ХЕРОЈ НА МАГАРЦИМА

  24 mart 2016

И онда је ухапшен Радован Караџић, за којим је пре више од једне деценије расписана потерница, а кога Међународни суд за ратне злочине терети за најтежа дела током рата у Босни и Херцеговини...

Тога дана Пријепоље је смрдело. Уждила се депонија. Милиони раздраганих бактерија ширили су се на тропској температури. После је пала киша. И бактерије су се примириле. Кад, негде у полуглухо доба, они који су седели крај телевизијских апарата, чуше вест да је ухапшен Радован Караџић. Са том вешћу се и полегало.

Сутрадан је био дан за информације. Фотографија Радована Караџића била је већа сензација од самог ухићења истог. Ма, ни мајка га не би препознала, а неуропсихијатар са Пала не да се, веле, није скривао, него се бавио алтернативном медицином у приватним ординацијама, био дописник неког часописа који пропагира здрав живот, имао је и своју интернет страницу, учествовао на трибинама о здравом животу. Само што му је име било Драган и Давид. Али радило оно и потписивало се као – исцелитељ духа. Вели уредник споменутог часописа за здрав и надасве душеван живот, сумњиво му било што “елоквентни седокоси и седобради, а боемски” алтернативни медиционар нема никакву ћагу, па га није ни потписивао као доктора. Интересантно, али те дилеме нису имале приватне ординације у којима је хонорарно алтернативисао! Бројне телевизије су се растрчале да доведу споменутог уредника минорног часописа да све исприча како је било, јављале се и пацијенткиње које преферирају алтернацију да саопште сусрете са Давидом, локалне телевиије слале снимке са трибина како би се видео Давид како седи и чешка знојно лице, па ту и који психијатар да мало каже о промени идентитета и појављивању у јавности онога кога тражи цео свет и чија је глава уцењена на пет милиона долара. А ни једна телевизија још не саопшти за шта се споменути неуропсихијатар терети по хашкој оптужници. За сада траје раздрагана игра разоткривања! Па анкете: шта ви мислите како га ухватише и како је било могуће да се он тако шета и медиционари пред очима свих, а толика потрага која траје дуже од једне деценије. Ма, као да је реч о некој позоришној улози која није оставила утисак због глуме већ због маске глумца!

Министар за здравље је исто нешто саопштио али није саопштио које су то приватне клинике у којима покуцате на врата, кажете да сте доктор који се бави алтернативном медицином и оне вам кажу – изволите, алтернација је пред вама! То значи да би сваки грађанин ове државе, под условом да изгледа пунолетно, и да по могућству пусти браду у косу и стави наочаре са убедљивом диоптријом, могао фактички да се бави макар и алтернативном медицином. Нико то, мој јадо, и не проверава само кад је медицина у питању. Душевна храна, здрав живот, духовно опуштање. Како би се сад модерно реколо – једна позитивна енергија!

Дођете тако, кад решите да се бавите алтернативном медицином, закуцате на врата клинике “private”.

-Добар дан, кажете уљудно медицинској сестри на пријемном.

-Добар дан,изволите, каже она љубазно, а испред ње компјутер.

-Ја сам алтернативни доктор и желим да радим код вас

-Само момент! Седите, опустите се, послужите се алтернативном чајем од уве, лична прозводња, без адитива.

Седнете. Опустите се уз часопис “Здрав живот” и мало сркућете чај који крепи дух. И мокраћне путеве. Љубазна медицинарка са пријемног пулта одлази кроз врата од савременог алтернативног материјала. Враћа се. Осмех од хау до хау!

-Доктор ће вас примити.

Уђете. У великој просторији доктор, власник клинике. По целом хабитусу види се да преферира алтернацију у лечењу. Дуга коса, прошарана платинастим праменовима, брада до пупка, наочари “реј бан”. Испред њега часопис “Здрав живот” и компјутер. Одушевљење му се види на лицу. И извесна самозатајност.

-Изволите. Моја сарадница ми рече да желите да радите код нас. Почастввани смо. А и ви сте. Ако будете имали времена, напишите нешто везано за ваш “си ви” илити “curiculum vite”. Неколико основних реченица: где се радили,шта сте радили, како сте радили, с ким сте радили. Али, немојте журити, молим вас, јер је већ на први поглед јасно да сти ви стручњак, искусан, елоквентан, разложан, духовит, опуштен. Посебно се то види по вашим ингениозним обрвама. И глас вам је као да сте певач, епски, а не алтернативац.

-Ја сам више по мало песник.

-Па, што не кажете. Наше пацијенткиње највише воле поезију. Опуштено, опуштено. Препоручићу вас и колегама са других алтернативних клиника. Јако смо срећни што сте нам се придружили!

Рукујете се и ...почнете ра радите. У ординацији. Као стручњак за алтернативну медицину. Све што пацијента не убије, оснажи га.

Мени је било веома мило што је у нашој држави омогућено да се тако лако запосли незапослени човек и то као доктор алтернативне медицине. Не робује се формалностима: те диплома, те искуство, те препоруке, те сертификати, семинари, предавања, написане скрипте...Ништа.Довољно је само да изразите жељу и посао алтернативног доктора, сарадника часописа, гуруа једном речју, је ваш! Вас само и чекају.

Добро јер да смо чули и видели како то код нас функционише. А баш нека апатија код незапослених завладала. Ето, како то му ствари иде. Нисмо знали, није нам то предочено до сада. Наше приватне клинике које лече алтернативним путем, има да немају времена од навале духовних исцелитеља. Душа да се лечи позитивном енергијом. Има свако да има по једног гуруа. Коса седа, репић мали, брада маркантна, брци моћни, наочари велики. Поета. И епски певач. У црном. Гуру до гуруа да бидне!

(Средином осамдесетих година, једна од најчитанијих књига око које су се водиле полемике и изрицане контроверзне оцене била је књига Миодрага Булатовића “Херој на магарцу”. Прођу тако године. Свет се модернизује. Хероји више не јашу једног магарца који ћути и трпи. Хероји сада јашу мноштво магараца.

Наравоученије: док је магараца, хероји не морају да брину кога ће да јашу).

Индира Хаџагић

(“Полимље“, 2008.)

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Marketing

kasic markica1

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

februar 2020
npusčps
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

4481564
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
3022
4987
8009
116651
154830
4481564

Vaš IP: 35.173.57.84
2020-02-25 19:29