 11 од 20 тачака дневног реда првог овогодишњег заседања. Уместо о програмима рада и финансијским плановима предузећа и установа које се финасирају из буџета, наметнуле су се теме које се називају „отварање ладица“. Шта се крије у Дому културе, Туристичкој организацији и ЈКП“Лим“?

Рововска вербална борба одборника опозиције, који су до скора били на власти и садашње власти настављена је и на првом овогодишњем заседању Скупштине општине. То да је прво, тек у марту, била је и једна од замерки опозиције јер се, како веле, касни са доношењем програма рада и финансијских планова установа и јавних предузећа који се финансирају из општинског буџета. Па, ипак, управо је то било најмање анализирано, о томе готово да и није било говора јер се наставља са прeтресањем разног врста рубља које се обично у пристојним кућама налази уредно сложено у лaдицама. За пролећно спремање, пак, много рубља изнесено напоље. Па, да видиш, неко није ни слагано, само је „метано“, анеко ни прано, изгледа, само у ладице смештаногодинама.

Скупштина је усвојила свој програм рада за ову годину. Донета је нова одлука о Општинској управи, а то значи да ћемо осим начелнице имати и заменика. Такође ће бити „пресложене“ неке службе у Општинској управи, а Комисија ће координирати инспекцијским надзором, наравно уз адекватне надокнаде. Кабинет председника општине имаће три саветника. Опозиција сматра да је много нових намештеника, нови намет на буџет. На време је усвојен програм заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта како би се обезбедила средства за атарске путеве из надлежног министартва што није занемарљив износ, од преко 8 милиона динара, што је прошли сазив пропустио да уради, па нису озбезбеђење паре, јер ,како рекоше они прошли на власти који су сада у опозицији: није било времена јер су били избори. Како није било времена, кад је и тада цела зима била на располагању? Толико о терминима заказивања седница и примедбама.

ЈКП“Лим“ дефинитивно има велики губитак, од 90 милиона динара, иако су до сада усвајани сви извештаји о раду који су били беспрекорни, чак и хваљени. Показало се да је мало тога за похвалу, да је током зиме страдао цевовод на тек изграђеном водоводу од Мрчковачке реке, да ли због немара или нечег другог? Штета је милионска. Зашто је град прљав, питали поједини оборници опозиције, одговорио им је в.д. директора Енис Мемишаховић:“ Исти човек руководи том радном јединицом као што је руководио и у прошлом мандату. Ја му нисам наредио да град буде прљав“.

Музеј се нашао пред унакрсним питањима: како се третира исламска културна баштина и да ли ће хоџа бити запослен да ради на пројектима из ове области? Ко у Дому културе није плаћао ни грејање, ни воду, ни закупнину годинама? Како то да су паре од закупа књижене као приход установе, иако је то власништво општине и треба да буде део буџетских средстава? Ко је контролисао? Одборник опозиције Р. Ракоњац због скорашњег вандализма над санитаријама ове установе Дом културе назвао Дом уринарне културе јер је већ годинама јавни тоалет или тоалет за оближњи кафић, јер од културе нема ништа пошто се стално запошљавају само партијски кадрови без знања. Да ли је запослена у Дому културе одборница магистар биологије као чистачица и бивши директор коме се приписује ненаменско трошење средстава и дуг према хотелу од 700.000 динара, како наведе члан Општинског већа М.Гачевић.

Уместо о обимном и озбиљном програму Центра за социјални рад који обухвата широк дијапазон активности, врло битних и озбиљних, одборници су се бавили оним што очигледно најбоље препознају, а то су повремени пакети помоћи јер је то најбоља популистичка улазница, на шта је дискретно указала директорица Сабира Хаџиавдић.

Посебан програм приредио је в.д. директора Туристичке организације Н. Свичевић за јавност предочавајући како је и на који начин и за коју закупнину уступљен простор Веселичића куће за приватну кафану. Како је закуп од годину дана прерастао у дугогодишњи, по цени најпре од евра по квадрату,а потом 56 евра за месец дана. Ни тако мизерна кирија није плаћана, а шта се дешавало са пореском контролом и ко је све то у ладице метао?! Било је ту и питања око бајрамских приредби и божићних турнира, али и колико се намерава кадрова ново запослити и метнути у туризам. Да ли су сви профила типа социјалног радника који уместо у Центар за социјални рад, где му је место, налази ухлебљење у туристичкој организацији иако је у прошлом мандату као члан Општинског већа пратио ову област за коју је квалификован.

О Дому здравља се могло све најбоље рећи и о новој организацији в.д.директора др Сеада Поровића. Само о Библиотеци нико ни реч. Ко чита, нека чита ако је докон, што би народ рекао.

На крају радног дана, свих једанаест размотрених тачака је усвојено. Наставак седнице је у четвртак.

Индира Хаџагић

(Опшриније у штампаном издању „Полимља“ у петак, 24.марта).

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Bajramske čestitke

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

maj 2020
npusčps
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

4896879
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
2793
3883
12821
120550
123834
4896879

Vaš IP: 18.208.132.33
2020-05-28 20:15