Грађани блокирали Стањевине ("Полимље" 2713 од 10. марта 2017): СТОП СМЕЋУ!

  26 decembar 2017

Стотинак грађана окупило се у понедељак пре подне како би изразили протест против даљег депоновања смећа и неадекватног оджавања депоније која прети здрављају људи. Намера организатора је да блокадом онемогуће прилаз „смећарама“ ЈКП“Лим“. Председник општине Драгољуб Зиндовић каже да је овај проблем апсолутно приоритет општине и да је ова власт на почетку већ направила велики корак у правцу решавања бруке зване „Стањевине“и да потпуно разуме грађане али не и политичку опозицију која је била 12 година у власти и није проблем ни померила, а сада окупља грађане како би захтевали да ова власт то учини за мање од шест месеци што је немогуће јер дуже траје сама законска процедура

Како је и најављено, група грађана окупила се у понедељак пре подне на депонији „Стањевине“ упућујући захтев власти да се ово сметлиште затвори, а у року од 15 дана санира и локација доведе у адекватно стање. Орагнизатори су нагласили да скуп није против власти већ за здравље људи које је годинама угрожено али да се последњих месеци сметлиште не одржава и да расте брдо смећа и преусмерава водоток Лима. Подсетили су да су захтеве упутили власти још у новембру, а петицију је потписало 500 житеља насеља Залуг, да су блокаду најавили за крај године али да је ледена зима померила рокове, но до сада, сматрају, власт није ништа учинила да се захтеви за затварање Стањевина и спроведу. Међу стотинак присутних који су носили маске и транспаретне „Стоп смећу“, „За здарвље ваше и наше деце“ и „За чисто и здраво Пријепоље, испуните обећање да се Пријепоље више не стиди“, није било представника власти али јесте чланова али и првака неких од опозиционих партија.

Председник општине Драгољуб Зиндовић за „Полимље“ је изјавио да потпуно разуме и подржава захтеве грађана да се сметлиште измести из Стањевина и да је због тога ова власт одмах то апострофирала као основни и најбитнији проблем и одмах предузела конкретне кораке: усвојена је неопходна скупштинска одлука, одређена привремена локација за коју постоји адекватна пројектна документација што је омогућило да се конкурише за средства Владе Републике Словеније. Међу неколико стотина пројеката, овај пријепољске општине прошао је први круг и сада се, у складу са конкурсним роковима Владе Словеније очекује коначан одговор. Уколико буде позитиван, одмах би се почело са радовима, односно већ овог пролећа.

-Привремена депонија у Стањевинама има све адекватне дозволе и не може се улазити и блокирати туђи посед, а то је посед ЈКП“Лим“. Ја разумем све грађане који протестују против сметлишта, потпуно их подржавам и њихово јавно изражено незадовољство помаже и иде у правцу и наших ставова да се све то коначно мора што хитније решити. Али никако не могу да прихватим да то користе поједине политичке партија и њихови лидери који су 12 година били на власти и баш ништа нису учинили да проблем Стањевина реше, па сада окупљају своје рођаке, партијске чланове и комшије из Залуга како би опструисали власт и њено озбиљно и потпуно залагање да се Стањевине затворе, каже Зиндовић.

Група грађана организовала је дежурства на локацији како би се спречило даље депоновање смећа са подручја општине. У уторак ујутру спречили су да на депонију уђе пуна смећара која превози смеће са подручја града и она је препуна остала у Стањевинама. По речима руководиоца радне јединице Градска чистоћа ЈКП“Лим“ Џевада Бегановоића због тога је заустављено даље изношење смећа према распореду. О овоме је обавештено општинско руководство и очекују се потези власти како Пријепоље не би било и буквално затрпано смећем у року од само неколико дана. Наиме, дневно се искипује на депонију у Стањевинама од 8 па чак и до 15 камиона, односно од 40-50 тона отпада. Свакодневно се износи смеће из Болнице, Дома здравља, вртића, школа те стамбених блокова Стадион и Подварош због малог капацитета контејнера.

Због блокаде привремене депоније у Стањевинама, заседало је и Општинско веће, а у среду и Општински штаб за ванредне ситуације како би се донеле адекватне одлуке којима би се омогућило функционисање јавног предузећа на пословима који су од виталног значаја за здравље људи, а изношење смећа је једна од основних комуналних делатности које су у директној надлежности локалне самоуправе.

И.Хаџагић

АНТРФИЛЕ

Организатори простеста против даљег депоновања смећа у Стањевинама упутили су допис Министарству за заштиту животне средине али га је министарство проследило пријепољској општини, односно комуналној инспекцији која је одговорила у законом предвиђеном року, у јануару ове године, наводећи да је у складу са својим надлежностима издала решење 5.октобра 2012.године према коме је ЈКП“Лим“ дужно да редовно одржава привремену депонију, односно да је засипа шљунком, шутом или земљом и обавља дезинфекцију што је и рађено све док капацитети нису постали премали за количине смећа. Треба нагласити да је у међувремену затворена несанитарне депоније Мили у Бродареву, па је смеће са овог подручја почело од тада да се депонује у Стањевине што је допринело убрзаном попуњавању расположивих капацитета, па је и одржавање под овим околностима постало врло трешко, а чини се последњих месеци и немогуће, на шта је упозоравано још пре скоро две године, али се стање није променило, а до сада није реаговано ни из надлежног министарства иако је одражано више састанака.

И.Х.

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Srećni praznici

FTN Polimlje 300x300

Marketing

petar pan markica

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

maj 2021
npusčps
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

6735445
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
1242
2838
37791
125368
186060
6735445

Vaš IP: 3.236.118.225
2021-05-16 10:38