Деблокирана депонија у Стањевинама("Полимље" 2714 од 17.марта 2017.): СМЕЋЕ СЕ ОПЕТ КРЕЋЕ

  26 decembar 2017

 

Седам дана трајала је блокада привремене депоније, односно онемогућавање вoзилима ЈКП“Лим“ да искипују смећаре, због чега је цео град био претворен у сметлиште као и сва насеља где се по одлуци пружа ова комунaлна услуга. Оргаnизациони одбор саопштио да прекида блокаду док не прођу изборуи да не би било политичког манипулисања. Председник општине Драгољуб Зиндовић у интензивним контактима са Министарством за заштиту животне средине. Ових дана биће дезинфикована локација у Стањевинама

 

Како је и најављено, Ораганизациони одбор који су чинили представници житеља Залуга, шест дана је кроз дежурства спречавао да радници ЈКП“Лим“ истоваре возила препуна смећа на привремену депонију у Стањевинама, истрајавајући у захтевима да се ова локација затвори и да се доведе у адекватно стање јер је депонија постала обично сметлиште на коме се увећава брдо од смећасмећа које угрожава здравље људи. Због тога се гомилало смеће на подручју града, односно насеља која су обухваћена овом комуналом услугом према Одлуци Скупштине општине. Општинско веће и Општински штаб за ванредне ситуације били су у сталном заседању како би се превазишла ова ситуације која је општину Пријепоље и њене грађане узнемирила и довела у опасност од заразе.

Како нам је предочио председник општине Драгољуб Зиндовић он је од почетка протеста, примао групе грађана на разговор, неки су имали потпуно исте захтеве, односно да се Стањевине барем пристојно одржавају колико је то могуће јер долази лепо време и биће неиздрживо уколико се буде и даље повећавало брдо од смећа али нису сматрали да је потребно предузимати такве мере као што је блокада јер то не може донети брже решење али може створити озбиљне проблеме грађанима.

-Занимљиво је да су се групе грађана из Залуга и Хашимбеговића Поља, насеља која су најближа депонији, сусреле и да нису имали исте погледе на ситуацију, односно на начин на који треба решавати ургентно питање, а то је проналажење решења за депоновање смећа у Пријепољу јер је свима познато да Стањевине више не могу да подмире потребе и да нема више простора на тој локацији, звог чега је ова власт одмах, чим је формирана коалиција, почела да решава проблем. Пронашли смо локацију за коју је израђен пројекат за сталну депонију, а то је у Струговима али смо се определили да то буде трансфер станица, урађена у складу са европским стандардима јер за другачији приступ више се не могу добити адекватне дозволе. Због тога смо и ангажовали словеначку фирми која се тиме бави и има све потребне европске референце, због тога смо могли да конкуришемо и за средства Владе Републике Словеније и ми већ четири месеца покушавамо управо да обезбедимо ту нову локацију која неће бити сметлиште већ прописно одржаван простор, као привремено решење. У интензивној смо комуникацији са надлежним Министарством за заштиту животне средине, потребно је обезбедити све дозволе и ови протести и стање у Пријепољу због немогућности даљег одлагања смећа у Стањевинама, све је то допринело да се интензивирају све активности, каже за „Полимље“ Драгољуб Зиндовић.

Током шест дана блокаде депоније ЈКП“Лим“ је својим мањим возилима сакупљало картонску амбалажу из продајних објеката како би се смањиле количине отпада и њихов обим на подручју града и како не би биле буквално блокиране и улице и тротоари. У суботу је блокада прекинута и сва расположива возила и механизација су ангажовани како би се смеће прикупило што пре и успоставила динамика изношења.

Организациони одбор је пре деблокаде Стањевина издао саопштење за јавност у коме се, између осталог, каже да ће „депонија бити деблокирана док трају председнички избори у Србији јер не желе политички контекст протеста“ .Такође наводе да „као одговорни људи са часним намерама“ не желе да их „неодговорна власт завађа и даје скупу политички контекст“.

Председник општине Драгољуб Зиндовић и даље остаје при оцени да је ипак група грађана била политички манипулисана, јер су се међу организаторима налазили и доскорашњи потпредседник Општинског одбора Демократске странке, члан СПС, а потом ДСС и дугогодишњи члан Савета Месне заједнице , дакле партија које су биле у власти у Пријепољу током претходних мандата, односно да су код појединих организатора у кућу долазили еминенти политички лидери и страначки прваци када су посећивали Пријепоље у својим кампањама, тако да се и политичка конотација организовања блокаде депоније не може занемарити.

-Без обзира на све то, пре свега грађани Пријепоља заслужују да се питање депоније реши и оно ће бити решено на начин који је једино могућ и за који ће се обезбедити подршка надлежних министарстава и Владе Србије јер без тога је немогуће говорити чак ни о привременој локацији која неће бити сметлиште већ уређени простор према еколошким стандардима. Здравље људи ни једног тренутка не сме доћи у питање и ту нема никаквих дилема али једноставно рокове не одређује наша спремност и наш ангажман као локалног руководства већ постоји одређена процедура која се мора испоштовати. Ми смо већ ступили у контакт за фирмом која се тиме бави и чим временске прилике дозволе, биће обављена комплетна дезинфекција Стањевина на начин како је то прописано. Све ћемо учинити да се стање у Стањевинама упристоји али простора тамо више једоставно нема за депоновање смећа и то је свима нама јасно као и свим грађанима насеља која су близу ове локације као и свим грађанима Пријепоља. Општинско руководство чини све што је у нашој ингеренцији како би што пре, још овога пролећа, почели са радовима на уређењу привремене локација за трансфер станицу, истакао је Зиндовић.

И.Хаџагић

Indira Hadžagić

Novinar nedeljnog lista "Polimlje".

Srećni praznici

FTN Polimlje 300x300

Marketing

petar pan markica

jkp lim

jkp lim

es komerc mala1

Baner oglasavanje

Vesti dana

Tag Cloud

MiniCalendar

maj 2021
npusčps
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Kursna lista

 

Broj poseta sajta

6735537
Danas
Juče
Ove sedmice
Ovog meseca
Prošlog meseca
Ukupno
1334
2838
37883
125460
186060
6735537

Vaš IP: 3.236.118.225
2021-05-16 11:15