U društvu svetske atletske elite:ARMIN SINANČEVIĆ, bacač kugle: OČEKUJEM FINALE U DOHI

  14 septembar 2019

Armin Sinančević, bacio je kuglu 20,74 santimetra i ispunio normu za Svetsko prvenstvo u atletici koje počinje 27.septembra u Dohi, glavnom gradu Katara. To su rezultati koji ga svrstavaju među najveće bacače kugle sa prostora Balkana uopšte ali i najaveće atletičare Srbije. Ima 23 godine i počeo je da se bavi ovim sportom 2015.godine.

Ono što je ostvario Armin Sinančević retko se dešava. Naći se među atletskom elitom danas je veoma teško, a norme za ulazak na velika takmičenja traže od sportista da budu potpuno posvećeni rezultatima. Pasioniran sam gledalac atletike i iz te pasioniranosti javila se potreba da sakupljam i rezultate. Tako ih imam sve od prvog Svetskog prvenstva koje je održano u Helsinkiju 1983. I, eto, ostvarila mi se želja da imam priliku da razgovaram sa nekim ko će učestvovati na tom planetarnom skupu najboljih u disciplinama koje pod svoj skut okuplja “kraljica sportova”.

Bacačke discipline su po mnogo čemu specifične. Često im se u televizijskim prenosima ne posvećuje dovoljno pažnje . Na “kolose” se gleda kao na ljude koje odlikuje, pre svega, velika snaga, koji imaju “respektabilnu” težinu, a zna se da je tehnika jedan od preduslova da se dosegnu vrhunski rezultati. Bacanje kugle je zahtevna disciplina i kao kod većine bacačkih, najbolji traju veoma dugo. Jugoslavija je imala vrlo cenjene bacače kugle. Pre svih bio je to Ivan Ivančić koji je nastupio i na tom prvom Svetskom prvenstvu. Upravo je te godine bacio lični rekord 20,77 metara. Imao je 45 godina i do danas ostao najstariji atletičar koji je nastupio na nekom svetskom prvenstvu. Bio je učitelj mnogim bacačima. I Vladimiru Miliću koji je osamdesetih osvojio zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u dvorani. Kuglu je bacao do 21,14. Devedesetih, uspehe je ostvarivao Dragan Perić, osvajajući srebro na Evropskom i bronzu na Svetskom dvoranskom prvenstvu.

Asmir Kolašinac je potom načinio velike podvige kada je 2012. i 2013.osvojio zlato na Evropskom dvoranskom prvenstvu i bronzu na otvorenom. Bio je i sedmi na Olimpijskim igrama u Londonu.

A onda se pojavio Armin Sinančević, dečko iz Brodareva, iz porodice koja je “predodređena” za bacačke discipline. Kao da imaju neki “gen” za postizanje velikih rezultata, prvo na tradicionalnim takmičenjima “bacanje kamena s ramena”, a potom i bacanju kugle. Armin Sinančević je otišao najdalje. I meteorskom brzinom napreduje. Na mitingu u Pljevljima prošlog meseca je bacio kuglu 20,74 metra i ispunio normu za Svetsko prvenstvo, koja je bila 4 santimetra manje. Samo mesec dana ranije postao je vicešampion države u ovom sportu, odmah je iza Asmira Kolašinca, koji drži i rekord Srbije sa 20,88 metara. Na prvenstvu Balkana bacao je 20,58 i postao “srebrni”. Rezultati koji ga čine jednim od najboljih atletičara danas u Srbiji. Uostalom, do sada su norme u svojim disciplinama od atletičara iz Srbije za Svetsko prvenstvo ostvarili samo Armin Sinančević, Asmir Kolašinac, Dragana Tomašević i Ivana Španović. Gde je sa svojim rezultatima Armin Sinančević govori podatak da je svetski prvak Tomas Volš sa Novog Zelanda bacio kuglu u Londonu 22,03 metra. Svetski rekord od 1990. drži Rendi Barns i iznosi 23,12 metara. Poljak Haračik, u martu je bacio 21,65 i postao evropski prvak.

Doha je “za koji dan”. Zamolila sam Armina za razgovor. Uzvratio je neverovatnom ljubaznošću.

-Atletikom sam počeo da se bavim od maja 2015 godine u Atletskom klubu “Polet” u Prijepolju. Moj trener je Savo Pušica. Ali godinu i šest meseci bio sam povređen. Zato smatram da su moji rezultati zaista dobri i da su na nivou svetskih. To sam dokazao kad sam ostvario normu za Svetsko prvenstvo.

To je zaista izuzetan uspeh o kome sanjaju svi sportisti. Da li imaš nekog uzora, možda se sretnete u Dohi?

- Nemam uzora. Ja sam iz malog mesta kao što je Brodarevo. Sve rezultate ostvario sam bez pomoći lokalne samouprave, bez sponzora. Zato se moram zahvaliti porodici koja me podržava u ovome maksimalno. Mislim da sam već sad ostvario mnogo. Najbolja potvrda za to je da samo troje atletičara iz Srbije ide na Svetsko prvenstvo. Hoću da kažem da su norme mnogo velike i da je veliki uspeh ostvariti ih.

Svakako. To je krem svetske atletske elite i naći se tu posle manje od četiri godine treninga je nesvakidašnji podvig. Kako izgleda tvoj dan?

- Ustajem u 8 sati. Idem na prvi trening u 11sati .Onda odmaram, idem na rucak oko 14 sati. Posle ručka spavam. Drugi trening mi počinje oko 17, a završava u 19sati. Večeram oko 20 sati i tako svaki dan.

To je naporan sport. Sta traži više: snagu ili tehniku?

- Jako je naporan sport. Traži puno odricanja i jako dobre uslove . Na treninzima se radi i tehnika i snaga ,sve mora biti na visokom nivou da bi rezultati bili dobri.

Šta ti je najteže?

- Najteže je to što nemam vremena za druge stvari ali u atletici disciplina je najvažnija.

Svetsko atletsko prventsvo u Dohi počinje za desetak dana. Šta očekuješ?

- Očekujem sigurno finale, a posle u finalu nikad se ne zna. Može da se uzme medalja ali ove godine to je jako teško.

Rekao si da nemaš uzore. Ali sigurna sam da imaš sportski san, svoj cilj?

- Ja moram reći da već sad živim san jer on je bio ostavariti normu i pojaviti se na nekom tako velikom takmičenju. Ali tek kad se uzme medalja, onda je to nešto najveće što se u karijeri može ostvariti. To je moj cilj.

Prvi, ogromni korak Armin Sinančević je napravio. Bacaće kuglu u Dohi sa najvećim bacačima današnjice. San postaje realnost. A kad se ostvari san, koraci ka cilju bivaju još odlučniji. Čekaćemo medalju. Bacači, uostalom, najduže traju i godine su na njihovoj strani.

Indira Hadžagić

 

 

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

jun 2020
npusčps
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

4916818
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
1477
3553
9147
9147
131342
4916818

Vaš IP: 3.230.154.129
2020-06-03 10:20